Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Ο Söder εξαγγέλλει λίστα ισότιμης εκπροσώπησης (ανδρών και γυναικών)

 Για πρώτη φορά στην ιστορία του το CSU θέλει να κατεβεί στις εθνικές εκλογές με λίστα υποψηφίων ισότιμης εκπροσώπησης (σ.σ. ανδρών και γυναικών). Σήμερα Δευτέρα, ο Πρόεδρος του κόμματος Markus Söder ανακοίνωσε – όπως ανέφεραν συμμετέχοντες σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του CSU στο Μόναχο – ότι κατά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων θα λαμβάνεται υπόψη κάθε φορά εναλλάξ ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Για την κατάρτιση των καταλόγων ο Söder είπε ότι ο επικεφαλής των κρατιδιακών ομάδων του κόμματος Alexander Dobrindt είναι ο «γεννημένος κορυφαίος υποψήφιος». Σύμφωνα με τις πληροφορίες όμως, δεν ανέφερε άλλα ονόματα, ενώ το CSU φαντάζεται ότι θα είναι έτοιμη η λίστα ακριβώς τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, στις 26 Ιουνίου. Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ύπαιθρο, στο στάδιο της γενέτειρας του Söder, στη Νυρεμβέργη.

Μέχρι τώρα, στην Κ.Ο. του CSU στην Ομοσπονδιακή Βουλή οι γυναίκες αποτελούν σαφώς τη μειοψηφία, με μόλις 16%. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, για τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου εκλόγιμες γυναίκες για το CSU είναι μόνο σε 10 από 46 βαυαρικές εκλογικές περιφέρειες. Ακόμα και αν σε περίπτωση παρόμοιου αποτελέσματος με το 2017 όλοι οι άνδρες και όλες οι γυναίκες υποψήφιοι/-ες κερδίσουν την άμεση εντολή τους στη Βαυαρία, το ποσοστό των γυναικών της κρατιδιακής ομάδας του CSU θα ήταν λίγο ψηλότερο μόνο στο 22%.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών (FU) Βαυαρίας, Ulrike Scharf, είχε δηλώσει στο SPIEGEL: «Δεν πρέπει καν να τίθεται το ερώτημα αν ο κατάλογος του CSU για τη Βουλή πρέπει να περιλαμβάνει ισότιμη εκπροσώπηση! Οι πολιτικοί μας, γυναίκες και άνδρες, για την Ομοσπονδιακή Βουλή πρέπει να εκπροσωπούν την κοινωνία!»

Το CSU δυσκολεύεται να επιτρέψει σε περισσότερες γυναίκες να καταλάβουν αξιώματα και ηγετικές θέσεις. Το 2019 η κομματική βάση στο μεταρρυθμιστικό συνέδριο επαναστάτησε κατά της διεύρυνσης του ποσοστού των γυναικών. Τότε ο Söder έκανε λόγο για μη καλή επίδραση στο κόμμα, αφού για την επιτυχία του το CSU εξαρτάται από τη στήριξη των γυναικών. Η Scharf, Πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ πικρή εμπειρία».

Στις 20 και 21 Ιουνίου τα κορυφαία στελέχη του CSU και του CDU θα οριστικοποιήσουν το κοινό εκλογικό πρόγραμμα της Ένωσης. Βασική γραμμή θα είναι να εκπροσωπείται η «στέρεα και σύγχρονη» διακυβέρνηση, δήλωσε ο Söder σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου.

Πηγή: Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.