Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Πινακοθήκη Αθηνών: Εξιχνίαση της κλοπής των 7΄ λεπτών

Η σκηνή του εγκλήματος ήταν η Πινακοθήκη της Αθήνας πριν εννιάμιση χρόνια: οι κλέφτες εισέβαλαν στο σημαντικό μουσείο της ελληνικής πρωτεύουσας, έβγαλαν πολλά έργα τέχνης από το κάδρο τους και εξαφανίστηκαν. Τώρα εντοπίστηκαν οι κλεμμένοι πίνακες. Η ελληνική αστυνομία έχει πλέον στα χέρια της το «Γυναικείο κεφάλι» του Pablo Picasso, καθώς και τον «Μύλο» του Piet Mondrian.

Όπως ανέφεραν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο φερόμενος ως εγκέφαλος πίσω από την κλοπή των έργων τέχνης είναι ένας 49χρονος άντρας. Στις 9 Ιανουαρίου 2012, οι κλέφτες ενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού της Πινακοθήκης αρκετές φορές πριν από την εισβολή τους. Όπως προφανώς ήταν ο στόχος τους, ο φρουρός απενεργοποίησε τον συναγερμό.

Η κλοπή διήρκεσε επτά λεπτά

Οι κλέφτες κινούνταν ελεύθερα μέχρι που ο φρουρός εντόπισε έναν από αυτούς μέσω του ανιχνευτή κίνησης. Πριν δραπετεύσει, ο κλέφτης άφησε πίσω του έναν άλλο πίνακα του Mondrian (1905). Η κλοπή διήρκεσε μόνο επτά λεπτά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο κλεμμένος πίνακας του Picasso απεικονίζει μια γυναικεία προτομή του Ισπανού ζωγράφου και χρονολογείται από το 1939. Η αντιπροσωπευτική ελαιογραφία του Ολλανδού Mondrian απεικονίζει έναν ανεμόμυλο σε μια όχθη ποταμού, φιλοτεχνημένη το 1905, προτού γίνει διάσημος για τα μεταγενέστερα, αφηρημένα και γραμμικά του έργα.

Το έργο του Picasso και του Mondrian βρέθηκαν σε μια αποθήκη περίπου 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Το έργο του Mondrian λέγεται ότι έχει υποστεί ζημιά. Το Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα επιβεβαίωσε την επανεμφάνιση των έργων.

Μη ευπώλητα κλεμμένα αγαθά

Η αστυνομία ξεκίνησε την έρευνα ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο, επειδή οι ειδικοί υπέθεσαν ότι το «Γυναικείο κεφάλι» δεν θα μπορούσε ποτέ να πωληθεί στη μαύρη αγορά - και ως εκ τούτου δεν είχε βγει ποτέ εκτός των ελληνικών συνόρων.

Εκτός από την εκτιμώμενη αξία περίπου 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο πίνακας του Picasso έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς δόθηκε στη χώρα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη για την ελληνική αντίσταση εναντίον των Εθνικοσοσιαλιστών.

Πηγή: Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.