Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Γερμανία: Πότε θα ξεκινήσει η "γενική απαγόρευση" (Lockdown) ;

Αύριο Κυριακή πρωί θα συνεδριάσουν η καγκελάριος Μέρκελ με τους αρχηγούς των ομόσποδνων κρατιδίων προκειμένου να συζητήσουν αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Όλα τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου εκτιμούν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη  η γενική απαγόρευση.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων Söder (Βαυαρία) και  Winfried Kretschmann (Βάδη Βυρτεμβέργη) είχαν εκφραστεί υπέρ ενός γενικού Lockdown. Μάλιστα η Βάδη Βυρτεμβέργη έχει ανακοινώσει από την ερχόμενη Δευτέρα μερική απαγόρευση κυκλοφορίας όπως και ο συνάδελφός του Michael Kretschmer, πρωθυπουργός της Σαξονίας. 

Αλλά και ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Spahn ήταν από τους πρώτους πολιτικούς που τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής.

Ακόμη και ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Laschet (που την άνοιξη ήταν υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων) δήλωσε χθες στο δελτίο ειδήσεων "Tagesthemen" ότι πρέπει να "έρθει η γενική απαγόρευση" πριν τις γιορτές.

Σύμφωνα με την "Bild"-Zeitung η Καγκελάριος είναι υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων, σχολείων και νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Τετάρτη ενώ ο Υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier προειδοποιεί για τον κίνδυνο να χαθεί ο "έλεγχος" και προτείνει δράση πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

Ετσι όλα δείχνουν ότι αύριο η απόφαση δύσκολα θα είναι άλλη από την "γενική απαγόρευση" όπως τη ζήσαμε τον Μάρτιο / Απρίλιο. Το μοναδικό ερώτημα φαίνεται να είναι από το πότε θα ισχύουν τα μέτρα. Πρίν ή μετά τα Χριστούγεννα. Αν και από ότι όλα δείχνουν δύσκολα οι γερμανοί πολιτικοί θα περιμένουν άλλες 15 μέρες με τα νέα κρούσματα τις δυο τελευταίες μέρες να φθάνουν σχεδόν τα 30.000 ημερησίως και αντίστοιχα να καταγράφονται 600 περίπου θάνατοι.

Αντίθετοι στην γενική απαγόρευση κυκλοφορίας δηλώνουν οι "φιλελεύθεροι" FDP χωρίς όμως να διαφωνούν γενικότερα στην ανάγκη νέων περιοριστικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.