Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

« Η Πολωνία επιμένει σε Επανορθώσεις »

Πριν από την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas στην Πολωνία, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος PiS ζήτησε εκ νέου Επανορθώσεις για την ζημία που προκλήθηκε από την ναζιστική Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το ζήτημα της καταβολής Πολεμικών Επανορθώσεων από την Γερμανία δεν διευθετήθηκε ποτέ με πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε σήμερα στον ρ/σ Jedynka ο βουλευτής του PiS, Arkadiusz Mularczyk. Η Ελλάδα συνέταξε μια έκθεση για την ζημία που προκλήθηκε κατά τον πόλεμο, η οποία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Κατόπιν η Αθήνα συνέταξε ρηματική διακοίνωση με αποδέκτη το Βερολίνο. «Είμαι πεπεισμένος ότι η πολωνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μία παρόμοια απόφαση», δήλωσε ο Mularczyk.

Ο Maas συναντά σήμερα τον ομόλογό του Zbigniew Rau και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας που ζουν εξόριστοι στην Βαρσοβία.

Ο βουλευτής του PiS Mularczyk είναι πρώην επικεφαλής κοινοβουλευτικής Επιτροπής που ιδρύθηκε το 2017 και τώρα διαλύθηκε, η οποία είχε ως αποστολή να καθορίσει την πολεμική ζημία που προκλήθηκε στην Πολωνία, που δέχθηκε επίθεση από την Γερμανία το 1939 και παρέμεινε υπό κατοχή μέχρι το 1945. Η έκθεση της Επιτροπής υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί, αλλά εκκρεμεί ακόμη η λήψη απόφασης επ’ αυτής. Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις της Πολωνίας, που βασίζονται στην απογραφή του 1946 συν τους τόκους, η ζημία ανέρχεται σε 800 δις Ευρώ.

Πηγή: dpa 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.