Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ARD: «Η Αστυπάλαια γίνεται κλιματικά ουδέτερη - Το πράσινο νησί»

ARD-tagesschau.de «Το ελληνικό νησί της Αστυπάλαιας θα γίνει κλιματικά ουδέτερο: Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης στην Αθήνα και του Ομίλου της Volkswagen, μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν σύντομα στο νησί. Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα θα παρέχουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια»

Η ανταπόκριση του Thomas Bormann από την Αθήνα αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Νικόλαος Κομηνέας, Δήμαρχος της Αστυπάλαιας των 1.300 κατοίκων, είναι ικανοποιημένος που το νησί του θα καταστεί οικολογικό πρότυπο. «Όλα απολύτως τα οχήματα εδώ θα διαθέτουν ηλεκτρικό κινητήρα. Όλα! Αυτό θα ισχύει και για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, τα λεωφορεία του νησιού, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τα μοτοποδήλατα -επομένως όλα τα οχήματα στο νησί».

Περίπου 1.500 αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια, ένα νησί με το μέγεθος του γερμανικού νησιού Sylt. Υπάρχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα και κυρίως πολλά ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, καθώς πάνω από 70.000 τουρίστες επισκέπτονται το νησί του Αιγαίου κάθε χρόνο.

Μελλοντικά οι παραθεριστές της Αστυπάλαιας θα μπορούν να νοικιάζουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα, αλλά στην ίδια τιμή με πριν. Και οι νησιώτες; Αυτοί θα μπορούν να επιλέξουν, δηλώνει ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο οποίος είναι επικεφαλής του έργου για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Θα μπορούσαν είτε να ζήσουν χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα είτε να συμμετέχουν στην κοινή χρήση αυτοκινήτων, «ή, εάν τα χρειάζονται απολύτως, να αγοράσουν το δικό τους ηλεκτρικό αυτοκίνητο και να λάβουν οικονομική υποστήριξη που θα είναι μοναδική παγκοσμίως».

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι η Volkswagen, η οποία προσφέρει στους κατοίκους του νησιού τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές -και το ελληνικό κράτος θα δίδει άλλα 12.000 Ευρώ ανά αυτοκίνητο ως επιδότηση. Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού εξαγοράζεται ακριβά.

Στο διαφημιστικό φιλμ της Volkswagen φαίνεται να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι ανεμογεννήτριες στην Αστυπάλαια, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί. Το νησί εξακολουθεί να παίρνει όλο το ρεύμα του από τέσσερις μεγάλες γεννήτριες ντίζελ. Μόλις απενεργοποιηθούν, η Αστυπάλαια θα τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλεκτρικό ρεύμα από τον άνεμο και τον ήλιο, δηλαδή θα πραγματοποιηθεί «ολική ενεργειακή μετάβαση» εντός δύο ή τριών ετών. Ο Όμιλος της VW θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα πυκνό δίκτυο στο νησί με περισσότερους από 200 σταθμούς φόρτισης.

Ο επικεφαλής της VW, Herbert Diess, θεωρεί ότι η πλήρης αναπροσαρμογή ενός ολόκληρου νησιού σε σύντομο χρονικό διάστημα προς την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα αποτελεί ένα συναρπαστικό έργο. «Σε ολόκληρη την Ευρώπη ή σε ολόκληρο τον κόσμο κάτι τέτοιο θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια. Θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε στο νησί σε τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αυτό θα μας προσφέρει νέες γνώσεις». Και ο Diess είναι βέβαιος ότι θα ενθαρρύνει πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο «να υιοθετήσουν αυτήν την ιδέα και να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή».

Ο Κομηνέας πιστεύει ότι οι 1.300 νησιώτες θα συμμετάσχουν στο έργο. Υπάρχουν ακόμη συζητήσεις στο νησί για το πού θα πρέπει να δημιουργηθούν οι ανεμογεννήτριες, αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει στην αποτυχία του εγχειρήματος, διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος, ο οποίος σκέπτεται ήδη το επόμενο βήμα που σχεδιάζει να κάνει στο νησί του μαζί με τη VW:

«Σε έξι χρόνια θέλουμε να έχουμε αυτόνομη οδήγηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πληκτρολογεί κανείς στο κινητό του τηλέφωνο "θέλω να μεταφερθώ τώρα εδώ και εκεί", το σύστημα θα εντοπίζει το που βρίσκεται μέσω GPS και θα στέλνει ένα αυτοκίνητο, το οποίο θα μεταφέρει τον ενδιαφερόμενο στο επιθυμητό σημείο από τον ταχύτερο και ασφαλέστερο δρόμο».

Το νησί της Αστυπάλαιας θα γίνει ένα εργαστήριο πειραμάτων για την νέα κινητικότητα χωρίς εκπομπές ρύπων, το οποίο η κυβέρνηση και η VW θα χρηματοδοτήσουν με συνολικά 10 εκ. Ευρώ. Ο Κομηνέας είναι βέβαιος ότι η οικολογική εικόνα του νησιού του θα προσελκύσει σύντομα επιπλέον τουρίστες, οι οποίοι θα θέλουν να βιώσουν πώς θα είναι η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα του αύριο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.