Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Mαρτυρίες ελλήνων εργαζομένων στην BMW (έκδοση στα γερμανικά)

Του Κώστα Τάτση

Αρχικός στόχος ήταν να καταγράψουμε την ιστορία Ελλήνων εργαζομένων στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο. Στο εργοστάσιο που βρέθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων εργαζομένων στη Γερμανία. Να μιλήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι άλλοι γι αυτούς.

Στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η ελληνική έκδοση (2019) δόθηκε η υπόσχεση ότι δεύτερος στόχος ήταν η μετάφραση του λευκώματος στη γερμανική γλώσσα. Έτσι θα μπορεί η φωνή των Ελλήνων εργαζομένων να φθάσει και στα αρχεία της πόλης, του εργοστασίου και υπηρεσιών και παράλληλα να δοθεί σ όσους γερμανούς (και αλλοδαπούς) φίλους έδειξαν ενδιαφέρον.

Σήμερα η έκδοση είναι γεγονός και αποτελεί ιδιαίτερη χαρά ότι την μετάφραση ανέλαβαν αφιλοκερδώς παιδιά της 3ης γενιάς των οποίων οι γονείς ή οι παππούδες εργάστηκαν στην BMW. Μάλιστα στην ομάδα των νέων συμμετείχε και γερμανίδα φοιτήτρια.

Η προσπάθεια της έκδοσης δεν έχει, όπως γνωρίζουν όλοι οι φίλοι, κερδοσκοπικό χαρακτήρα και στηρίζεται αποκλειστικά στο σεβασμό απέναντι στους εργαζόμενους (κυρίως των πρώτων δεκαετιών της ελληνικής εργατικής μετανάστευσης) που κάτω από αντίξοες συνθήκες ήρθαν στη Γερμανία και για πολλά χρόνια αντιμετώπισαν τη δύσκολη πραγματικότητα της ξενητιάς.

Το μεγαλύτερο κόστος της έκδοσης το ανέλαβαν παιδιά Ελλήνων εργαζομένων της BMW. Η συμβολική τιμή του των 5 € είναι ελεύθερη (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο εμαιλ doryforos@email.de.

Τέλος, ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός ότι η έκδοση (στα γερμανικά) επιτεύχθηκε μέσα στο 2020 που είναι μια συμβολική χρονιά καθώς συμπληρώθηκαν 60 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου 1960 με την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης «Περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία».

Ελπίζουμε το λεύκωμα να αποτελέσει για τους Έλληνες εργαζόμενους συνολικά μια μικρή έστω αναγνώριση στη δική τους προσφορά συνολικά στον Ελληνισμό και στη διατήρηση του οργανωμένου δικτύου του Ελληνισμού της Γερμανίας (μαζί με τις άλλες αξιόλογες επετειακές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος από άλλα πρόσωπα και φορείς).

Ευχαρσιτούμε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στην προσπάθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.