Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Γερμανία: Οικογενειακή ασφάλεια ασθενείας . Νόμοι στην αγορά εργασίας (2)

O Δορυφόρος ξεκίνησε σειρά δημοσιεύσεων με θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας στη Γερμανία προκειμένου να ενημερωθούν οι Έλληνες εργαζόμενοι, κυρίως όσοι πρόσφατα ήρθαν στη χώρα.

Σήμερα το θέμα μας είναι :  Οικογενειακή ασφάλεια ασθενείας. Τι ισχύει για παιδιά και φοιτητές

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στις δημόσιες ασφάλειες ασθενείας (105 έχει συνολικά η Γερμανία)  μπορούν να ασφαλιστούν και τα παιδιά των ασφαλισμένων γονιών και αυτό χωρίς επιπλέον κόστος (σε αντίθεση με τις ιδιωτικές).

Τα παιδιά είναι ασφαλσιμένα - υπό προϋποθέσεις - έως το 25ο έτος της ηλικίας του.

Προϋποθέσεις για να μπορεί να ασφαλιστεί το μέλος της οικογένειας 

Το μέλος της οικογένειας πρέπει να ζεί στη Γερμανία, δεν επιτρέπεται να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και συγκεκριμένα να εργάζεται πάνω από 18 ώρες εβδομαδιαίως.

Για τα παιδιά  που πρόκειται να ασφαλιστούν δωρεάν στην οικογενειακή ασφάλιση υπάρχει όριο εισοδήματος το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το είδος εργασίας / απασχόλησης. 

Εάν τα κέρδη υπερβαίνουν το όριο που ισχύει για αυτούς, τότε πρέπει να ασφαλιστούν μόνοι τους.

Το όριο εισοδήματος για την οικογενειακή ασφάλιση είναι 455 ευρώ το μήνα (από το 2020). 

Ωστόσο, από το συνολικό εισόδημα μπορεί να αφαιρεθούν - σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία (Ενότητα 16 SGB IV) - διάφορες δαπάνες .

Έτσι το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 538,33 ευρώ το μήνα, ώστε να μπορούν να παραμείνουν ασφαλισμένοι στην οικογένεια. (Το ποσό των 538,33 € προκύπτει από το αφορλόγητο 455 € + το κατ ' αποκοπή επίδομα εισοδήματος 83,33 ευρώ ανά μήνα (1.000 ευρώ ετησίως). 

Κατά συνέπεια το μέγιστο εισόδημα ετησίως ανέρχεται σε 6.460 €.

Στην περίπτωση των Minijob δεν συνυπολογίζεται το επίδομα εισοδήματος (καθώς δεν προκύπτουν έξοδα/δαπάνες) και έτσι το όριο είναι στα  5.460 €.

Ηλικίες

Παιδιά έως 23 ετών που δεν εργάζονται  μπορούν να παραμείνουν ασφαλισμένα στην οικογενειακή ασφάλιση .

Εάν τα παιδιά σπουδάζουν η βρίσκονται σε επαγγελματική κατάρτιση χωρίς αμοιβή, η δωρεάν συνασφάλιση παρατείνεται έως την ηλικία των 25 ετών. 

Η οικογενειακή ασφάλιση μπορεί να παραταθεί κατά δώδεκα μήνες μετά την ηλικία των 25 ετών εάν διακοπεί ή καθυστερήσει η σχολική ή επαγγελματική κατάρτιση για τους παρακάτω λόγους :

  • εθελοντική στρατιωτική θητεία,
  • Εθελοντική υπηρεσία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί εθελοντικής υπηρεσίας, το νόμο περί εθελοντικής υπηρεσίας για νέους ή μια παρόμοια αναγνωρισμένη εθελοντική υπηρεσία,

Τι συμβαίνει στν περίπτωση που ένας από τους δυο γονείς είναι σε ιδιωτική ασφάλεια 

Α) Αν ο εργαζόμενος στην ιδιωτική ασφάλεια έχει υψηλότερο μισθό από το μέλος της οικογένειας που είναι σε δημόσιο ταμείο.

Β) Αν το συνολικό εισόδημα του ασφαλισμένο σε ιδιωτική ασφάλιση ξεπερνά το όριο των 5.212,50 € (μεικτά) τότε το παιδί δεν μπορεί να είναι στην οικογενειακή ασφάλιση

Φοιτητές 

Οι φοιτητές μπορούν μέχρι το 25ο έτος της ηλικίας τους να είναι ασφαλισμένοι στους γονείς τους αν το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 538,33 € μηνιαίως ( Minijob 455 €)

Στις διακοπές (δίμηνο) των εξαμήνων οι φοιτητές μπορούν να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και να συνεχίζουν να παραμένουν ασφαλισμένοι στους γονείς τους. 

Πόσο κοστίζει η ασφάλεια φοιτητών που δεν μπορούν άλλο να είναι ασφαλισμένοι στους γονείς τους

Από 1η Σεπτεμβρίου 2019 η εισφορά στα ταμεία ασθενεία για φοιτητές που δεν μπορούν να είναι ασφαλισμένοι στους γονείς τους ανέρχονται σε :

76 € + 23 € για την ασφάλεια περίθαλψης (για φοιτητές άνω των 23 ετών είναι 25 €)

Στα 76 € οι ασφάλειες μπορούν να προσθέσουν την επιπλέον χρέωση (Zusatzbeitrag) το υψηλότερο σε ασφάλεια στις αρχές του 2020 ήταν 2,7%

Οι φοιτητές μπορούν να είναι ασφαλισμένοι μέχρι το τέλος του πανεπιστημιακού εξαμήνου στο οποίο συμπληρώνουν το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Πηγή: Σύνδεσμος Ασφαλειών Ασθενείας 

Προηγούμενη δημοσίευση: 

 "Minjob". Νόμοι στην αγορά εργασίας (1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.