Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Έσση: Δημοτικές εκλογές και ελληνικές υποψηφιότητες

Στις 14 Μαρτίου 2021 θα πραγματοποιηθούν στο κρατίδιο της Έσσης οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Στις εκλογές θα αναδειχτούν τα νέα κοινοτικά, δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια του κρατιδίου ενώ παράλληλα σε πολλές περιοχές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και εκλογές για τα συμβούλια αλλοδαπών (συμβούλια ενσωμάτωσης).

Το κρατίδιο της Έσσης ήταν από τα πρώτα κρατίδια που εφαρμόστηκε το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών μελών κρατών της Ε.Ε. στις εκλογές. Μάλιστα σ αντίθεση μ άλλα κρατίδια

(π.χ. Βαυαρία) ακόμη και στα συντηρητικά κόμματα υπήρχαν ελληνικές υποψηφιότητες 

Στο κρατίδιο της Έσσης κατοικούν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας 36.280 Έλληνες. Είναι το τέταρτο στην κατάταξη κρατίδιο με το μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων μετά την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Βάδη Βυρτεμβέργη και Βαυαρία.

Στις τελευταίες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2016 πρώτο κόμμα, με πολύ μικρή διαφορά, είχε αναδεχτεί το CDU με 28,9% και ακολούθησαν SPD 28,5%, Afd 11,9%,  Grünen 11,3%, FDP 6,4% και LINKE 3,5%.

Σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού (6,2 εκ) ζει στις 5 πόλεις με άνω των 100.000 κατοίκων δηλ. Φρανκφούρτη, Βίσμπαντεν, Κάσσελ, Ντάρμστατ και Οφφενμπαχ.

Στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τη συμμετοχή του Ελληνισμού στις εκλογές μιλήσαμε με τον Θωμά Παπαδόπουλο, υποψήφιο για 6η συνεχόμενη φορά περιφερειακό σύμβουλο με το SPD στην περιφέρεια Hoch-Taunus-Kreis των περίπου 235.000 κατοίκων.

Ο Θωμάς με καταγωγή από την Κάτω Βροντού Δράμας ήρθε πριν 51 χρόνια στη Γερμανία παντρεύτηκε γερμανίδα (που γνωρίζει 65 χορούς όπως μας ανέφερε) με την οποία απέκτησαν μια κόρη. Αν και βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο του SPD τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο όσον αφορά την εκλογή καθώς αφενός το εκλογικό σύστημα δίνει τη δυνατότητα προώθησης υποψηφίων με σταυρό προτίμησης αφετέρου άγνωστη παράμετρος είναι πάντα το συνολικό ποσοστό που θα λάβει το κόμμα. 

Στην περιφέρεια που θα είναι υποψήφιος κατοικούν περίπου 500 Έλληνες με δικαίωμα ψήφου και αυτό που επισήμανε ο Θωμάς ήταν η αναγκαιότητα συμμετοχής ανεξαρτήτου της επιλογής κόμματος. "Η συμμετοχή καθορίζει τη στάση των κομμάτων στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων" επισήμανε.

Εχει ταυτιστεί με την τοπική κοινωνία του Bad Homburg όπου κατοικεί και είναι και η πρωτεύουσα της περιφέρειας Hoch-Taunus-Kreis .

Ήρθα στη Γερμανία, απλά ως απόφοιτος του τότε ελληνικού γυμνασίου, χωρίς να γνωρίζω λέξη γερμανικά. έμαθα το επάγγελμα του τορναδόρου και σήμερα θεωρώ μεγάλη επιτυχία ότι έφθασα στο σημείο να είμαι ισότιμος συνομιλητής των γερμανικών κομμάτων ".

Η συμμετοχή στις εκλογές η αξιοποίηση της επιστολικής ψήφου είναι το σημαντικό επανέλαβε και μας ενημέρωσε ότι από την ίδια περιοχή υποψήφια για το συμβούλιο ενσωμάτωσης είναι η Ελένη Καραγιαννίδου.

Αλλες ελληνικές υποψηφιότητες στις μεγάλες πόλεις του κρατιδίου:

Φρανκφούρτη (Δήμος):

Στα μεγαλύτερα κόμματα έχουν ανακοινωθεί δυο υποψηφιότητες με το κόμμα του CDU το οποίο στις τελευταίες εκλογές είχε λάβει 22 έδρες , μια με το κόμμα των πρασίνων (14 έδρες) και μια με το κόμμα της Αριστεράς (8 έδρες)

Συγκεκριμένα στο ψηφοδέλτιο του CDU για το Δήμο της Φρανκφούρτης είναι υποψήφιοι οι :

Παύλος Τσαχίδης (40η θέση) και Ιωάννης Σταμάτης (45η θέση)

Δημήτριος Μπακάκης

Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος των πρασίνων για το Δήμο Φρανκφούρτης βρίσκεται ο νυν δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Μπακάκης (9η θέση - εκλόγιμη) 







Αλέξης Πασσαδάκης
Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος των LINKE και στην 8η θέση είναι ο Αλέξης Πασσαδάκης δηλαδή σε αριθμό ίσο με τον αριθμό εδρών που είχε κερδίσει το κόμμα της αριστεράς στις τελευταίες εκλογές. 





Βίσμπαντεν:

Η νομικός Σοφία Καρυπίδου (νυν Δημοτικός Σύμβουλος) θα είναι πάλι υποψήφια με το CDU στην πρωτεύουσα του κρατιδίου. Η Σοφία είναι στην 11η θέση του ψηφδελτίου που θεωρείται εκλόγιμη καθώς στις τελευταίες εκλογές το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών είχε κερδίσει 20 έδρες).






Zαχαρούλα Μπέλλου
Οφφενμπαχ:

Σε εκλόγιμη θέση (9η) στο ψηφοδέλτιο του CDU είναι η Ζαχαρούλα Μπέλλου με δεδομένο ότι στις τελευταίες εκλογές το κόμμα είχε κερδίσει 17 έδρες 








Χρυσή Γκουτικίδου

Πιθανότητες εκλογής έχει στο Δήμο του Όφφενμπαχ και η Χρυσή Γκουτικίδου που βρίσκεται στην 20η θέση του ψηφοδελτίου του SPD το οποίο είχε κερδίσει 18 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Στην περίπτωση της Γκουτικίδου σημαντική όσον αφορά την τελική της κατάταξη θα είναι η συμμετοχή του Ελληνισμού.








Κάσσελ:

Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος των πρασίνων για το Δήμο του Κάσσελ (19η θέση) είναι η Μαρία Σταφυλλαράκη. Στο συγκεκριμένο Δήμο το κόμμα των Πρασίων είχε κερδίσει στις τελευταίες εκλογές 13 έδρες.


Ο Δορυφόρος θα συνεχίσει τις παρουσιάσεις και την ενημέρωση του Ελληνισμού του κρατιδίου για τις εκλογές καθώς θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή του στις εκλογικές διαδικασίες.

1 σχόλιο:

  1. Εάν ψάξετε λίγο ακόμη, θα δείτε ότι υπαρχουν αμέρτητες υποφηφιότητες στην Έσση από άτομα που εκλέγονται συνέχεια για πάνω από 20 χρόνια. Γιατί δεν αναφέρεστε και σε αυτούς και τους έχετε αποκλείσει; Κρίμα..

    Με λύπη

    Νικόλαος Μίχος
    Δημοτικός Σύμβουλος από το 2001

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.