Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

WELT: «Οι γκρίζοι μπράβοι του Erdogan στην Γερμανία »

«Οι Γκρίζοι Λύκοι υπονομεύουν την πολιτική σκηνή και την τουρκική κοινότητα στην Γερμανία δρώντας σαν το μακρύ χέρι της Άγκυρας. Ειδικοί και πολιτικοί επιμένουν ότι πρέπει να απαγορευτούν»

Γκρίζοι λύκοι στην Γερμανία

Ο δικηγόρος Ilias Uyar ζει στην Κολωνία, ενώ ο Kerem Schamberger στο Μόναχο. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 574 χιλιόμετρα, αλλά οι δύο άντρες έχουν έναν κοινό εχθρό: Τους Γκρίζους Λύκους. Τα μέλη αυτής της τουρκικής, υπερεθνικιστικής οργάνωσης προέβαιναν την δεκαετία του 1970 σε ξυλοδαρμούς στη Γερμανία. Αργότερα ήταν υπεύθυνοι για εκατοντάδες δολοφονίες στην Τουρκία. Αλλά και ο Mehmet Ali Agca, ο επίδοξος δολοφόνος του Πάπα το 1981, ήταν μέλος των Γκρίζων Λύκων. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν εαυτούς «Ιδεαλιστές» και θέλουν να επιτύχουν ένα ενιαίο κράτος όλων των τουρκικής καταγωγής λαών, το οποίο θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια έως την Κίνα. Με περισσότερα από 18.000 μέλη, είναι η μεγαλύτερη ακροδεξιά οργάνωση στη Γερμανία. Το διακριτικό χαρακτηριστικό τους είναι ο «χαιρετισμός του λύκου».

Οι Γκρίζοι Λύκοι καταδιώκουν τον Schamberger γιατί στα μάτια τους είναι προδότης της πατρίδας: Ο 34χρονος με τουρκικές ρίζες τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων. Το έγκλημα του Uyar είναι η αρμενική του καταγωγή και το γεγονός ότι έχει μιλήσει δημοσίως για την τουρκική Γενοκτονία του 1915 σε βάρος των ομοεθνών του.

«Το μίσος εναντίον των Κούρδων και των Αρμενίων είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σκέψης τους», δηλώνει ο Uyar. «Είμαστε οι αγαπημένοι τους εχθροί». Ο ίδιος είναι ανήσυχος, γιατί σήμερα οι Γκρίζοι Λύκοι δεν είναι κάποια κάποια περιθωριακή ομάδα, όπως πριν από 10 χρόνια. Τότε ήταν μόνο μία μικρή ομάδα που άνηκε στο φασιστικό κόμμα MHP στην Τουρκία. Στο μεταξύ έχουν εξελιχθεί σε μία κίνηση, η οποία είναι πιο δυνατή από ποτέ. Δεξιοί, συντηρητικοί και ισλαμιστές ταυτίζονται ως προς τους πυλώνες της ιδεολογίας τους: Το τουρκικό έθνος, η γλώσσα, η κουλτούρα τους η θρησκεία τους. Μέσω αυτού του τουρκισμού καλλιεργήθηκαν και οι δεσμοί με την Ditib, η οποία συντηρεί περίπου 900 τζάμια στη Γερμανία και βρίσκεται υπό την διεύθυνση του Κρατικού Προεδρείου για Θέματα Θρησκείας στην Τουρκία.

Η νέα ισχύς των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία βασίζεται σε τελική ανάλυση σε μία πολιτική κίνηση του παλαιότερα αντιπολιτευόμενου κόμματος με τις στενές σχέσεις με τον εγκληματικό υπόκοσμο: Το 2016 άλλαξε πορεία και υποστήριξε ξαφνικά τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan.

Το MHP είναι στο μεταξύ ρυθμιστής της κατάστασης στο Κοινοβούλιο. Το ισλαμιστικό κυβερνών ΑΚΡ χρειάζεται τους 50 βουλευτές του κόμματος για να συγκεντρώνει την πλειοψηφία. Ο ίδιος ο Erdogan κάνει τον χαιρετισμό του λύκου στις δημόσιες εμφανίσεις του. «Φυσικά και υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο κομμάτων», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Kemal Bozay σε συνομιλία του με την WELT. Αυτό έχει γίνει αισθητό και στην Γερμανία: «Δημιουργήθηκαν νέες δομές που μπορούν να κινητοποιούν και να ασκούν πίεση».

