Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Tagesschau: «Σημάδια εκτόνωσης»

«Υπάρχουν σημάδια προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων των δύο χωρών συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τόνισαν ότι επιθυμούν να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές του περασμένου έτους»

Στην ανταπόκριση της Verena Schälters, από το στούντιο του ARD στην Αθήνα, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Έσπασε ο πάγος, σύμφωνα με τους ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, μετά τη συνομιλία μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan. Ακόμα κι αν η συνάντηση δεν είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα, επετεύχθη ένας σημαντικός στόχος, η εκ νέου επικοινωνία μεταξύ των δύο αρχηγών κυβερνήσεων, καθώς οι δύο προηγούμενες συναντήσεις το 2019 είχαν αποτύχει.

Ο Μητσοτάκης και ο Erdogan συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τις εντάσεις που κυριάρχησαν πέρυσι, παρά τις πολύ μεγάλες διαφορές απόψεων.

Σημαντικό σημείο της διένεξης είναι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

Εδώ και χρόνια έχουν υπάρχουν επανειλημμένως συγκρούσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ένα σημαντικό σημείο διένεξης είναι η διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών. Από τους κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης λέγεται τώρα ότι υπάρχει προθυμία συνεργασίας με την Τουρκία, αρκεί να αποφευχθούν προκλήσεις όπως εκείνες του Μαρτίου του 2020.

Τότε ο Erdogan άνοιξε μονομερώς τα τουρκικά σύνορα με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Erdogan, ως ένδειξη καλής θέλησης, να δεχθεί την επιστροφή τουλάχιστον 1.500 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν στην Ελλάδα.

Ένα άλλο σημείο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών είναι το εξής: Και οι δύο χώρες διεκδικούν τις ίδιες θαλάσσιες περιοχές και, επομένως, και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω στο βυθό. Πριν τη συνάντηση, ο Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης βάσει του διεθνούς δικαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.