Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Γερμανία: Έκπληξη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ;

Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες όλες οι προβλέψεις της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στην Γερμανία μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν είχαν στους υπολογισμούς το SPD.

Εκλογές Γερμανία

Tα σενάρια - που προέκυπταν από τις δημοσκοπήσεις - ήταν συγκυβέρνηση CDU/CSU με φιλελεύθερους FDP, συγκυβέρνηση CDU/CSU με κόμμα πρασίνων με ανοιχτό το σενάριο μάλιστα οι Πράσινοι να αναδειχτούν πρώτο κόμμα και να ορίσουν αυτοί την Καγκελάριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις έχουν ανατρέψει την εικόνα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αρχικά ξεπέρασε τους Πράσινους και τώρα κλείνει και τη διαφορά που το χωρίζει από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σε σημερινή δημοσκόπηση.

Η τελευταία δημοσκόπηση από το ινστιτούτο ερευνών Forsa δίνει στους συντηρητικούς 23%, όπως και πριν από μία εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο υποψήφιος των οποίων για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς έρχεται πρώτος στις μετρήσεις δημοτικότητας, καταγράφουν άνοδο κατά 2 μονάδες, στο 21%.

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων από τον Μάρτιο 2017 και ανοίγει διάφορες επιλογές για συνασπισμό.

Οι Πράσινοι, με επικεφαλής την υποψήφια για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ, σημειώνουν πτώση κατά 1 μονάδα, στο 19%.

Οι ψηφοφόροι βλέπουν τον Σολτς, υπουργό Οικονομικών στον συνασπισμό της Μέρκελ, ως ασφαλή επιλογή. Περίπου 29% απ' αυτούς που απάντησαν στην έρευνα είπαν στo Forsa πως θα υποστήριζαν τον Σολτς, αν γινόταν άμεση ψηφοφορία για την καγκαλαρία, περίπου κατά 17 μονάδες περισσότεροι απ' ό,τι τον Λάσετ. Η Μπέρμποκ βρίσκεται στο 15%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.