Για τον Πρόεδρο Erdogan και την κυβέρνηση του οι Γκρίζοι Λύκοι, οι οποίοι υπό την σκέπη τριών οργανώσεων συντηρούν περισσότερους από 300 συλλόγους, αποτελούν ένα ευπρόσδεκτο νέο εργαλείο άσκησης πίεσης στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Σε τελική ανάλυση, περισσότερα από 3 εκ. άνθρωποι με τουρκική καταγωγή ζουν στη Γερμανία, ενώ 1,74 εκ. εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου και στην Τουρκία.

Μόλις τον Ιανουάριο, γνωστός εκπρόσωπος των «Ιδεαλιστών» ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), ενός οργανισμού λόμπι του AKΡ στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν πλέον ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της Τουρκίας και της Γερμανίας, και αυτό τους κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους. Έτσι «Ιδεαλιστές» συμμετέχουν στο Κεντρικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων (ZMD) και πραγματοποιούν συναντήσεις με τις γερμανικές Αρχές. Τα μέλη τους επιχειρούν να επηρεάσουν το γερμανικό κομματικό σύστημα, όπως είχε ζητήσει ο ιδρυτής του MHP, Alparslan Türkes. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Πρασίνους ή το Die Linke, σε όλα τα κόμματα εντοπίζονται ύποπτες περιπτώσεις πολιτικών που φέρονται να διατηρούν επαφές με τους Γκρίζους Λύκους.

«Υπάρχει ολοένα και λιγότερη απόσταση από τους πολιτικούς», διαμαρτύρεται ο Uyar. «Δηλώνουν αντιρατσιστές αλλά επισκέπτονται ένα τζάμι των Γκρίζων Λύκων». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται το όνομα της βουλευτή του SPD, Nezahat Baradari, για την οποία έγινε πρόσφατα γνωστό ότι εξακολουθεί να απορρίπτει το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου του 2016 που χαρακτήρισε ως Γενοκτονία την μαζική δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Αρμένιος δικηγόρος δεν μπορεί να το κατανοήσει. Από την εμπειρία του γνωρίζει πόσο ωμά λειτουργούν στη Γερμανία οι άνθρωποι της Άγκυρας. «Όσο πιο επιθετικός είναι ο Erdogan, τόσο πιο επιθετικοί είναι και οι οπαδοί του», δηλώνει. Το 2016 υπήρξε ένα κύμα απειλών Τούρκων εθνικιστών και μάλιστα κατά το χρονικό σημείο που το Bundestag ψήφιζε  την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άσχημα, όταν επέκειτο ο πόλεμος για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τον Ιούλιο του 2020, ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από επίθεση στην αρμενική Πρεσβεία στο Βερολίνο. Στο προάστιο της Κολωνίας Mülheim, 30 μασκοφόροι επιτέθηκαν σε αρμενικό μπαρ. Κατά τα φαινόμενα ήταν Αζέροι,  αλλά έκαναν τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων. Την ίδια περίοδο, μέλη της αρμενικής κοινότητας σε διάφορες γερμανικές πόλεις λάμβαναν επιστολές. «Δεν θα επιτρέψουμε στα άπιστα σκυλιά της Αρμενίας να ζήσουν εν ειρήνη στην Γερμανία», αναφερόταν σε μία από αυτές.

Για τον δικηγόρο από την Κολωνία εξακολουθεί να είναι ανεξήγητο το πώς οι οπαδοί του Erdogan μπόρεσαν να εντοπίσουν τόσες πολλές ιδιωτικές διευθύνσεις. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα εκτεταμένο δίκτυο. Ο Uyar θα ευχόταν μεγαλύτερη υποστήριξη από τις γερμανικές Αρχές. «Αλλά δεν μας παίρνουν στα σοβαρά», δηλώνει. «Ως συνήθως θα πρέπει να συμβεί κάτι πρώτα».

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των Γκρίζων Λύκων, όπως συνέβη στην Γαλλία το Νοέμβριο. Στην Αυστρία απαγορεύεται ήδη από το 2019 ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων, καθώς και τα σύμβολά τους. «Σε τελική ανάλυση, η ιδεολογία των Γκρίζων Λύκων είναι αντισυνταγματική και αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια», υποστηρίζει ο Uyar. «Και να μην λησμονούμε πως είναι και αρνητές του Ολοκαυτώματος».

