Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

ARD: «ΕΕ και Ελλάδα: Εξοπλισμοί στα σύνορα»

«Με τη βοήθεια της ΕΕ η Ελλάδα βελτίωσε έντονα την προστασία των εξωτερικών συνόρων της. Έχουν επιστρατευτεί κανόνια ήχου, ειδικές κάμερες και ανιχνευτές ψεύδους. Οι επικριτές μιλούν για φρούριο-hightech»

Στο ραδιοφωνικό ρεπορτάζ του Matthias Reiche από το στούντιο του ρ/τ δικτύου ARD στις Βρυξέλλες αναφέρονται τα εξής:

Η πολιτικός της Αριστεράς Cornelia Ernst ταξιδεύει τακτικά και στις περιοχές της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Το δίκτυο περιφρούρησης εκεί καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να γλιτώσουν από την ανάγκη και την καταδίωξη, λέει η ευρωβουλευτής από τη Σαξωνία. Ατσάλινο τείχος ύψους πέντε μέτρων, φυλάκια, συρματοπλέγματα, πολυάριθμα όργανα υψηλής τεχνολογίας, όπως θερμικές κάμερες, ντρον, όλα αυτά τίθενται σε χρήση, δηλώνει. «Αυτά τα σύνορα είναι πραγματικά η μελέτη σε φυσικές συνθήκες για τη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για τα σύνορα», λέει η Ernst.

Στο ποτάμι Έβρο που βρίσκεται στην ελληνοτουρκική μεθόριο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή μια τεχνολογία live-κάμερας, η οποία εικονικά απομακρύνει τα φυλλώματα, για να ανιχνεύσει ανθρώπους που κρύβονται στους θάμνους.

Η Ευρωπ. Επιτροπή στηρίζει αυτό το πρότζεκτ με 8 εκατομ. ευρώ, που είναι μόνο ένα από πολλά άλλα, λέει ο Erik Marquardt, ευρωβουλευτής των Πρασίνων: «Έχουμε τώρα μια κατάσταση, στην οποία προφανώς άνθρωποι αποτρέπονται με δυνατό θόρυβο να πλησιάσουν σε συνοριακά περάσματα, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και με το ευρωπαϊκό δίκαιο που διασφαλίζει και τα ελάχιστα πρότυπα, λέει ο Μάρκβαρντ.

Το κανόνι ήχου λειτουργεί σαν ένα είδος φυσικού εμποδίου. Το μηχάνημα, που μοντάρεται σε ένα θωρακισμένο όχημα προκαλεί σε μεγάλη ακτίνα τον θόρυβο τουρμπίνας. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων βλέπουν σε αυτό επίθεση στην υγεία των μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπ. Επιτροπής Adalbert Jahnz διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτά. «Υπενθυμίζω ότι η διαχείριση των συνόρων είναι υπόθεση των κρατών-μελών, δεν πρόκειται λοιπόν εδώ για πρότζεκτ της ΕΕ», λέει. «Η Ευρωπ. Επιτροπή όμως έλαβε υπόψη της με ανησυχία τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ηχητικό κανόνι».

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen υποσχέθηκε περισσότερες φορές από μία στις ελληνικές Αρχές κάθε είδους στήριξη για την προστασία των συνόρων, επειδή αυτά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα προστασίας της Ευρώπης.

Για την επιτήρηση των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών η ΕΕ χρηματοδοτεί πολλά έργα, λέει ο Patrick Breyer από το κόμμα των Πειρατών. Ο ευρωβουλευτής έχει προσφύγει κατά της Κομισιόν μετά την έκδοση των δικαιολογητικών για ένα από τα ερευνητικά πρότζεκτ.

Το ερευνητικό πρότζεκτ "iBorder Control", που υποστηρίζει η ΕΕ με 4,5 εκατομ. ευρώ, αναμένεται να περιχαρακώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη χρησιμοποιώντας της Τεχνητή Νοημοσύνη – λέει ο Breyer. Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να κάνουν από το σπίτι τους ένα τεστ ανίχνευσης ψεύδους. «Με την προσφυγή μου για διαφάνεια θέλω να διευκρινιστεί απολύτως ουσιαστικά το ότι ο φορολογούμενος, τα κοινοβούλια έουν δικαίωμα για δημόσια έρευνα», λέει ο Breyer. «Ειδικά για ψευτο-επιστημονικές και οργουελικές εξελίξεις σαν τον βίντεο-ανιχνευτή ψεύδους».

Συνεπεία της προσφυγικής κρίσης του 2015, η ΕΕ έδωσε 3 δις. ευρώ για την έρευνα τεχνολογίας που αφορά την ασφάλεια. Στόχος είναι να καταστεί η Ευρώπη ένα είδος φρουρίου υψηλής τεχνολογίας, για να σταματά τους πρόσφυγες, πριν περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.