Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Νόμοι στη Γερμανία (4): "Εργασία από το σπίτι - φοροαπαλλαγή

Στο 4ο μέρος του αφιερώματός του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που αφορά τους νόμους στην αγορά εργασίας στη Γερμανία θα αναφερθούμε στην εργασία από το σπίτι (Homeoffice) και τις δυνατότητες φοροαπαλλαγής.

Αφορμή για την αναφορά είναι η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού για την εφάπαξ απαλλαγή για εργαζόμενους που εργάζονται από το σπίτι.

Η δυσκολία του νομοθέτη βρίσκεται στο σημείο ότι στην προ - κορωνοιού εποχή η διαδικασία όσον αφορά την εφορία για τους εργαζόμενους από το σπίτι ήταν ξεκάθαρη. Στην εποχή της πανδημίας όμως αρκετοί εργαζόμενοι έπρεπε να επιλέξουν την νέα εργασιακή τους θέση. 

Ετσι, και με δεδομένο ότι πλέον δεν θα έχουν την έκπτωση φόρου για τη διαδρομή σπίτι-εργασία-σπίτι υπάρχει σαφέστατα ο κίνδυνος ο "νέος" εργαζόμενος από το σπίτι να μην εκπληρώνει τις οδηγίες της εφορίας και έτσι να βρεθεί οικονομικά στη θέση του χαμένου.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση:

Η εργασία από το σπίτι θα υπολογίζεται με το ποσό των 5 € ημερησίως, με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό υπολογισμού τα 600 €, δηλαδή 120 εργάσιμες μέρες.

Δεν έχει όμως αποσαφηνιστεί ακόμη αν το συγκεκριμένο ποσό θα συνυπολογίζεται στα 1.000 έξοδα που ούτως ή άλλως δικαιολογούνται στους εργαζόμενους ( Werbungskostenpauschbetrag) 

Στην περίπτωση αυτή θα βγουν κερδισμένοι οι φορολογούμενοι που ξεπερνούν τα 1.000 € (συμπεριλαμβανομένου και το  Homeoffice) .

To δωμάτιο εργασίας

Αν ο εργαζόμενος πιστεύει ότι η εργασία από το σπίτι θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη συμφέρει η τροποποίηση του διαμερίσματος ώστε να υπάρχει ξεχωριστός χώρος εργασίας ο οποίος σύμφωνα με το νόμο θα χρησιμοποιείτα το πολύ 10% ιδιωτικά.

Στην περίπτωση που υπάρχει ξεχωριστός χώρος εργασίας θα μπορεί ο φορολογούμενος να δηλώσει ποσό δαπάνης έως και 1.250 € που θα εκπίπτει από την εφορία (στα Werbungskostenpauschbetrag)

Ο εργασιακός χώρος σχετίζεται με το συνολικά τ.μ. του διαμερίσματος. ¨Ετσι αν ένα δωμάτιο εργασίας είναι 20% του συνολικού διαμερίσματος τότε αναλογικά θεωρούνται ως επιπλέον έξοδα δαπάνες όπως για ρεύμα, νερό θέρμανση και ενοίκιο. 

Πηγή: Συνδικάτο IGM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.