Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

«Özdemir: ‘Θα μπορούσα να εκραγώ από θυμό και δεν κατανοώ την αφέλεια’»

WELT AM SONNTAG : «Ο πολιτικός των Πρασίνων Cem Özdemir κατηγορεί τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία για ‘πρόβλημα Ερντογάν’. Είναι αδιανόητο – λέει – η τοπική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU να έχει συνάψει εκπαιδευτική συμμαχία με την Ditib. Δεν χρειαζόμαστε ΄παπαγάλους’ που να αναπαράγουν την ατζέντα της Άγκυρας»

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη WELT αναφέρονται – μεταξύ άλλων -  τα εξής:

Ο Cem Özdemir παλεύει εδώ και χρόνια εναντίον κάθε μορφής εξτρεμισμού και αντισημιτισμού. Οι διαδηλώσεις μίσους κατά των Εβραίων σε γερμανικούς δρόμους τον ανησυχούν. Πρέπει επιτέλους να γίνουν περισσότερα και σε όλα τα επιπεδα – λέει.

WELT AM SONNTAG: Κύριε Özdemir, είναι ο Recep Tayyip Erdogan αντισημίτης;

Cem Özdemir: Χρησιμοποιεί αντισημιτικά κλισέ. Δεν ξέρω πόσο βαθιές πεποιθήσεις υποκρύπτονται ή αν επιδίδεται σε αυτό μόνο από υπολογισμό εξουυσίας. Ο ίδιος Ερντογάν είχε συστηθεί παλιότερα σε εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ και προσπαθήσει να αποκτήσει συμπάθειες. Ο Ehud Olmert, πρώην Π/Θ του Ισραήλ, είχε φιλοξενηθεί από τον Ερντογάν. Το σημαντικότερο πρόγραμμα για τον Ερντογάν είναι ο εμπλουτισμός της ‘αυλής’ του και η υπεράσπιση της εξουσιαστικής δύναμής του, για τα οποία πιθανώς θα έκανε τα πάντα. Προς το παρόν, βάζει φωτιά στην περιοχή με τις δηλώσεις του.

WELT AM SONNTAG: Σύμφωνα με μια πρακτορειακή είδηση, ο Erdogan δήλωσε τη Δευτέρα για έναν πρώην ισραηλινό πρωθυπουργό ότι σκότωνε «με ευχαρίστηση» Παλαιστίνιους. Και συνέχισε: «Είναι στη φύση τους. Χορταίνουν μόνο πίνοντας αίμα». Διαδίδονται τέτοιες ιδέες στη Γερμανία και λόγω της επιρροής του Ερντογάν στη χώρα μας; Özdemir: Δυστυχώς, τέτοια αντισημιτικά στερεότυπα δεν βρίσκει κανείς μόνο στον Ερντογάν και τους εθνικιστές υποστηρικτές του, αλλά ακόμα και σε ένα τμήμα της τουρκικής Αριστεράς. Οι προκαταλήψεις ‘ξυπνούν’ εύκολα. Πρέπει να ασχοληθούμε με το πρόβλημα του αντισημιτισμού, ασχέτως της εμφάνισής του σε Γερμανούς ή μετανάστες. Θέλω οι Εβραίοι, άντρες και γυναίκες, να αισθάνονται εδώ ασφαλείς, και δεν παίζει κανένα ρόλο το ποιος τους απειλεί με αντισημιτικό τρόπο.

Σε αυτό πρέπει να υποστηρίξουμε τις δασκάλες και τους δασκάλους. Πρέπει να αντιδράσουμε ενεργά στον αντισημιτισμό. Το πρόβλημα αποσιωπήθηκε για πάρα πολύ καιρό. Αλλά κανείς δεν πρέπει να αφήσει να τον κοροϊδέψουν ότι ο αντισημιτισμός είναι εισαγόμενο πρόβλημα στη Γερμανία. Στη Γερμανία, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για κάθε είδους αντισημιτισμό.

WELT AM SONNTAG: Σε κριτική υπόκειται και η τουρκο-ισλαμική Ένωση του Θρησκευτικού Ιδρύματος Ditib. Και από την Ditib διαδίδονται στο μάθημα των Θρησκευτικών αντισημιτικά κλισέ και παράγονται παραμορφωμένες εικόνες του Ισραήλ. Το κρατίδιο της ΒΡΒ θέλει παρ’ όλα αυτά να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ditib. Αντιθέτως, φιλελεύθερες ισλαμικές οργανώσεις μένουν απέξω. Πώς το βρίσκετε αυτό;

Özdemir: Θα μπορούσα να εκραγώ από θυμό και δεν καταλαβαίνω την αφέλεια. Η Ditib είναι κομμάτι μιας ιεραρχικής οργάνωσης. Τα κεντρικά στην Κολωνία υπάγονται στο τουρκικό Υπουργείο Θρησκευμάτων Diyanet στην Άγκυρα. Κι αυτό παίρνει οδηγίες από τον τούρκο Πρόεδρο. Η κυβέρνηση της ΒΡΒ και το CDU εκεί φρόντισαν να έχει ο Ερντογάν πρόσβαση σε γερμανικά σχολεία. Αυτό είναι αδιανόητο. Η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί πίσω. Το CDU της ΒΡΒ έχει πρόβλημα Ερντογάν. Αυτό φάνηκε και κατά το παρελθόν σε σχέση με προσωπικά στοιχεία.

