Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

H Aγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ΜΟΥΣΕΙΟ!

Ψήφισμα του Δικτύου  Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

Εμείς τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης στη Ευρώπη, εκπροσωπώντας τα 500 και πλέον μέλη του, εκφράζουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας, στην πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της
Τουρκίας, να μετατρέψει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί.

Ειδικά σε περιόδους όπου η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών και των θρησκειών είναι στις  προτεραιότητες της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινότητας, αυτή η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. 

Η Αγία Σοφία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας  και  αναγνωρίστηκε  από  την  UNESCO  ως  μνημείο  παγκόσμιας πολιτιστικής  κληρονομιάς, με ισχυρή θρησκευτική, ιστορική και πολιτισμική αξία.  Ως τμήμα του παγκόσμιου πολιτισμού, η Αγία Σοφία συνεχίζει να ανήκει σε όλους, συμβολίζει τη συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών και πρέπει να παραμείνει μουσείο, όπως η ίδια η Τουρκία το 1934 αποφάσισε. Θεωρούμε αυτή την ενέργεια ως ένα ακόμη βήμα, στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, που οδηγεί σε πολύ επικίνδυνα, για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, μονοπάτια. Με αυτήν την πράξη, η Τουρκία χάνει την ευκαιρία της προσέγγισης της, με την ΕΕ, προκαλεί την παγκόσμια κοινότητα και παράλληλα δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εντάσεων μεταξύ χριστιανών  και μουσουλμάνων.

 Για αυτόv το λόγο, καλούμε την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς  όλων των ευρωπαϊκών χωρών και την παγκόσμια κοινότητα, να αυξήσουν την πίεση στον Πρόεδρο της Τουρκίας, για να αποτρέψει την υλοποίηση της απόφασης. 

Η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αξίζει το σεβασμό όλων μας και πρέπει να διατηρηθεί ως έχει, για τις μελλοντικές γενιές. 

Εκπροσωπείται στην Γερμανία από: Iωάννα Ζαχαράκη (Nordrhein Westfalen), Αργύριο  Παπάζογλου (Nordrhein Westfalen), Στέλλα Κυριανέ - Εφραιμίδου (Β. Württemberg), Θωμάς Παπαδόπουλος (Hessen) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.