Το σχόλιο του Ozan Demircan αναφέρει:
//Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας θα έπρεπε να αποτελούν τιμωρητικά μέτρα. Αλλά είναι πολύ περισσότερο ένα δώρο:
Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Erdogan θα πρέπει να αισθάνεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη ότι την ενθαρρύνουν να συνεχίσει προς το παρόν την πολιτική της αντιπαράθεσης.Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ επέβαλαν σταδιακά νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο λόγος είναι οι τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου, όπως προέκυψε από απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η απόφαση δημοσιοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με αυτήν, οι κυρώσεις θα πλήξουν μεμονωμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις και θα περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Προφανώς θα τιμωρηθούν επιτελικά στελέχη της τουρκικής εταιρείας TPAO, η οποία πραγματοποιεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις στη θάλασσα.
Αλλά μια απαγόρευση εισόδου εξανεμίζεται ως μέτρο, ενόσω διαρκεί η πανδημία του αιώνα, κατά την οποία ούτως ή άλλως σχεδόν κανένας δεν πρέπει να πραγματοποιεί ταξίδια στο εξωτερικό. Και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων έχει νόημα μόνο εάν υπάρχουν πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.
Προς το παρόν δεν θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής οικονομίας, για παράδειγμα με τη μορφή ενός εμπάργκο όπλων ή της απαγόρευσης εισαγωγών από την Τουρκία. Εκτεταμένα βήματα θα δρομολογηθούν το νωρίτερο κατά την επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, αναφέρεται στην απόφαση. Μέχρι τότε, οι διπλωμάτες της ΕΕ θα πρέπει να καταθέσουν περαιτέρω επιλογές δράσης. Στην πολιτική έναντι της Τουρκίας θα πρέπει επίσης να υπάρξει στενός συντονισμός με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Επομένως, η απόφαση των αρχηγών κρατών της ΕΕ στην πραγματικότητα δεν είναι απόφαση. Πάνω από 3.600 άνθρωποι εργάζονται μόνο στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και βλέπουν ότι η Τουρκία ακολουθεί μια μονομερή πολιτική στη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη υπάρχει η σοβαρή υποψία ότι η Άγκυρα παρέβη το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Και στην αντιδικία για τη διχοτόμηση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Erdogan φροντίζει βήμα-βήμα, ώστε η επανένωση να απομακρυνθεί πολύ ως ενδεχόμενο.
Ο Erdogan θα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί δυναμικά, αλλά στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος αίσθησης του ποιά θα μπορούσε να είναι η αποτελεσματική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν πολύ περισσότερο το μέγεθος της αμηχανίας που έχει καταλάβει την ΕΕ και τα μέλη της σε σχέση με την Τουρκία.
Αυτό οφείλεται και στο στελεχιακό δυναμικό στην κορυφή. Ήταν οι ίδιοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που είχαν θέσει τον πήχη τον Οκτώβριο στις «κυρώσεις». Εν τω μεταξύ, όμως, δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία τάσσονται υπέρ περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, η Αυστρία και η Γαλλία ζητούν μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας.
Ο Τούρκος αρχηγός του κράτους Erdogan τα παρατηρεί όλα αυτά από από την Άγκυρα. Όσο τα μέλη της ΕΕ δεν θα είναι της ίδιας άποψης, θα μπορεί να συνεχίζει την πολιτική της αντιπαράθεσης που ακολουθεί. Οι «κυρωσούλες» είναι μια πρόσκληση προς αυτόν για να το πράξει.//
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.