Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Πολιτική κόντρα για τη "ψήφο του απόδημου"

Eνώ σήμερα ξεκίνησε στην αρμόδια προπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» συνεχίζει η δημόσια αντιαπαράθεση των κομμάτων. 

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Βορίδη ΝΔ (Υπουργός Εσωτερικών) και Ραγκούση ΣΥΡΙΖΑ (κοινοβουλευτικού εκπροσώπου) στο realfm καθώς και η δήλωση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στον "Εθνικό Κήρυξα" 

Βορίδης ΝΔ (Υπουργός Εσωτερικών)

"Εμείς δεν παίζουμε σκάκι, εμείς θέλουμε και το λέμε ξεκάθαρα, είναι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι Έλληνες πολίτες, γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν, δεν προσθέτουμε εμείς κάτι επιπλέον. Είναι άνθρωποι που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θέλουμε να τους διευκολύνουμε ή να πάρουν το αεροπλάνο; Αυτή είναι η συζήτηση και εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση να τους διευκολύνουμε" πρόσθεσε.

"Γιατί είναι η Αριστερά αρνητική σε αυτό; Το ΚΚΕ έχει ένα σκεπτικό, με το οποίο οδήγησε σε αυτόν τον νόμο που ψηφίστηκε συναινετικά με παραχωρήσεις. Όλοι βλέπουν ότι έχει πολλούς περιορισμούς. Επανέρχεται αυτή η συζήτηση άρα, για να φτάσει στο σημείο που πρέπει να φτάσει. Να δώσουμε πράγματι μια ουσιαστική διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θέλει να ψηφίζουν όλοι, αλλά να έχουμε σπασμένες εκλογικές περιφέρειες και να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή να ψηφίζουν αλλά να μην μετρά η ψήφος τους. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα" τόνισε.

Ραγκούσης ΣΥΡΙΖΑ

"Η κ. Τζάκρη έκανε μια δήλωση και εξήγησε ποιο ακριβώς ήταν το νόημα της συνέντευξης, αλλά πέραν αυτού μια κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη συνέντευξη του οποιουδήποτε. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απαιτεί 200 ψήφους μέσα στη Βουλή και δεν μπορεί να τις έχει αν δεν προσεγγίσει το θέμα σοβαρά, υπεύθυνα και κυρίως συναινετικά. Το να βγαίνει ξαφνικά ως ταύρος σε υαλοπωλείο ο κ. Βορίδης, με την δικαιολογία μιας συνέντευξης να ανοίγει αυτόν τον δύσκολο φάκελο, είναι μια πράξη όχι πολιτικής υπευθυνότητας" συμπλήρωσε.

"Αυτός ο νόμος που έχουμε σήμερα, π
ρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι πρόκειται για έναν νόμο που έχει προτείνει στην αφετηριακή του μορφή το ΚΚΕ, την αποδέχθηκαν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Θεοδωρικάκος και μετά τρίτοι εμείς και μετά ίσως και το ΚΙΝΑΛ, δεν θυμάμαι τη σειρά που τοποθετήθηκε το ΚΙΝΑΛ" σημείωσε.

Φώφη Γεννηματά:

Με δήλωσή της στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, ζήτησε να μην τίθεται κανένας περιορισμός. «Αυτή είναι η θέση μας εδώ και έναν χρόνο που άνοιξε η συζήτηση και δεν πρόκειται να δεχθούμε παιχνίδια στην πλάτη των αποδήμων», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι δεν είναι δημοκρατική ευαισθησία της κυβέρνησης η αναθεώρηση του νόμου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πραγματικός λόγος είναι ότι «δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους αποδήμους που δυσκολεύονται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, παρότι έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και αρκετές εβδομάδες», γεγονός που προκαλεί αγωνία της κυβέρνησης μήπως οδηγηθεί σε φιάσκο η όλη διαδικασία κι έτσι αλλάζει ρότα.

«Ποιοι φοβούνται τους απόδημους και γιατί; Είναι οι άνθρωποί μας που ζουν στο εξωτερικό, επιτέλους πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτή την υπόθεση», τόνισε και σημείωσε πως πρέπει να ψηφίσουν. «Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα. Δεν κατανοώ τι νόημα έχει η λογική των περιορισμών», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η κ. Γεννηματά τάχθηκε υπέρ του να δοθεί και η δυνατότητα επιστολικής ψήφου -με τις απαραίτητες διασφαλίσεις διαφάνειας- ιδιαίτερα σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πρεσβείες ή προξενεία της Ελλάδας.

«Δυστυχώς, με τα παιχνίδια που παίζονται ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία για τους απόδημους. Γιατί δεν θα υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική», κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.