Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Γερμανία: Στο 23% το CDU (δημοσκόπηση)

Για τους Χριστιανοδημοκράτες συνεχίζεται η καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές: Τα CDU και CSU θα λάμβαναν μόνον 23%, αν διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή. Το SPD είναι σε θέση να επωφεληθεί από την αδυναμία του CDU και να κερδίσει ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτόν τον τρόπο η συμμαχία Πρασίνων-Σοσιαλδημοκρατών και Die Linke θα ήταν σε θέση να συγκεντρώσει την πλειοψηφία»

Σε δημοσκόπηση για τις επικείμενες Ομοσπονδιακές Εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες υποχρεώνονται σε σημαντική οπισθοχώρηση. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, το κόμμα χάνει τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο Βαρόμετρο Τάσεων των RTL και ntv και πέφτει στο 23%. Το SPD κερδίζει τρεις ποσοστιαίες μονάδες και πετυχαίνει την καλύτερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2018 με 19%. Το FDP χάνει 1%, το Die Linke κερδίζει μία μονάδα. Δεν υπάρχει καμία μεταβολή για τους Πρασίνους, το AfD και τα άλλα μικρότερα κόμματα.

Το SPD πλησιάζει στην μία μονάδα τους Πρασίνους. Το CDU/CSU, που είχε φτάσει το 36% τον Ιανουάριο, βρίσκεται τώρα μόνο τρεις ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Πρασίνους και τέσσερις από το SPD.

Εάν το νέο Bundestag δεν εκλεγόταν τον Σεπτέμβριο αλλά τώρα, τα κόμματα θα έφταναν στα ακόλουθα αποτελέσματα: CDU/CSU 23% (εκλογές 2017: 32,9%), SPD 19% (εκλογές 2017: 20,5%), FDP 12% (εκλογές 2017: 10,7%) , Πράσινοι 20% (εκλογές 2017: 8,9%), Die Linke 7 τοις εκατό (εκλογές 2017: 9,2%), AfD 10% (εκλογές 2017: 12,6%). Το 9% θα επέλεγε ένα από τα άλλα κόμματα (εκλογές 2017: 5,2%). Ο αριθμός όσων δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν και των αναποφάσιστων φτάνει στο 26% και είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο αριθμό στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 (23,8%).

Οι έντονες μετατοπίσεις δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων θα είχαν αντίκτυπο και σε σχέση με τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ούτε ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και του SPD ούτε ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων θα συγκέντρωναν πλειοψηφία ικανή να κυβερνήσει συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες 374 έδρες στο Bundestag. Αντίθετα, ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων θα συγκέντρωνε συνολικά 454 έδρες, ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων θα συγκέντρωνε 445 έδρες, ο συνασπισμός Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων 417 έδρες και ο συνασπισμός Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών και Die Linke 376 έδρες.

Σε σχέση με την προτίμηση για Καγκελάριο, ο υποψήφιος SPD Olaf Scholz κερδίζει πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών Armin Laschet χάνει άλλες τρεις μονάδες και η υποψήφια των Πρασίνων Annalena Baerbock εμφανίζει επιδόσεις μειωμένες κατά δύο μονάδες σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα. Εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να ψηφίσουν απευθείας τον Καγκελάριο τους, το 26% θα επέλεγε αυτήν την στιγμή τον Scholz, το 16% την Baerbock και το 12% τον Laschet.

Ο Laschet δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στους υποστηρικτές του κόμματός του: Μόνο το 39% των υποστηρικτών των Χριστιανοδημοκρατών θα επέλεγε αυτήν την στιγμή τον επικεφαλής του CDU ως καγκελάριο. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών το 2017, μόνο το 24% θα ψήφιζε τον Laschet.

Δεδομένων των αδύναμων επιδόσεων των Χριστιανοδημοκρατών, οι μισοί από τους ερωτηθέντες είναι της γνώμης ότι ο Armin Laschet θα πρέπει να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του για την Καγκελαρία υπέρ του Markus Söder. Το 35% πιστεύει ότι πρέπει να επιμείνει την υποψηφιότητά του. Το 59% των υποστηρικτών του CDU και το 64% των υποστηρικτών του CSU έχουν την άποψη ότι θα ήταν σωστό ο Laschet να αφήσει τον Söder να είναι υποψήφιος για την Καγκελαρία.

Πηγή: Die WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.