Σάββατο 15 Μαΐου 2021

SPIEGEL:«Ελεύθεροι στα νησιά!»

 Η Ελλάδα εγκαινιάζει την περίοδο των διακοπών - Ελεύθεροι στα νησιά!»

«Οι τουρίστες είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Στα νησιά πραγματοποιούνται εντατικοί εμβολιασμοί -και για να προσελκυστούν παραθεριστές το καλοκαίρι στις "χωρίς Covid" περιοχές»

Το ρεπορτάζ της συντάκτριας του SPIEGEL για ταξιδιωτικά θέματα Antje Blinda αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Με την χαλάρωση πολλών περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, η Ελλάδα εγκαινίασε την περίοδο των διακοπών. «Αφήνουμε πίσω μας τα σκοτεινά σύννεφα του φόβου και της αβεβαιότητας», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης το βράδυ της Πέμπτης μπροστά στον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα στο Ακρωτήριο του Σουνίου. Οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες αναμένουν την νέα αρχή για τον Τουρισμό με ελπίδα και αγωνία.

Η ελληνική ταξιδιωτική περίοδος ακυρώθηκε σχεδόν τελείως πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ήταν ένα πλήγμα για τη χώρα της ΕΕ, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό. Οι αριθμοί συρρικνώθηκαν το 2020 περισσότερο από 75% και πολλά ξενοδοχεία και ταβέρνες επέζησαν μόνο χάρη στην οικονομική υποστήριξη της κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από τα μέσα Απριλίου άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους -και με αυτόν τον τρόπο έλαβε μέτρα για την έναρξη της σεζόν των διακοπών πριν από τις ανταγωνίστριες χώρες στην ΕΕ Ισπανία και Γαλλία.

Μόνο την Παρασκευή αναμένονταν στην Κρήτη 15 πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ άλλες 24 έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο -οι περισσότερες από αυτές από την Γερμανία. Συνολικά, τα ελληνικά νησιά αναμένουν περίπου 150 πτήσεις από το εξωτερικό κατά τις δύο αυτές ημέρες. Όποιος φτάνει στο αεροδρόμιο θα πρέπει να διαθέτει αρνητικό τεστ PCR ή να έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν.

Στην Κρήτη, οι Γερμανοί τουρίστες απόλαυσαν την Παρασκευή τον ήλιο και την τιρκουάζ θάλασσα. «Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά, μπορούμε να πάμε στην παραλία, να απολαύσουμε τον καλό καιρό, να ψωνίσουμε. Είναι υπέροχο ότι μπορεί κανείς να πάει και πάλι έξω», είπε η αεροσυνοδός Caroline Falk. Δεν υπάρχει καραντίνα για τους τουρίστες, είπε ο φίλος της αναφέροντας τον λόγο, για τον οποίο αποφάσισαν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πόσο όμορφα είναι εδώ», είπε η κοινή φίλη τους Anne Marie Buhrer.

Στη Μήλο, ωστόσο, οι κρατήσεις είναι ακόμα σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή πριν από τον κορωνοϊό, δήλωσε ο Δημήτρης Μωραΐτης από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κυκλάδων. Τα ξενοδοχεία αντιδρούν με μια «πολύ ελαστική πολιτική κρατήσεων και ακυρώσεων». Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Γερμανία ήρε αυτήν την εβδομάδα την υποχρέωση καραντίνας για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας», τονίζει ο Μωραΐτης. «Πραγματικά έχουμε κάνει τα πάντα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών».

Ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής είναι το ειδικό πρόγραμμα εμβολιασμού που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση για τα ελληνικά νησιά: Η Αθήνα έχει δώσει την δυνατότητα σε όλους τους νησιώτες να εμβολιαστούν και για να προσελκύσει τουρίστες. Περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν στη Μήλο και γύρω στους 300 εμβολιάζονται κάθε μέρα -μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 90% του εκεί πληθυσμού.

Άλλα νησιά κάνουν παρόμοιες προγνώσεις και έχουν σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού τους ακόμη νωρίτερα, αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι μόνες εξαιρέσεις στο πρόγραμμα είναι μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη με τους περίπου 600.000 κατοίκους της -εκεί, όπως και στην ηπειρωτική χώρα, προτεραιότητα δίνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες.

Η Ελλάδα ήρε την Παρασκευή το βράδυ την απαγόρευση των διαπεριφερειακών ταξιδιών. Επιπλέον, οι ντόπιοι δεν χρειάζεται πλέον να ειδοποιούν τις αρχές μέσω SMS για να βγουν από τα σπίτια τους. Τα μουσεία θα ξανανοίξουν μετά από επτά μήνες Lockdown.

Ωστόσο, και οι Έλληνες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε ένα από τα ελληνικά νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο θα πρέπει να αποδείξουν τον πλήρη εμβολιασμό τους ή να διαθέτουν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό. Υπάρχει επίσης απαγόρευση νυχτερινής εξόδου μεταξύ 12:30π.μ. και 5:00 π.μ. Τα τραπέζια και οι ξαπλώστρες σε ταβέρνες, καφέ και σε παραλίες θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού έπληξε σφοδρά την Ελλάδα. Η πλειονότητα των περίπου 10.000 θανάτων από κορωνοϊό σημειώθηκε κατά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο η Ελλάδα, της οποίας η Οικονομία αντλούσε πριν από την κρίση σχεδόν το ¼ των εσόδων της από τον Τουρισμό, επιτάχυνε την εκστρατεία των εμβολιασμών πριν από την θερινή σεζόν. Παρόλο που οι Αρχές συνεχίζουν να καταγράφουν περισσότερα από 2.000 νέα κρούσματα την ημέρα και τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα, επετράπη σε όλα τα σχολεία να ανοίξουν και πάλι την Δευτέρα.

Όμως δεν είναι ακόμα ελεύθερα προσβάσιμοι όλοι οι τουριστικοί προορισμοί. Για παράδειγμα, για το νησί της Καλύμνου στο νότιο Αιγαίο εξακολουθεί να ισχύει αυστηρό Lockdown λόγω του μεγάλου αριθμού των νέων κρουσμάτων -κάτι που προκαλεί τον εκνευρισμό πολλών κατοίκων που είχαν ήδη προετοιμαστεί για την νέα σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.