Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Eλλάδα: Ανοιγμα τουρισμού από Απρίλιο ;

H Εύα Οικoνομάκη παρουσιάζει μέσω της Real News το σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού από τον Απρίλιο, οπότε και η κυβέρνηση θα επιτρέψει την είσοδο σε επισκέπτες από τις χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο δημοσίευμα δίνονται βασικές απαντήσεις σχετικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό. 

Ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει το ψηφιακό πράσινο

πιστοποιητικό;

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα περιέχει βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, κράτος-μέλος έκδοσης και ένα μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. 

Επιπλέον, θα έχει πληροφορίες:
  • Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το αποδεικτικό εμβολιασμού, την εταιρεία, τον αριθμό δόσεων και την ημερομηνία εμβολιασμού.
  • για το πιστοποιητικό εξέτασης: Τεστ (μοριακό ή αντιγόνου), ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής, κέντρο εξέτασης και σαφώς το αποτέλεσμα.
  • Για το πιστοποιητικό ανάρρωσης: Ημερομηνία θετικού αποτελέσματος τεστ, εκδότης του πιστοποιητικού, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης ισχύος

Ο εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος;

Ο εμβολιασμός δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει, ωστόσο ο επισκέπτης (Ελληνας ή αλλοδαπός) θα διευκολυνθεί (θα αποφύγει επί της ουσίας αρκετά εμπόδια προς τον προορισμό του) εάν έχει στην κατοχή του αρνητικό  αποτέλεσμα τεστ ή πιστοποιητικό ότι έχει νοσήσει και έχει αναρρώσει. Το ίδιο ισχύει και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. και έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες εντός της Ενωσης.

Σε ποιες χώρες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πράσινο πιστοποιητικό;

Το πράσινο πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέραν της Ε.Ε., το πιστοποιητικό ισχύει για ταξίδια προς την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Από πού μπορούν να λάβουν το πράσινο πιστοποιητικό οι Ελληνες;

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές Αρχές, δηλαδή τα νοσοκομεία, τα κέντρα εξέτασης, οι υγειονομικές Αρχές. Ολοι οι φορείς έκδοσης θα διαθέτουν το δικό τους κλειδί ψηφιακής υπογραφής. Ολα αυτά αποθηκεύονται σε ασφαλή βάση δεδομένων στην κάθε χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει πύλη-πλατφόρμα, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την Ε.Ε., χωρίς να επαληθεύονται τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του πιστοποιητικού.

Για να ταξιδέψουν οι Ελληνες εντός των ελληνικών συνόρων απαιτείται να έχουν στη διάθεσή τους πράσινο πιστοποιητικό;

Οχι, οι Ελληνες πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν στη διάθεσή τους πράσινο πιστοποιητικό για να ταξιδέψουν σε κάποιον ελληνικό προορισμό.

Για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό οι Ελληνες, απαιτείται να έχουν στη διάθεσή τους πράσινο πιστοποιητικό;

Εάν ταξιδέψουν σε κάποια χώρα-μέλος της Ε.Ε., οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό. Εάν ταξιδέψουν σε χώρες εκτός της Ε.Ε., θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που θα έχουν τεθεί βάσει διακρατικών συμφωνιών που θα έχουν συναφθεί. Σε περίπτωση που δεν έχει συναφθεί κάποια διακρατική συμφωνία, οι Ελληνες θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί από κάθε χώρα ξεχωριστά.

Tουρισμός πιλοτικά νωρίτερα

O γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ 100,3 εξήγησε ότι καταληκτική ημερομηνία για άνοιγμα του τουρισμού είναι η 14η Μαΐου, ωστόσο γίνεται προσπάθεια να ανοίξει ο τουρισμός πιλοτικά νωρίτερα, ακόμα και εντός του Απριλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.