Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Σχόλιο ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ: 500 € μόνο για τεστ

Μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει στην Ελλάδα για διακοπές θα χρειαστεί να ξοδέψει τουλάχιστον 440 € σε τεστ.

500 € ΜΌΝΟ ΓΙΑ ΤΕΣΤ
Φωτο: Gregory Giakis
Αν την οικογένεια την αποτελούν οι γονείς και δυο παιδιά άνω των 6 ετών θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε :

4 μοριακά PCR τεστ στην Γερμανία προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα.

Οι τιμές για μοριακά τεστ ξεκινούν από 60 € στην Δρέσδη και φθάνουν μέχρι και 128 €. Αν μάλιστα συνεχίσει να μην ξεκαθαρίζει η Ελλάδα ότι δεν χρειάζεται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού διαβατηρίου στο πιστοποιητικό του τεστ η τιμή αυξάνεται κατά 8,50€ έως και 19,00 € για κάθε άτομο.

Αρα η οικογένεια με τα 4 άτομα θα χρειαστούν τουλάχιστον 240 € (4 χ 60€) για τα τεστ προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Αν συνυπολογίσουμε για την πρόσθεση διαβατηρίου που πολλά διαγνωστικά κέντρα χρεώνουν τότε το μινιμουμ του κόστους φθάνει στα 280 € περίπου

4 τεστ αντιγόνων για την επιστροφή τους στην Γερμανία, δηλ. τουλάχιστον 160€ (4 χ40 €).

Δηλ. στην καλύτερη των περιπτώσεων η οικογένεια - αν δεν έχει μόνιμη κατοικία την Βαυαρία όπου τα τεστ είναι δωρεάν - θα πρέπει να πληρώσει συνολικά τουλάχιστον 440 € για τεστ.

Αν υπολογίσουμε όμως ότι οι τιμές στην Γερμανία φθάνουν μέχρι και 128 € (ακόμη και 147 €) τότε ο μέσος όρος του συνολικού κόστους θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 €.

Και τι πρέπει να γίνει ; Να επιτραπεί η είσοδος των ταξιδιωτών στην Ελλάδα χωρίς τεστ ;

Η λύση σίγουρα δεν θα ήταν αυτή, δηλ. να επιτραπεί η είσοδος χωρίς τεστ. Μπορούν όμως να γίνουν διορθωτικές κινήσεις που να μειώσουν σημαντικάτο κόστος.

Π.χ. 

1) Να δεχτεί η Ελλάδα τα τεστ αντιγόνων που δέχονται τα περισότερα κράτη 

2) Να καταργήσει οριστικά την αναγραφή στα πιστοποιητικά τον αριθμό διαβατηρίου. Αν είναι να παραποιήσει κάποιος το πιστοποιητικό δεν θα δυσκολευτεί να παραποιήσει και ένα πιστοποιητικό με αριθμό διαβατηρίου .

Με τον τρόπο αυτό το κόστος δεν θα ξεπερνούσε για μια τετραμελής οικογένεια τα 320 € (δηλαδή μείωση του κόστους κατά 50% περίπου).

Βέβαια τα 320 € δεν είναι μικρό ποσό για μια οικογένεια.

Είναι θέμα της Ευρωπαικής Ένωσης να προχωρήσει σε μια ρύθμιση που θα μειώνει το συγκεκριμένο κόστος, ιδιαίτερα όταν οι διακοπές για οικογένειες είναι μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας και περιορισμούς δικαίωμα που δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικό για λόγους οικονομικούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.