Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Σχόλιο: Θα επηρεάσει και πόσο η πανδημία το μέλλον των συλλόγων ;


Σχόλιο Δορυφόρου  

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινούσε η νέα "σεζόν" των ελληνικών συλλόγων στο Μόναχο. Ιδιαίτερα οι σύλλογοι με χορευτικά τμήματα θα ξεκινούσαν - αμέσως μετά το πανηγύρι (Oktoberfest) - τις πρόβες. 

Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά καθώς η πανδημία έχει εδώ και 6 μήνες θέσει σε στάση αναμονής όλες τις δράσεις κοινοτήτων, συλλόγων και ομάδων. 

Για τους συλλόγους η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει εκ πρώτης να έχει κόστος και μάλιστα σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. 

  • Πρώτα απ όλα περιορίζει την διαπροσωπική επικοινωνία που αποτελεί βασικό στοιχείο για να διατηρηθεί η συνοχή ενός συλλόγου.  
  • Παράλληλα αποστασιοποιείται εξ αντικειμένου το φιλικό περιβάλλον του συλλόγου (μέλη-φίλοι) καθώς δεν αποτελεί πλέον η δράση ενός συλλόγου μέρος της καθημερινότητας, του ελεύθερου χρόνου, της ψυχαγωγίας του. 
  • Επίσης, προκαλεί οικονομικό πρόβλημα αφού εδώ και τουλάχιστον ένα 6μηνο δεν υπάρχουν έσοδα. Κυρίως για τους συλλόγους με πάγια έξοδα αυτό αποτελεί σοβαρό πλήγμα. 

Το καλό και το λιγότερο καλό σενάριο 

Κρίσιμο χρονικό διάστημα για τους συλλόγους δείχνει να είναι το τέλος του έτους. Αν δηλαδή θα μπορέσουν οι σύλλογοι να διοργανώσουν τις καθιερωμένες εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Όχι βέβαια ότι στο σενάριο αυτό θα είναι εξασφαλισμένη η μαζική συμμετοχή του κόσμου καθώς αυτή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες όπως π.χ. εξέλιξη της πανδημίας στη Γερμανία, όρους διοργάνωσης εκδηλώσεων από πλευράς του Δήμου / Πολιτείας. Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από το πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η κοινωνία να επιστρέψει στην "κανονικότητα" όσον αφορά τη συμπεριφορά της και αυτό άσχετα από τα περιοριστικά μέτρα.  

Το λιγότερο καλό σενάριο είναι αν οι περιορισμοί για την πανδημία παραταθούν και πέρα από τις αρχές του νέου έτους, γεγονός που θα σήμαινε ότι λίγο-πολύ θα χαθεί και η νέα σεζόν (2020/2021). 

Σ αυτήν την περίπτωση η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και ιδιαίτερα αν οι σύλλογοι δεν σχεδιάσουν έγκαιρα ώστε να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μεγάλου "κενού" 

Ανεργία και "περιορισμένος χρόνος εργασίας" (Kurzarbeit) 

H εξέλιξη της οικονομίας είναι επίσης ένα βασικός παράγοντας που θα επηρεάσει τους συλλόγους και αυτό ανεξάρτητα από τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων. Αν τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων “ χτυπηθούν” σε μεγάλο βαθμό από την ανεργία τότε αυτό θα έχει αναπόφευκτα επίδραση και στην πορεία των συλλόγων αφού θα μειωθούν αντίστοιχα τα έσοδα (συνδρομές, δωρεές, χορηγίες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις). 

Η αναγκαιότητα της επανεκκίνησης (Restart) 

Οι σύλλογοι ίσως να μην πρέπει να αναμένουν παθητικά τις εξελίξεις και να σχεδιάσουν τρόπους για αντισταθούν στις εξελίξεις. 

Αν ένας σύλλογος στηρίζει την δράση του αποκλειστικά και μόνο στο χορευτικό τμήμα είναι φυσιολογική εξέλιξη -αν οι περιορισμοί κρατήσουν για πολύ- να βρεθεί σε μια "κωματώδη" κατάσταση.  

Ίσως είναι ευκαιρία για τους συλλόγους και τις Κοινότητες να αναζητήσουν και άλλες μορφές δράσεων που θα μπορούν να οργανωθούν ακόμη και εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων έτσι ώστε αφενός να δηλώνουν την παρουσία τους στην ελληνική παροικία αφετέρου να "επικοινωνήσουν" από την αρχή και με νέους τρόπους με τα μέλη και φίλους τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.