Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

«Δεν υπάρχουν ίχνη του συλληφθέντος blogger στο Μινσκί»

«Δεν υπάρχουν ίχνη του συλληφθέντος blogger στο Μινσκ - ο πατέρας του ανησυχεί»

Φωτο αρχείου από διαδηλώσεις στο Μινσκ

To Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει τα ακόλουθα:

Mία ημέρα μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου στη Λευκορωσία, δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο συλληφθείς ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και μπλόγκερ Roman Protassewitsch. Αρκετοί επιβάτες στην πτήση της Ryanair επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του 26χρονου μετά την προσγείωση στη Λιθουανία. Ο Protassewitsch, ο οποίος είναι καταζητούμενος στη χώρα του για υποκίνηση διαμαρτυριών εναντίον του Προέδρου Alexander Lukashenko, συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ, όπως ανακοινώθηκε και από τη Λευκορωσική Ένωση Δημοσιογράφων και την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Wesna.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Svoboda της Λευκορωσίας, ο πατέρας του Protassevich, Dmitri, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια προσεκτικά οργανωμένη επιχείρηση «πιθανώς όχι μόνο από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Λευκορωσίας». Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος της Λευκορωσίας. Ο γιος του επέστρεφε από διακοπές στην Ελλάδα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους όταν ο Lukaschenko ανάγκασε το αεροπλάνο σε προσγείωση. Ο Dmitri Protassevich  δήλωσε ότι δεν ήξερε πότε πετούσε ο γιος του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «τρομοκρατική πράξη» του Προέδρου Lukaschenko. «Η επιχείρηση έγινε σε μεγάλη κλίμακα για να προσβάλλει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και την γνώμη της», δήλωσε ο Dmitri Protassevich. Ο Lukaschenko θεωρείται ο «τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη». Η ΕΕ δεν τον έχει αναγνωρίσει ως αρχηγό κράτους από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου. Η ΕΕ ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση του Protassewitsch.

«Ανησυχούμε πολύ για τον γιο μας», δήλωσε ο Protassewitsch. «Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πού είναι ή τι συμβαίνει με αυτόν. Ελπίζουμε για το καλύτερο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.