WELT AM SONNTAG: Στη Γερμανία υπάρχουν 896 τοπικές κοινότητες της Ditib. Από πού θα προέλθουν νέοι ιμάμηδες;

Özdemir: Σωστά, αυτό θα πάρει το χρόνο του. Τουλάχιστον, υπάρχει στο μεταξύ καλύτερη εκπαίδευση για τους ισλαμιστές δασκάλους των Θρησκευτικών. Οι μουσουλμάνοι της ΓΓερμανίας έχουν κάθε δικαίωμα να αρθρώνουν τις θρησκευτικές ανάγκες τους. Απέδειξα όμως ήδη πριν από χρόνια μαζί με τον συνάδελφό μου Volker Beck ότι οι ισλαμικές κεντρικές ενώσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αναγνώρισης. Και σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Δεν πρέπει να γίνεται καμία πολιτιστική έκπτωση όσον αφορά την αναγνώριση δημοκρατικών βάσεων κοινωνικής συμβίωσης. Δεν θέλουμε παπαγάλους που να αναπαράγουν την ατζέντα της Άγκυρας ή της Τεχεράνης. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια εκπροσώπηση των μουσουλμάνων που ζουν στη Γερμανία στη βάση του Συντάγματος. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και σε αυτό να βοηθήσουμε.

WELT AM SONNTAG: Πώς θα το κάνατε εσείς αυτός

Özdemir: Ο επόμενος Υπ. Εσωτερικών ή η επόμενη ΥΠΕΣ θα πρέπει να το δει αντιεμτωπίσει αυτό ενεργά σε συνεργασία με τα κρατίδια και τις ισλαμικές οργανώσεις. Εν τω μεταξύ υπάρχουν και αποσχισμένα τμήματα της Ditib, που ακολουθούν λογική γραμμή. Η ΒΡΒ προδίδει αυτή τη στιγμή εκείνες τις ισλαμικές ομάδες, οι οποίες δηλώνουν πίστη στο Σύνταγμα και στην ανοιχτή κοινωνία μας. Κι αυτό είναι λυπηρό.

(…)

WELT AM SONNTAG: Τμήματα της Αριστεράς δυσφημούν από το 1967 το Ισραήλ ως ιμπεριαλιστικό κράτος. Ο Πράσινος πολιτικός Christian Ströbele περιέγραψε τις ιρακινές επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ το 1991 ως «λογική, σχεδόν αναγκαστική συνέπεια…»

Özdemir: … και γι’ αυτό δικαίως αναγκάστηκε να παραιτηθεί από εκπρόσωπος του κόμματος. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται με μας τους Πράσινους. Όποιος πολεμά το Ισραήλ πρέπει να ξέρει ότι τα βάζει και με τη Γερμανία. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιταλάντευση σε αυτό. Κι αυτό δεν αποκλείει το ότι η Γερμανία μπορεί και πρέπει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Δεν υπάρχει καμία λογική εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών, ακόμα κι αν προς το παρόν φαίνεται να ανήκει στο απώτερο μέλλον.

(…)

WELT AM SONNTAG: Η Ένωση θέλει να φέρει στη Βουλή ψήφισμα που θα απαγωορεύει στο μέλλον τα σύμβολα της Χαμάς. Στηρίζετε ένα τέτοιο ψήφισμα;

Özdemir: Εμένα μου φαίνεται λογικό. Η Χαμάς δεν είναι ακριβώς η παλαιστινιακή ‘μητερούλα’. Επομένως, θα υποστήριζα το ψήφισμα. Έτσι όμως δεν επιλύεται το μεγάλο ζήτημα: Πώς θα αποσπάσουμε τον κόσμο από την επιρροή της; Είναι το ίδιο πρόβλημα όπως με το ΡΚΚ.

WELT AM SONNTAG: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι οι πολεμικές αναμετρήσεις στις οποίες μετέχει το Ισραήλ κατεβάζουν στο δρόμο περισσότερους μουσουλμάνους από ό,τι οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί στον συριακό εμφύλιο ή η καταπίεση των Ουϊγούρων;

Özdemir: Αν δούμε την Τουρκία, τότε η απάντηση είναι απλή: Ο Ερντογάν εξαρτάται από την Κίνα και τη Ρωσία. Γι’ αυτό και δεν λέει κάτι ούτε κατά της δίωξης των Ουϊγούρων ούτε κατά των Τατάρων της Κριμαίας. Πρόκειται για υποκρισία εξαιρετικής εκτέλεσης. Μιλάει για τη μοίρα των Παλαιστινίων και αγνοεί το ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατία, αλλά για τη Ρωσία και την Κίνα δεν του παίρνεις λέξη, αλλιώς θα τον βάλουν στη θέση του. Πολλοί Ουϊγούροι και Τάταροι της Κριμαίας ζουν στην Τουρκία, αλλά δεν λαμβάνουν κανενός είδους στήριξη. Οι Ουϊγούροι μάλιστα πρέπει και να φοβούνται μήπως απελαθούν από την Τουρκία, αν το απαιτήσουν οι Κινέζοι. Πρόκειται για σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, για το οποίο δεν μαθαίνει κανείς τίποτα από την τηλεόραση του Ερντογάν (Erdogan-TV). Παρόμοια ισχύουν και για τους Τατάρους της Κριμαίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.