Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Steinmeier: "Η Γερμανία θα πρέπει να μοιραστεί το εμβόλιο"

Tagesspiegel:«Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος απευθύνει έκκληση για "διορατικότητα και σοφία να δοθεί ένα παράδειγμα στον κόσμο" - Η Γερουσία της πόλης του Βερολίνου χαρακτηρίζει έξι χώρους ως κέντρα εμβολιασμού»

Το πρωτοσέλιδο κεντρικό άρθρο του συντάκτη Robert Kiesel αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier κάλεσε τη Γερμανία και την Ευρώπη να μοιραστούν με φτωχότερες χώρες τα μερίδιά τους σε ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει έως και 300 εκ. δόσεις από τη γερμανική εταιρεία Biontech, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μαζί με τον συνεργάτη της Pfizer θα δηλώσει ένα εμβόλιο για έγκριση στις ΗΠΑ. «Η Γερμανία και η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να δώσουν ένα πολιτικό μήνυμα ότι είναι έτοιμοι εξαρχής να εγκαταλείψουν κομμάτι του μεριδίου

τους, για παράδειγμα προκειμένου να προστατεύσουν το συντομότερο δυνατό τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας στις φτωχότερες χώρες», έγραψε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος σε άρθρο του στον TAGESSPIEGEL. Για τα επιτεύγματα του διδύμου επιχειρηματιών της Biontech, Özlem Türeci και Ugur Sahin, μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος. «Αλλά θα πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο περήφανους το να έχουμε τη διορατικότητα και τη σοφία να δώσουμε ένα παράδειγμα στον κόσμο σε αυτήν την κατάσταση» - δηλαδή ότι η στενή και με αλληλεγγύη συνεργασία εντός της ΕΕ και διεθνώς «είναι κάτι περισσότερο από λόγια, αλλά κυριολεκτικά σώζει ζωές», αναφέρει ο Steinmeier.

Η βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες και ο εμβολιασμός τμημάτων του πληθυσμού τους δεν αποτελεί απλώς πράξη αλληλεγγύης, γράφει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος. Μια πανδημία που θα συνεχίζεται σε άλλες χώρες θα έχει κόστος σε ευημερία και ζωές. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού αλλού, «ο οποίος εν συνεχεία θα μας θέσει και πάλι σε κίνδυνο». Ο Steinmeier καθιστά επίσης σαφές ότι θεωρεί δεδομένο ότι μια νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Joe Biden θα υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Ευρώπης: «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για εμάς».

Η Γερουσία του Βερολίνου συζήτησε την Τρίτη το σχέδιο της διανομής των πρώτων παραδόσεων εμβολίων. Η ιδέα που παρουσίασε η Γερουσιαστής Υγείας Dilek Kalayci (SPD) αμέσως μετά τη συνάντηση προβλέπει τη διενέργεια εμβολιασμών σε έξι ειδικά κέντρα, τα οποία θα διαμορφωθούν στα δύο πρώην αεροδρόμια Tempelhof και Tegel, σε μια αίθουσα του Εκθεσιακού Κέντρου του Βερολίνου, στο παγοδρόμιο «Erika Heß» καθώς και στο Ποδηλατοδρόμιο και το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο του Βερολίνου. Η Kalayci δήλωσε ότι αυτά τα έξι κέντρα θα είναι σε θέση να εμβολιάζουν έως και 20.000 ανθρώπους την ημέρα.

Το πώς ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί, ποιος θα τους κάνει και πώς θα συμφωνηθούν οι ημερομηνίες για τους εμβολιασμούς, είναι προς το παρόν ασαφές.

Το ερώτημα ποιος θα έχει αξίωση εμβολιασμού δεν έχει επίσης απαντηθεί. «Αυτή είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη απόφαση», εξήγησε η Kalayci και κάλεσε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να διασφαλίσει μία ομοιόμορφη ιεράρχηση σε όλη τη Γερμανία. Κατά την άποψη της Γερουσίας του Βερολίνου, τα άτομα άνω των 75 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και υψηλότερο κίνδυνο βαριάς εξέλιξης νόσου θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Σύμφωνα με την Kalayci, ο αριθμός τους στο Βερολίνο είναι περίπου 390.000. Εάν προστεθεί και η ομάδα των περίπου 90.000 υπαλλήλων σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις παροχής φροντίδας, η πρώτη δόση του εμβολίου είναι απίθανο να αρκέσει για όλους.

Το Βερολίνο υπολογίζει επί του παρόντος την παράδοση έως και 900.000 δόσεων εμβολίου. Με δεδομένο ότι το εμβόλιο δεν δρα αν δεν γίνει δύο φορές, μπορούν με αυτές να εμβολιαστούν το πολύ 450.000 άτομα. Το πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο παραμένει ασαφές. Ωστόσο, το Βερολίνο σχεδιάζει να υπάρχει η δυνατότητα έναρξης εμβολιασμών το Δεκέμβριο, δήλωσε η Kalayci.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.