Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Tagesspiegel: «Η ΕΕ και η πανδημία-Ο καθένας για τον εαυτό του»

«Είτε πρόκειται για τους ταξιδιωτικούς κανόνες είτε για το χρόνο καθιέρωσης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, η ΕΕ δυσκολεύεται στο θέμα μιας κοινής προσέγγισης για την κρίση. Ενα σχόλιο»

Στο σχόλιο του ανταποκριτή στο Βερολίνο για ευρωπαϊκά θέματα Albrecht Meier αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η ιδέα είναι τόσο προφανής όσο και

λογική: Η ΕΕ, η ένωση 27 χωρών, έχει μια κοινή γραμμή για την πανδημία. Τα εμβόλια παραγγέλνονται από κοινού, τα κράτη μέλη συμφωνούν σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες την περίοδο της κρίσης και τον διασυνοριακό χειρισμό των εμβολιασμένων ατόμων. Ένα όμορφο όραμα. Δυστυχώς, στην πράξη η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της κρίσης, διαπιστώνει κανείς ότι η ΕΕ δεν έχει υπό έλεγχο τον κορωνοϊό. Αντίθετα, ο ιός απειλεί να καταστρέψει την κοινή βάση των κρατών της ΕΕ. Αν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες πέρυσι σε μια πρωτοφανή πράξη αλληλεγγύης, η κατάσταση θα ήταν δυσοίωνη.

Διότι, ήδη με το δεύτερο μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, εκτός από την οικονομική ανάκαμψη, αποκαλύπτονται οι αδυναμίες της ΕΕ. Η απόφαση των Βρυξελλών σχετικά με την παραγγελία των εμβολίων, η οποία στόχο είχε την πρόληψη μιας επικίνδυνης διαίρεσης μεταξύ χωρών που θα είχαν ή δεν θα είχαν εμβόλια, έγινε μια σοβαρή δοκιμασία για την επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen. Όπως κατέστη σαφές στην τηλεδιάσκεψη κορυφής των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η von der Leyen εξακολουθεί να δέχεται πίεση από πολλά κράτη μέλη όσον αφορά στο θέμα της αύξησης της παραγωγής των εμβολίων στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Η von der Leyen δεν έχει ακόμη να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. Μεγαλύτερες δαπάνες για την προσαρμογή των εμβολίων στις μεταλλάξεις του ιού, ταχεία έγκριση των προσαρμοσμένων εμβολίων, έκκληση για σύναψη συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών όσον αφορά στην παραγωγή των εμβολίων - όλα αυτά είναι έργα που θα ευδοκιμήσουν μελλοντικά.

Η Von der Leyen πρέπει να βασιστεί για επιπλέον παραδόσεις εμβολίων από τον Απρίλιο και μετά βραχυπρόθεσμα, η von der Leyen πρέπει να βασιστεί στο γεγονός ότι από τον Απρίλιο στην πραγματικότητα θα παραδοθούν περισσότερα εμβόλια από τις εταιρείες παραγωγής, όπως ανακοινώθηκε. Η ΕΕ στο σύνολό της θα πρέπει να διατηρήσει την δημόσια πίεση στον όμιλο Astrazeneca. Είναι ακατανόητο ότι το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας παραγωγής χοργηγείται χωρίς πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχει έλλειψη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξάλλου, η αδυναμία των κρατών μελών να συντονίσουν την κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των προσώπων γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer εξέπληξε τους γείτονες, Τσεχία και Τιρόλο, με την ανακοίνωση ότι οι συνοριακοί έλεγχοι θα γίνουν εξαιρετικά αυστηροί λόγω της εξάπλωσης του ιού. Πολλά άλλα κράτη μέλη ενήργησαν με παρόμοιο τρόπο με τη Γερμανία. Πιο πρόσφατα, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχεδιασμό της σχετικά με την καθιέρωση ελέγχων στα σύνορα με την Τσεχία και τη Σλοβακία.

 Όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, τα κράτη μέλη ενεργούν μόνα τους

Οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα δείχνουν ότι, όταν η κατάσταση γίνεται δύσκολη και χρειάζεται ταχεία αντίδραση όσον αφορά τον ταχύτατα αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων σε γειτονικές χώρες, τα κράτη μέλη προτιμούν να ενεργούν μόνα τους. Κατ΄αρχήν, δεν πρόκειται για λανθασμένη κίνηση. Οι έλεγχοι μπορούν να επιβραδύνουν τον ιό. Ωστόσο, δημιουργούνται προβλήματα όταν οι γείτονες - όπως στην περίπτωση του γερμανικού διατάγματος - έρχονται αντιμέτωποι με τετελεσμένα γεγονότα. Οι προσπάθειες για μια από κοινού διατήρηση του ελέγχου σχετικά με την πανδημία στις δύο πλευρές των γαλλο-γερμανικών συνόρων δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος.

Η Ελλάδα έχει ήδη τουριστική συμφωνία με το Ισραήλ

Οι τρέχοντες συνοριακοί έλεγχοι αποσκοπούν στην αποτροπή των τουριστικών ταξιδιών. Το καλοκαίρι, όμως, ο διασυνοριακός τουρισμός θα πρέπει να γίνει εφικτός και πάλι, τουλάχιστον όσον αφορά τη βούληση χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Ισπανία.

Τα εν λόγω κράτη θέλουν η ΕΕ να εκδώσει ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα διευκολύνει όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν για να απολαύσουν τον ήλιο. Όμως, ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται στο σχεδιασμό του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η Ελλάδα προέβη ήδη σε συμφωνία από μόνη της με μια τρίτη χώρα, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στους εμβολιασμένους τουρίστες από το Ισραήλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.