Υπότιτλος: «Στην Γερμανία επικρατεί χάος σε όσον αφορά τα ραντεβού για εμβολιασμό. Πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα φαίνεται από το Ισραήλ, την Γαλλία, την Δανία και την Ελλάδα»
Το ρεπορτάζ του ανταποκριτή στο Ισραήλ Pierre Heumann, του ανταποκριτή στην Ελλάδα Gerd Höhler, της ανταποκρίτριας στην Γαλλία Tanja Kuchenbecker και του συντάκτη για θέματα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης Helmut Steuer αναφέρει εισαγωγικά:
//Για τους περισσότερους επιδημιολόγους, ο εμβολιασμός θεωρείται το πιο ισχυρό όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά τα παράπονα στην Γερμανία σχετικά με την οργάνωση των ραντεβού για εμβολιασμό δεν σταματούν. Μερικές φορές όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν δεν μπορούν, λόγω της πληθώρας των αιτημάτων, να πιάσουν γραμμή ή να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά. Ακόμα και μετά από μακρά αναμονή, συχνά οι πολίτες πληροφορούνται ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία.
Επιπλέον, τα μεμονωμένα ομοσπονδιακά κρατίδια ρυθμίζουν πολύ διαφορετικά τον τρόπο με τον οποίο χορηγούν τα ραντεβού. Δεν υπάρχει κεντρική Υπηρεσία που να οργανώνει τον εμβολιασμό. Ειδικά πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι μάχονται για ένα ραντεβού σε μία αυστηρά καθορισμένη ακολουθία εμβολιασμών, φτάνουν στα όριά τους λόγω του χάους. Το αποτέλεσμα: Ο τόσο σημαντικός ταχύς εμβολιασμός του πληθυσμού παρουσιάζει στασιμότητα.
Σε ορισμένες άλλες χώρες, ωστόσο, ο εμβολιασμός είναι καλύτερος και πιο οργανωμένος. Όποιος αναζητά πρότυπα, τα βρίσκει στην Ελλάδα, την Γαλλία, την Δανία ή το Ισραήλ.//
Το κομμάτι του άρθρου που αφορά την Ελλάδα υπογράφεται από τον Gerd Höhler και αναφέρει:
//Ελλάδα: Ειδοποίηση για ραντεβού εμβολιασμού μέσω SMS ή email
Στη χώρα της Νότιας Ευρώπης, σχεδόν 700.000 δόσεις εμβολίων είχαν χορηγηθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό πρώτου εμβολιασμού της τάξης του 6,5%. 230.000 άνθρωποι έχουν ήδη λάβει την δεύτερη δόση. Ο στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί έως τον Σεπτέμβριο το 80% των ατόμων άνω των 18 ετών. Συγκριτικά: Στη Γερμανία, περισσότερα από 3,3 εκ. άνθρωποι έχουν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό, περίπου 1,7 εκ. και τον δεύτερο. Το ποσοστό του εμβολιασμού είναι 4%.
Η «Επιχείρηση Ελευθερία», όπως αποκαλεί η ελληνική κυβέρνηση την εκστρατεία εμβολιασμού, έχει κυλήσει ομαλά μέχρι τώρα. Οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται μάλιστα να κάνουν τίποτα.
Ενημερώνονται για το ραντεβού εμβολιασμού μέσω SMS ή email. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας με σκοπό την ανακούφιση των ιατρείων.
Όποιος δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένος μπορεί να δηλωθεί στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια να λάβει και αυτός το ραντεβού εμβολιασμού. Μια ειδική γραμμή, όπως αυτή που οδηγεί στην Γερμανία πολλούς ανθρώπους στην απελπισία, δεν υπάρχει στην Ελλάδα. «Λάβαμε την συνειδητή απόφαση να μην υπάρξει τηλεφωνικό κέντρο, επειδή δεν ταιριάζει στην ψηφιοποιημένη διαδικασία», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σε πρώιμο στάδιο ως ύψιστη προτεραιότητα την οργάνωση της εκστρατείας εμβολιασμού.
«Ο Πρωθυπουργός εμπλέκεται καθημερινά», αναφέρει ο Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός για τον συντονισμό των κυβερνητικών εργασιών. «Όλα γίνονται χωρίς χαρτί και είναι πλήρως ψηφιοποιημένα, δεν υπάρχουν ουρές, κάθε εμβολιασμένος λαμβάνει ηλεκτρονική βεβαίωση», δηλώνει ο Σκέρτσος. Η αξίωση είναι: «Αντιμετωπίζουμε τους πολίτες ως πελάτες, όχι ως αιτούντες».
Όλα τα κανάλια της εκστρατείας εμβολιασμού συγκεντρώνονται στον λεγόμενο «πύργο ελέγχου», το κέντρο αξιολόγησης της κατάστασης στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο Υφυπουργός Σκέρτσος περιγράφει τη συνταγή επιτυχίας με τις λέξεις: «Ψηφιοποίηση, διαφάνεια, κεντρικός σχεδιασμός και παρακολούθηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο».//
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.