Αυτή η εκτίμηση συμπίπτει με τα όσα γνωρίζουν οι γερμανικές Αρχές Ασφαλείας. Η έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος για το 2020 βεβαιώνει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι και οι οργανώσεις τους έχουν ρατσιστική ακροδεξιά ιδεολογία, είναι αντισημίτες και αντιτάσσονται στην προστατευόμενη από το Σύνταγμα αρχή της ισότητας. Οι Γκρίζοι Λύκοι παρακολουθούνται, αλλά δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί. Έχουν το δικαίωμα να δρουν ελεύθερα. Το εάν αυτό θα αλλάξει, δεν είναι ακόμα σαφές. Παρ’ όλα αυτά, το Bundestag το Νοέμβριο με ένα διακομματικό ψήφισμα Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Die Linke και Φιλελευθέρων κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει την απαγόρευση των συλλόγων των Γκρίζων Λύκων.

Πέντε μήνες έχουν στο μεταξύ περάσει, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση ακόμα. «Δεν είναι μία εύκολη διαδικασία», εξηγεί ο Christoph de Vries, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια ασχολείται με το ζήτημα και γνωρίζει πολλούς που έχουν δεχθεί απειλές από τους Γκρίζους Λύκους. «Δεν υπάρχει επίσημη οργάνωση των Γκρίζων Λύκων αλλά σύλλογοι, τους οποίους οι υπηρεσίες Ασφαλείας μας κατατάσσουν στους Γκρίζους Λύκους λόγω προσωπικών, οικονομικών σχέσεων και διοικητικών συνεργασιών», δηλώνει ο 46χρονος πολιτικός. «Οι Αρχές μας θα πρέπει να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία για να επιτύχουν με ασφάλεια Δικαίου την απαγόρευση. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος».

Η βουλευτής του Die Linke Sevim Dagdelen είναι λιγότερο αισιόδοξη ότι οι Αρχές θα επιτελέσουν την αποστολή τους. «Όλα καταδεικνύουν ότι η απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων υπονομεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer», δηλώνει. Και αυτό με το «ψευδο-επιχείρημα» ότι δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει μία κίνηση, παρά μόνο συλλόγους. «Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Γκρίζοι Λύκοι είναι οργανωμένοι σε απολύτως συγκεκριμένους συλλόγους».

Ο Cem Özdemir των Πρασίνων είναι της ίδιας άποψης. «Ούτε οι εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό, ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών μάχονται για να υπάρξει απαγόρευση». Και αυτό παρόλο που η κίνηση των «Ιδεαλιστών» δεν συμβαδίζει με τις βασικές αξίες του γερμανικού Συντάγματος, τονίζει.

Οι Imam Cengiz και Özlem Basöz δεν κατανοούν γιατί υπάρχει αυτή η πολιτική συζήτηση και η αναστάτωση για τους Γκρίζους Λύκους. Και οι δύο ανήκουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΙΒ, της Ένωσης των Τουρκικών Ισλαμικών Πολιτιστικών Σωματείων Ευρώπης, ενός από τους τρεις οργανισμούς, υπό τους οποίους δρουν οι «Ιδεαλιστές» στην Γερμανία. Η ΑΤΙΒ διατηρεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της, ένα δίκτυο 28 τζαμιών σε 24 πόλεις και 124 συλλόγους με 8.000-10.000 μέλη. Η Ένωση αισθάνεται θύμα προκαταλήψεων.

Η έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος χαρακτηρίζει την ΑΤΙΒ ως τυπικό εκπρόσωπο των «Ιδεαλιστών». Είναι κάπως πιο ισλαμιστική αλλά με την ίδια τουρκική ακροδεξιά ατζέντα: Εξύψωση του τουρκισμού, ταπείνωση των Κούρδων των Αρμενίων και των Εβραίων αλλά και χρήση του χαιρετισμού των Γκρίζων Λύκων. «Ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων δεν απαγορεύεται και δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα», αντιτείνει η Basöz. Η ίδια θεωρεί ότι η απαγόρευση θα ήταν αδικαιολόγητη και τονίζει ότι θα υπάρξει δικαστική προσφυγή κατά της έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος.

Στόχος της ΑΤΙΒ είναι μόνο η προώθηση της ενσωμάτωσης, χωρίς να χαθεί η ταυτότητα των Τούρκων της Γερμανίας: Μία ζωή με δύο γλώσσες σε δύο κουλτούρες. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα», λέει ο Cengiz. «Εάν ένας Γερμανός συναθλητής μου μού πει ότι έχω ωραία γυναίκα, θα τον ευχαριστήσω. Εάν το ακούσω αυτό από έναν Τούρκο συμπατριώτη μου τότε θα αντιδράσω τελείως διαφορετικά».

Ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας DIE WELT για την Βόρεια Αφρική και τις Αραβικές χώρες Alfred Hackensberger 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.