Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Μέρκελ στη FAZ :"Να ενεργήσουμε με σύνεση και προσοχή"

Η Καγκελάριος Angela Merkel θεωρεί πως υπάρχει δυνατότητα εξέτασης της χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί για νέα, σκληρά μέτρα. Θα πρέπει τώρα «να ενεργήσουμε με σύνεση και προσοχή, ούτως ώστε ένα τρίτο κύμα να μην καταστήσει απαραίτητο το εκ νέου πλήρες Shutdown σε όλη την Γερμανία», δήλωσε η Merkel σε συνομιλία της με την FAZ.

Η κατάσταση είναι «πολύ καλύτερη σήμερα» σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Κοντά στα Χριστούγεννα, το σύστημα Υγείας ήταν «στα πρόθυρα μιας καταστροφικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης». «Μπορούμε να εξετάσουμε πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα», δήλωσε η Merkel. Χωρίς τις εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού, αυτό θα ήταν «συγκριτικά εύκολο». «Εξαιτίας αυτών, όμως, εισερχόμαστε τώρα σε μια νέα φάση της πανδημίας, από την οποία μπορεί να προκύψει ένα τρίτο κύμα». Η λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από τον αρχικό ιό και θα τον εκτοπίσει.


Η Merkel τάχθηκε κατά της διακριτικής μεταχείρισης αυτών που έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Καθόσον ο αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό όλων εκείνων που περιμένουν να εμβολιαστούν, το κράτος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει διαφορετικά τις δύο ομάδες». Εκτός αυτού, θα πρέπει πρώτα «να ξεκαθαριστεί σαφώς» ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν τον ιό. Η ίδια η Καγκελάριος επιθυμεί να εμβολιαστεί όταν θα είναι η σειρά της. «Θεωρώ σωστό, εκτός από τους ιδιαίτερα ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, να προσκαλέσουμε πρώτα ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις στην εργασία τους». Ένας παιδαγωγός στον παιδικό σταθμό, ένας δάσκαλος του Δημοτικού δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πρέπει να προηγηθούν κάποιου σαν εμένα».


Η Καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως τα βήματα ανοίγματος θα καταστούν δυνατά μόνο εφόσον γίνονται αυξημένα τεστ. Το σχετικό σύστημα θα είναι σε θέση να λειτουργήσει τον Μάρτιο. «Μια έξυπνη στρατηγική ανοίγματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκτεταμένη διενέργεια γρήγορων τεστ, σαν μία μορφή ελεύθερων τεστ», δήλωσε η Merkel. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα ανοιχτά ερωτήματα και η όλη διαδικασία θα πρέπει να συζητηθεί στις 3 Μαρτίου, κατά την επόμενη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. «Πόσο καιρό θα χρειαστεί για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, δεν μπορώ να πω προσδιορίζοντας ακριβώς μέχρι και την ημέρα. Αλλά θα είναι τον Μάρτιο».


Σύμφωνα με την Καγκελάριο, περισσότερα από 5 εκ. εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη Γερμανία. Σχεδόν 2 εκ. άνθρωποι έχουν ήδη πλήρη προστασία μετά και από την δεύτερη δόση του εμβολίου. «Η εκστρατεία των εμβολιασμών θα συνεχίσει τώρα να επιταχύνεται. Προς το παρόν μιλάμε για το πώς θα καταστεί δυνατό σε επίπεδο οργάνωσης το να χορηγούνται 7,5 έως 9,5 εκ. δόσεις ανά εβδομάδα».


Εν τω μεταξύ, η ΕΕ απειλείται με νέα έλλειψη εμβολίων. Σύμφωνα με εσωτερικούς υπολογισμούς του σουηδο-βρετανικού κατασκευαστή Astra-Zeneca, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα διέρρευσαν κατά λάθος, η εταιρεία είναι σε θέση να παράγει το δεύτερο τρίμηνο στην ΕΕ «λιγότερες από 90 εκ. δόσεις». Η σύμβαση παράδοσης ορίζει 180 εκ. δόσεις για αυτήν την περίοδο. Η δήλωση του κατασκευαστή ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με πρόσθετη «παγκόσμια» παραγωγή αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό στην ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σχεδιάζουν να εγείρουν ως θέμα την προβλεπόμενη έλλειψη κατά την τηλεδιάσκεψή τους αυτή την Πέμπτη. Η Astra-Zeneca παρείχε και κατά το πρώτο τρίμηνο σημαντικά λιγότερες δόσεις απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ.


Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων εξέδωσε την Τετάρτη τις τρεις πρώτες ειδικές εγκρίσεις για τεστ αυτοελέγχου για κορωνοϊό, τα οποία θα μπορεί κανείς να κάνει μόνος του στο σπίτι χωρίς καμία εκπαίδευση. Γρήγορα τεστ, τα οποία θα πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό, θα προσφέρονται τις επόμενες εβδομάδες από τα φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.