Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Γερμανία: Tι να αναμένουμε από τη σύσκεψη της Τρίτης

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασιστούν τα νέα μέτρα ενισχυμένου lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η τηλεδιάσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου και επισπεύδεται λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στη
χώρα.

Τις προηγούμενες 24 ώρες ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 445 φθάνοντας συνολικά τους 46.419, σύμφωνα με την καταμέτρηση του ινστιτούτου. Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους.

Τι πρέπει να περιμένουμε από τη συνάντηση ;

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ τα νέα περιοριστικά μέτρα θα στραφούν στα τοπικά ΜΜΜ και κυρίως στα υπεραστικά (τρένα), στην αναζήτηση τρόπων αύξησης των εργαζομένων που θα εργάζονται από το σπίτι.

Ο λόγος της ανησυχίας της καγκελαρίας φέρεται να είναι η νέα παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Αγγλία ενώ ιδιαίτερα αναφορά γίνεται στην εξέλιξη του ιού στην Ιρλανδία.

Το ποσοστό μόλυνσης 14ημέρου στην Ιρλανδία (12.01.2021) είχε δεκαπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, φθάνοντας στα 1.291 κρούσματα ανά 100.000, πυροδοτούμενο από την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του ιού, το άνοιγμα εκ νέου των καταστημάτων και των εστιατορίων και την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τις επισκέψεις από νοικοκυριό σε νοικοκυριό λόγω των Χριστουγέννων.

Όπως είχε επισημάνει ο Μάρτιν, ο επικεφαλής αξιωματούχος Υγείας της Ιρλανδίας τον ενημέρωσε ότι η νέα μετάλλαξη του ιού αντιστοιχεί στο 45% των πιο πρόσφατων 92 κρουσμάτων που υποβλήθηκαν σε περαιτέρω εξέταση σε σχέση με το 25% εκείνων που είχαν ελεγχθεί την εβδομάδα ως τις 3 Ιανουαρίου και με το 9% δύο εβδομάδων νωρίτερα.

Τα τελευταία στοιχεία της Ιρλανδίας ( περίπου 5 εκ κατοίκους) σύμφωνα με το Worldmeters είναι +2,946 κρούμστα και +13 θάνατοι (σύνολο 2608).

Βέβαια ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Ιρλανδία δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στην μετάλλαξη.

Γεγονός πάντως είναι οτι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων και θανάτων στην Γερμανία μπορεί να έχουν σταθεροποιηθεί μετά τα μέτρα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αλλά δεν έχουν παρουσιάσει σχεδόν καθόλου μείωση.

Πανεθνική νυχτερινή απαγόρευση ;

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Business Insider, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις σκοπεύουν να εισαγάγουν μια νυχτερινή απαγόρευση σε πανεθνικό επίπεδο. Το περιοδικό βασίζεται σε πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, σύμφωνα με τους οποίους είναι ανοιχτό μόνο από πότε ως πότε θα πρέπει να ισχύει τέτοια απαγόρευση κυκλοφορίας. Επιπλέον, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εάν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε περιοχές με συγκεριμένο αριθμό κρουσμάτων.

Η υποχρεωτική χρήσμα μάσκας FFP2-που καθιερώνεται από αύριο Δευτέρα στη Βαυαρία - φαίρεται να είναι ένα ακόμη θέμα συζήτησης την Τρίτη.

Τέλος μερικά ΜΜΕ όπως η Merkur δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο την Τρίτη θα συζητηθεί η αύξηση των προστίμων για όσους παραβιάζουν τα μέτρα.

Μέχρι πότε ; 

Τα περισσότερα ΜΜΕ προβλέπουν ότι τα νέα επιπρόσθετα μέτρα θα ισχύουν έως τέλος Φεβρουαρίου χωρίς να είναι λίγα τα ΜΜΕ που κάνουν αναφορά στο Πάσχα (καθολικό) αρχές Απριλίου. 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.