Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Γερμανία: Κατά αυστηρότερων κανονισμών εισόδου για τους παραθεριστές

«Η Merkel αποκλείει το κλείσιμο συνόρων/Ο Seehofer υπέρ των αποκεντρωμένων τεστ»

Στο ρεπορτάζ της πολιτικής συντάκτριας της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, Heike Schmoll αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Καγκελάριος Angela Merkel απέκλεισε το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Οι έλεγχοι στα σύνορα πέρυσι ήταν μια δοκιμασία για την Ευρώπη χωρίς σύνορα. «Νομίζω ότι πήραμε το μάθημά μας και μάθαμε επίσης πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε περιφερειακό επίπεδο και να συντονιστούμε», δήλωσε η Καγκελάριος. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer (CSU) απορρίπτει επίσης τους ελέγχους στα σύνορα, αλλά τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής διεξαγωγής τεστ για όσους επιστρέφουν από περιοχές κινδύνου. Όποιος εισέρχεται στη χώρα με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο ή λεωφορείο πρέπει να συμπληρώσει την ψηφιακή φόρμα εισόδου και να μπορεί να την παρουσιάσει κατόπιν αιτήματος. Οι τοπικές υγειονομικές Αρχές θα μπορούσαν να ελέγχουν πιο αυστηρά σε αποκεντρωμένο επίπεδο, δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών στη F.A.Z.

Η Merkel αντιστέκεται στα αιτήματα ορισμένων κρατιδιακών Πρωθυπουργών για αυστηρότερους όρους εισόδου. Δεν έχει προγραμματιστεί αυστηρότερος κανονισμός εισόδου ενώ ισχύει ήδη ένα αυστηρό καθεστώς, διαβεβαίωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του επικεφαλής του Γραφείου της Καγκελαρίας, Helge Braun (CDU) και των επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατιδίων δεν υπήρξε ομοιόμορφη εικόνα. Ενώ ορισμένα κρατίδια, όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κάτω Σαξονία και η Βαυαρία, υποστήριξαν μια σαφή αυστηροποίηση των μέτρων, άλλα κρατίδια το θεωρούν περιττό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Times, η Merkel ζητά καραντίνα 14 ημερών για όσους εισέρχονται στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Μεγάλη Βρετανία θεωρείται για τη Γερμανία περιοχή μετάλλαξης του κορωνοϊού. Όσοι εισέρχονται στη χώρα από τη Μ. Βρετανία θα πρέπει να τηρήσουν καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, η οποία δεν μπορεί να συντομευτεί με τεστ, ενώ ισχύει επίσης και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό. Το αίτημα της Merkel υποστηρίζεται μόνο από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron. Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αντιτίθενται προφανώς σε μια έμμεση απαγόρευση διακοπών, επειδή φοβούνται για τα έσοδα του τουριστικού κλάδου τους από τους βρετανούς παραθεριστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.