Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

O Μπάιντεν νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι νέος Πρόεδρος στην Αμερική εξασφαλίζοντας 273 εκλέκτορες, σύμφωνα με τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ.

Όπως προβλέπει το CNN, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπερνώντας τους 270 εκλέκτορες που χρειαζόταν για να κερδίσει.
Ετσι π Τράμπ γίνεται ο 4ος πρόεδρος στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας (από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και σήμερα) με μια μόνη θητεία.

Τα τρία συν ένα πρόσωπα είχαν επίσης μόνο μία θητεία στο Οβάλ Γραφείο ήταν ο Λίντον Τζόνσον, τον Τζέραλντ Φόρντ, τον Τζιμ Κάρτερ τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.


Ο Λίντον Τζόνσον το 1960 αναδείχθηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο αμέσως μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Κένεντι ανέλαβε την προεδρία της χώρας. Οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι και το 1968. 

Ο επόμενος της λίστας είναι ο Τζέραλντ Φόρντ. Ήταν ο αντιπρόεδρος του Ρίτσαρντ Νίξον που κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία της χώρας όταν ο πρώτος παραιτήθηκε εξαιτίας του σκανδάλου Watergate. Στις εκλογές του 1976 ηττήθηκε από τον Τζίμι Κάρτερ.

Ο Τζίμι Κάρτερ είναι ο επόμενος στη λίστα με μία θητεία. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι και τον 1981 όταν και ηττήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό Ρόναλντ Ρίγκαν. 

Ο τελευταίος που συμπληρώνει αυτή τη λίστα είναι ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Για δύο τετραετίες ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μέχρις ότου κλήθηκε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας. Παρέμεινε στη θέση του μέχρι τις εκλογές του 1992, ενώ ο διάδοχός του ήταν ο Μπιλ Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.