Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

RND: «Η Ελλάδα ονειρεύεται τουριστικό comeback το καλοκαίρι»

Redaktions Netzwerk Deutschland

«Μεγάλη ανάγκη αναπλήρωσης»: Η Ελλάδα ονειρεύεται τουριστικό comeback το καλοκαίρι»

Υπότιτλος: «Οι έλληνες ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καταστημάτων με σουβενίρ ελπίζουν σε περισσότερους ξένους επισκέπτες φέτος. Η κυβέρνηση προωθεί ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ αρκετά αεροδρόμια εκσυγχρονίστηκαν στη χώρα. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι αβέβαιες»

Στην ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Όλα είναι έτοιμα. Τρεις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, η Fraport Greece ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό 14 ελληνικών περιφερειακών

αεροδρομίων. Δώδεκα διάδρομοι προσγείωσης ανακαινίστηκαν και κατασκευάστηκαν πέντε ολοκαίνουργιοι τερματικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα νησιά της Μυκόνου, της Κέρκυρας και της Κω. Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων επένδυσε 440 εκατομμύρια ευρώ. Η Fraport έχει αναλάβει τη λειτουργία 14 ελληνικών αεροδρομίων εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα βόρεια έως τη Ζάκυνθο δυτικά, τη Σάμο στα ανατολικά, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο στην καρδιά του Αιγαίου και τα Χανιά στην Κρήτη και τη Ρόδο στα νότια. Τώρα τα ελληνικά αεροδρόμια, τα οποία διέθεταν μόνο βασικές εγκαταστάσεις και δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικά προς τους επιβάτες, έγιναν υπερσύγχρονα, με σύγχρονες εγκαταστάσεις λειτουργίας, περισσότερα εστιατόρια και νέες δυνατότητες για αγορές. Αλλά, θα έρθουν επιβάτες;

Οι πελάτες της Tui έκαναν περισσότερες κρατήσεις για την Κρήτη από ό,τι για την Μαγιόρκα

Το επιθυμούν, αυτό είναι σίγουρο. Στο ταξιδιωτικό πρακτορείο Tui, το ελληνικό νησί της Κρήτης βρίσκεται τώρα στην πρώτη θέση των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών για κρατήσεις στη Γερμανία και προηγείται της Μαγιόρκας. Η Ρόδος και η Κως είναι δύο ακόμη ελληνικά νησιά που συγκαταλέγονται στους πέντε πιο δημοφιλείς προορισμούς.

 Τα ταξιδιωτικά γραφεία από την Αυστρία και την Ελβετία αναφέρουν επίσης μια αυξανόμενη ζήτηση για προορισμούς στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα ξεκινά τη νέα σεζόν με τον ούριο άνεμο του περασμένου καλοκαιριού», δηλώνει ο Marek Andryszak, Διευθύνων Σύμβουλος της Tui Germany. Χάρη στον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και τις αποτελεσματικές ιδέες υγιεινής, η Ελλάδα ήταν ήδη ο δημοφιλέστερος προορισμός ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Γερμανούς το 2020. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tui αναφέρει ότι η επιθυμία για ταξίδια, το αργότερο το καλοκαίρι, θα είναι μεγάλη. «Με την αύξηση των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση ότι σύντομα θα είναι δυνατά τα ταξίδια», αναφέρει ο Andryszak.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί: Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι επί του παρόντος περίπλοκες

Τα ταξίδια διακοπών στην Ελλάδα είναι ακόμα περίπλοκα. Ισχύουν απαγορεύσεις εισόδου για πολίτες από τις περισσότερες χώρες, εκτός της ζώνης Σένγκεν. Οι επισκέπτες από την ΕΕ και τις χώρες Σένγκεν πρέπει να δηλώσουν το ταξίδι τους ηλεκτρονικά, να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 72 ωρών κατά την άφιξή τους και επιπλέον θα πρέπει να παραμείνουν για επτά ημέρες σε καραντίνα. Όλα αυτά δεν σε κάνουν να θέλεις να ταξιδέψεις, αλλά σε αποτρέπουν.

Με τους αυστηρούς κανονισμούς εισόδου, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την εισαγωγή μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Επιπλέον, υπάρχουν περιορισμοί κυκλοφορίας, τις καθημερινές μεταξύ 21:00. και 5:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες είναι κλειστά. Η κυβέρνηση επέβαλε το Lockdown, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα σημαντικά. Η ένδειξη επτά ημερών, η οποία ήταν 30 στα τέλη Ιανουαρίου, πλησιάζει σήμερα τα 80.

Η Ελλάδα ξεγράφει τον τουρισμό το Πάσχα

Καθώς η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς στα ταξίδια, η ελληνική ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πλέον ξεγράψει την τουριστική περίοδο του Πάσχα. Συνεπώς, η ακινησία του περασμένου έτους συνεχίζεται προς το παρόν. Το 2020, ο αριθμός ξένων επισκεπτών μειώθηκε κατά 81,1%. Τα έσοδα των ξενοδοχείων κατέρρευσαν κατά 78%.

Από το comeback του τουρισμού εξαρτώνται όχι μόνο οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, αλλά η ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Ο τουρισμός συνέβαλε πάνω από 20% στο ΑΕΠ της χώρας το 2019 και παρείχε μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία μπορεί να διπλασιάσει την επιχειρηματική δραστηριότητά  της φέτος σε σύγκριση με το 2020. Στην περίπτωση αυτή, θα επιτυγχανόταν το μισό του όγκου της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το έτος ρεκόρ του 2019. Τότε, 34 εκατομμύρια παραθεριστές έφεραν 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα.

Η Ελλάδα προωθεί το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού

Ο Μητσοτάκης προωθεί εδώ και εβδομάδες ένα κοινό, πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια. Τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν, για παράδειγμα, να εξαιρούνται από τα υποχρεωτικά τεστ και την καραντίνα που εξακολουθεί να ισχύει σε πολλές χώρες. Η Κύπρος θέλει να θέσει σε ισχύ αυτόν τον κανονισμό από την 1η Απριλίου για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το Ισραήλ Το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία είναι δύο σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό και ταυτόχρονα βρίσκονται σε κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμό. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται τώρα και με τις δύο κυβερνήσεις σχετικά με την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Μετά το Lockdown και τους περιορισμούς επαφών των τελευταίων δώδεκα μηνών, ο Μητσοτάκης βλέπει μια «μεγάλη ανάγκη αναπλήρωσης της έλλειψης» όσον αφορά τα ταξίδια διακοπών. Πολλοί ειδικοί του κλάδου αναμένουν επίσης μια έκρηξη των ταξιδιών μόλις μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αφού εμβολιαστούν περισσότερα άτομα και αρθούν οι περιορισμοί. Η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines προετοιμάζεται ήδη για αυτό. Αυτό το καλοκαίρι θέλει να συνδέσει περισσότερους νησιωτικούς προορισμούς  απευθείας με αεροδρόμια στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.