Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ σημείωμα για τα νηπιαγωγεία στη Βαυαρία 

Γράφει η νηπιαγωγός, διευθύντρια σε νηπιαγωγείο στο Μόναχο, Βάια Βαλιώτη 

Από τις 16.03.2020 έχει ανασταλεί η λειτουργία στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς  σταθμούς  του Μονάχου.

Τα νηπιαγωγεία παραμένουν όμως ανοιχτά , με καθεστώς έκτακτης ανάγκης (Notbetreuung) δηλαδή είναι ανοιχτά για τα παιδιά των υπαλλήλων
και εργαζόμενων σε θέσεις που συνδράμουν στην απρόσκοπτη λετουργία δημοτικών ή κρατικών φορέων (Systemrelevat) π.χ. γιατροί νοσοκομείων κλπ

Η αρμόδια εισηγητική υπηρεσία του Δήμου (Referat für Bildung und Sport), δημοσιεύει σε τακτά  χρονικά διαστήματα τις λίστες των δικαιούχων επαγγελμάτων και τις προϋποθέσεις για την φύλαξη των δικαιούχων παιδιών.

Από χθες και μετά τις αποφάσεις της Βαυαρικής κυβέρνησης προκύπτουν νέα στοιχεία όσον αφορά τη δυνατότητα της λειτουργίας των νηπιαγωγείων.

Έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαίου θα μπορούν να έρχονται στα νηπιαγωγεία παιδιά των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρό εργασικό πρόβλημα (§ 27 SGB VIII) και δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι (κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες που ο γονέας σπουδάζει) ή παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Από 25 Μαίου θα μπορούν να έρχονται παιδιά που του χρόνου θα πάνε στην 1η δημοτικού ενώ μετά τις σχολικές διακοπές του Pfingsten (Πεντηκοστή) τα υπόλοιπα παιδιά.

Τέλος, όσον αφορά την ημερήσια φροντίδα δηλ. Tagespflege, από 11 Μαίου θα μπορεί να λειτουργήσει με 5 επιπλέον (πέρα από τα δικά της παιδιά). Αλλά και σε επίπεδο ιδιωτικής ή οικογενειακής οργανωμένης φύλαξης (Privat oder familiär organisierte Kinderbetreuung)  θα επιτρέπεται η λειτουργία τους με την προύπόθεση ότι η ομάδα των παιδιών θα είναι συγκεκριμένη δηλ. τα ίδια παιδιά).

Το προσωπικό είναι μάχιμο από την πρώτη στιγμή  και πρέπει να ακολουθήσει τα μέτρα ασφαλείας που αποφάσισε ο φορέας στον οποίο εργάζονται.

Ο κίνδυνος για εργασία περιόρισμενου χρόνου ( Kurzarbeit) δεν υφίσταται μέχρι σήμερα και μετά τη χλάρωση δεν τίθεται μάλλον τέτοιο θέμα. Τα νηπιαγωγεία του Δήμου ή εκείνα που είναι συγχρηματοδοτούμενα από αυτόν δεν θα υποχρεώσουν τους υπαλλήλους τους σε εργασία περιορισμένου χρόνου, επειδή σε τέτοια περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας της χρηματοδότησης τους. 

Στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία είναι καθαρά ιδία απόφαση του φορέα, αν θα αλλάξει κάτι στις εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων του.

Είναι εις γνώση μας ότι η απομόνωση θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στα παιδιά  για αυτονόητους  λόγους όπως επίσης και της επιβάρυνσης, εξαιτίας αυτού, για τους γονείς.

Όσον αφορά τα τέλη (Beiträge) αυτά για το διάστημα τουλάχιστον που δεν λειτουργούν τα νηπιαγωγεία δεν θα επιβαρύνουν τους γονείς καθώς όπως είχε ανακοινώσει η Βαυαρική Κυβένηση τα αναλαμβάνει το ομόσπονδο κρατίδιο.

Ελπίζουμε  και  θελουμε να επέλθει η καθημερινότητα όσο το δυνατόν  πιο γρήγορα η’ τουλάχιστον η πορεία προς την κανονικοτητα,όμως δεν είμαστε εμείς  οι αρμόδιοι ώστε  να παρέμβουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τηρούμε λοιπόν αυστηρά τις οδηγίες/- ντιρεκτίβες των αρμοδίων φορέων, και είμαστε σε αναμονή/-επιφυλακή.

Καλή συνέχεια σ όλους μας


Η κυρία Βαλιώτη είναι και Πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Μονάχου

Λινκ για περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.