Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Spiegel: «Απογοητευμένη η Τουρκία από τα μηνύματα της ΕΕ»

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επέκριναν μεν στη σύνοδο κορυφής τους την Τουρκία λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έστειλαν στη χώρα και μήνυμα ευρείας ανταπόκρισης. Προφανώς, αυτό δεν αρκεί στην Άγκυρα».

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της

ΕΕ καθόρισαν τη μελλοντική γραμμή τους έναντι της Τουρκίας. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν είναι ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι, ακόμα κι αν στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης διαπιστώθηκε «η αναγκαιότητα μιας θετικής ατζέντας», το μήνυμα προς την Τουρκία έχει διατυπωθεί «από μια μονομερή προοπτική και υπό την επήρεια των στενόμυαλων αιτιάσεων λίγων κρατών-μελών».

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα υποσχέθηκε να αντιδράσει με θετικά βήματα στα μέτρα της ΕΕ «προς την κατεύθυνση των κοινών συμφερόντων μας».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επέκριναν μεν κατά την τηλεδιάσκεψή τους «στοχευμένες επιθέσεις σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ» ως «σοβαρά πλήγματα στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσφεραν όμως στην Τουρκία, λόγω της αποκλιμάκωσης στη διαμάχη για τα κοιτάσματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, μια ευρέος φάσματος ανταπόκριση.

Tα κράτη της ΕΕ έθεσαν στην Τουρκία την προοπτική μιας διεύρυνσης της Τελωνειακής Ένωσης καθώς και συνομιλιών υψηλού επιπέδου και για τη διευκόλυνση μετακίνησης τούρκων πολιτών. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όμως, παρ’ όλες τις προτάσεις τους, θα κινηθούν «σταδιακά, αναλόγως συνθηκών και με αιρεσιμότητα» και θα λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις μόλις τον Ιούνιο. Όπως τόνισε η Καγκελάριος Angela Merkel, η ΕΕ «φυσικά και θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται περαιτέρω η αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.