Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

«6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο»


Deutsche Welle , του ανταποκριτή στο Βερολίνο Παναγιώτη Κουπαράνη :

«’The Greek Film Festival Berlin’ και όχι πλέον ‘Hellas Filmbox Berlin’ το νέο όνομα του φεστιβάλ κινηματογράφου. Φυσική παρουσία του κοινού με κανόνες προστασίας. Επιπτώσεις της πανδημίας στο πρόγραμμα»

Το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 24 Ιανουαρίου. Στον ιστορικό κινηματογράφο

Babylon στην περιοχή Berlin-Mitte

θα προβληθούν τρέχουσες ελληνικές παραγωγές όπως και ταινίες με ελληνική θεματολογία. Όλα λοιπόν όπως πάντα; Όχι, ορισμένα έχουν αλλάξει. Η σύνθεση της οργανωτικής ομάδας είναι ως ένα βαθμό διαφορετική και ο τίτλος δεν είναι άλλο «Hellas Filmbox Berlin». Το φεστιβάλ ονομάζεται πλέον «The Greek Film Festival in Berlin». 

Φεστιβάλ υπό συνθήκες πανδημίας

Και κάτι ακόμα θα είναι διαφορετικό - η πανδημία του κορωνοϊού που επισκιάζει τα πάντα – ιδιωτική και δημόσια ζωή, οικονομία και πολιτισμό. Σχεδόν όλα τα φεστιβάλ κινηματογράφου ακυρώθηκαν φέτος, ορισμένα προσπαθούν να μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητες στο διαδίκτυο. Επειδή το ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο απευθύνεται μόνο στο κοινό, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη φυσική του παρουσία, δηλώνει η διευθύντρια του Σοφία Σταυριανίδου: «Σημασία και νόημα έχει να βρισκόμαστε μαζί – αυτό είναι. Έστω και με αυτούς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις.»

Προκειμένου να προστατευθεί η ακεραιότητα της υγείας των θεατών θα τηρούνται στην αίθουσα προβολής οι κανόνες προστασίας – χρήση μάσκας την ώρα της προβολής, αερισμός μετά από κάθε παράσταση και κοινωνική απόσταση. Συνεπώς, ο αριθμός των θέσεων για το κοινό θα είναι αρκετά περιορισμένος. Για να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δουν τις ταινίες, θα γίνονται περισσότερες επαναλήψεις. Οπότε, δεν θα προβληθούν όπως συνήθως 40 ταινίες, επισημαίνει η Σοφία Σταυριανίδου: «Θα έχουμε περίπου τις μισές, γύρω στις 20 με 25 ταινίες. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο λογικό.»

Εκτός από το διαγωνιστικό και τα άλλα καθιερωμένα τμήματα του φεστιβάλ -ανερχόμενοι σκηνοθέτες, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ – προετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Σε αυτό το πλαίσιο θα προβληθούν ταινίες και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση. Το τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Αν επιβληθεί Lockdown…

Από το φεστιβάλ θα απουσιάζουν αυτή τη φορά οι σκηνοθέτες. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί διεθνώς στις μετακινήσεις δεν θα τους επιτρέψουν να έρθουν στο Βερολίνο. Οι καθιερωμένες συζητήσεις του κοινού μαζί τους μετά την προβολή των ταινιών δεν θα γίνουν – τουλάχιστον όχι σε κάθε περίπτωση. Οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν ορισμένες μέσω του διαδικτύου.

Όμως, παρά τις καλές προθέσεις των διοργανωτών, δεν αποκλείεται τον Ιανουάριο να επιβληθεί στη Γερμανία νέο Lockdown για τους κινηματογράφους λόγω του υψηλού αριθμού νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.  Σε αυτή την περίπτωση, λέει η Σοφία Σταυριανίδου, «ένα δεύτερο σενάριο είναι να κάνουμε ενδεχομένως κάποια προβολή στο διαδίκτυο, πολύ περιορισμένη όμως - μια δύο ταινίες, έτσι ώστε να γιορτάσουμε το 6ο Φεστιβάλ με αυτό τον τρόπο.» /


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.