Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Προεκλογικό πρόγραμμα SPD: Κατάργηση του Hartz IV

«Επίδομα του πολίτη αντί για Hartz IV, όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, επιδόματα παιδιών έως 528 Ευρώ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτά τα μέτρα σχεδιάζει να καταγράψει η ηγεσία του SPD στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος»

Η ηγεσία του SPD θέλει να θέσει στο επίκεντρο του ομοσπονδιακού προεκλογικού του προγράμματος την σημαντική επέκταση του Κοινωνικού Κράτους και την  Προστασία του Κλίματος. Αυτό προκύπτει από σχέδιο του προεκλογικού προγράμματος στο οποίο αναφέρθηκε με δημοσίευμά του ο Όμιλος ΜΜΕ Funke και το Reuters.

Σε αυτό, η ηγεσία του κόμματος υπόσχεται να καταργήσει το επίδομα Hartz IV στην τρέχουσα μορφή του και να το αντικαταστήσει με το Επίδομα του Πολίτη. 

Το SPD θέλει επίσης να αυξήσει τον νόμιμο ελάχιστο μισθό σε τουλάχιστον 12 Ευρώ. Το σχέδιο θα συζητηθεί και στο Προεδρείο την Δευτέρα, ενώ θα αποφασιστεί κατά το συνέδριο του κόμματος τον Μάιο.

Σε περίπτωση συμμετοχής στην κυβέρνηση θα πρέπει να εισαχθεί βασική εξασφάλιση για τα παιδιά και να καταργηθούν τα αφορολόγητα επιδόματα τέκνου. Εκτός από τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς, τα ολοήμερα σχολεία και τη δωρεάν χρήση των αστικών συγκοινωνιών, θα υπάρχει ένα νέο «επίδομα εξασφάλισης της διαβίωσης τέκνου», το οποίο θα συνδυάζει όλα τα προηγούμενα οικογενειακά επιδόματα και θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα των γονέων. Το μηνιαίο βασικό ποσόν θα είναι 250 Ευρώ ανά παιδί, με το μέγιστο ποσόν να ανέρχεται στα 528 Ευρώ.

Η χωριστή φορολογική αντιμετώπιση των συζύγων θα πρέπει, σύμφωνα με το Προεδρείο του κόμματος, να περιορίζεται στους νέους γάμους. Αυτήν την στιγμή το φορολογικό Δίκαιο αποκρυσταλλώνει τον κλασικό καταμερισμό της εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η χωριστή φορολογική αντιμετώπιση των συζύγων δεν απεικονίζει πλέον την κοινωνική πραγματικότητα, υποστηρίζεται στο σχέδιο.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν επίσης να αποκαταστήσουν τον φόρο περιουσίας, η ισχύς του οποίου είχε ακυρωθεί το 1997 από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω της εσφαλμένης βάσης υπολογισμού του. Τα κρατίδια θα επωφελούνται από φόρο 1% επί των «πολύ μεγάλων περιουσιών». Η «βάση των επιχειρήσεων» δεν θα φορολογηθεί για να μην τεθούν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Στην περίπτωση του φόρου κληρονομίας, θα πρέπει να υπάρχει «αποτελεσματική ελάχιστη φορολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος θα βελτιώσει τη θέση των «μικρών και μεσαίων εισοδημάτων» και θα επικεντρωθεί στο «υψηλότερο 5%». Το SPD επιμένει και στον λεγόμενο «φόρο των πλουσίων»: Η προσαύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων στο φόρο εισοδήματος θα ισχύει από ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 250.000 Ευρώ και πάνω. Το όριο των 500.000 Ευρώ θα ισχύει για τα παντρεμένα ζευγάρια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ηγεσία του SPD στρέφεται στην Πολιτική για το Κλίμα. Στο προσχέδιο αναφέρεται πως το κόμμα επιδιώκει να επιταχύνει την πορεία του προς μια «κλιματικά ουδέτερη Γερμανία» και να εισαγάγει όριο ταχύτητας περίπου 130 χιλιομέτρων την ώρα στους αυτοκινητοδρόμους. Επιπλέον, οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν να κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι το 2030 τουλάχιστον 15 εκ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η εισφορά οικολογικής ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία επιβαρύνεται κάθε πελάτης ηλεκτρικής ενέργειας για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα καταργηθεί έως το 2025, σύμφωνα με το σχέδιο. Το κόστος της εισφοράς θα πρέπει κατόπιν να καταβάλλεται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό με τα έσοδα από τη φορολογία για το διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.