Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την Καμπούλ»

TAGESSPIEGEL: Το πρωτοσέλιδο κεντρικό άρθρο του δημοσιογράφου Carsten Werner αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Την ώρα που η Bundeswehr έχει απομακρύνει από την Δευτέρα σχεδόν 1.300 άτομα από το Αφγανιστάν, η Επιτροπή Εσωτερικών και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στο Bundestag. Υπό συζήτηση είναι και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο αντιπρόεδρος του FDP Wolfgang Kubicki την θεωρεί δεδομένη. «Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξει», δήλωσε στο RTL. Υπέρ της τάχθηκε επίσης η Ulla Jelpke από το Die Linke. Η βουλευτής του CSU Andrea Lindholz δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. «Δεν θέλω να αποκλείσω ούτε την Εξεταστική Επιτροπή», δήλωσε η επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών του Κοινοβουλίου. Ο Συμπρόεδρος των Πράσινων Robert Habeck δήλωσε στην Rheinische Post: «Οι δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης ότι κανείς δεν προειδοποίησε για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες». «Είναι απολύτως απαραίτητο να εξετάσουμε ενδελεχώς αυτήν την τεράστια καταστροφή και τον απίστευτα μεγάλο αριθμό λαθών», πρόσθεσε ο ειδικός των Πρασίνων σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Omid Nouripour.

Οι Αρχές κατέστησαν σαφές ότι η εξέλιξη στο Αφγανιστάν δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Roderich Kiesewetter (CDU). Ο ίδιος δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος για παραίτηση του Προέδρου της BND Bruno Kahl, όπως ζητά το AfD. Και το Die Linke δεν επιμένει προς αυτήν την κατεύθυνση. «Δεν έχει σημασία ποιος παραιτείται σε ποιο χρονικό σημείο», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας André Hahn. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Rolf Mützenich, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει ότι ελήφθησαν αποφάσεις με ευσυνειδησία». Κατηγορίες όμως εκτοξεύτηκαν και από το SPD: Η Εντεταλμένη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Bärbel Kofler (SPD), η οποία έχει οριστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών του Heiko Maas (SPD), επέκρινε το Υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ηγείται ο Horst Seehofer (CSU), για γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σχέση με τις θεωρήσεις, «εξαιτίας των οποίων δεν μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι αρκετά γρήγορα από την χώρα». Ο επικεφαλής του CSU Markus Söder επιτέθηκε στον Maas: Η πλειοψηφία των «υπό συζήτηση προσώπων» δεν θα είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμη μετά τις εκλογές για νέα αξιώματα, «τουλάχιστον εμείς θα επιμείνουμε ως προς αυτό», δήλωσε. Ο Söder ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Seehofer δήλωσε ότι «είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο πως το επιτόπιο προσωπικό και τα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να μεταφερθούν στην Γερμανία». Οι διαδικασίες των θεωρήσεων θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και μετά την είσοδο. Ο έλεγχος ασφαλείας δεν είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων, αλλά κυριολεκτικά δευτερολέπτων.

Το ότι ο Γερμανός Πρέσβης Markus Potzel συνομιλεί με τους Ταλιμπάν για τις εκκενώσεις αντιμετωπίζεται με κατανόηση από την υποψήφια Καγκελάριο των Πράσινων, Annalena Baerbock. Αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για να μεταφέρουμε πραγματικά ανθρώπους στην ασφάλεια που απειλούνται με θάνατο», δήλωσε στο WDR. Ο επικεφαλής της αποστολής της Bundeswehr στην Καμπούλ φοβάται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί: Στο αεροδρόμιο παρατηρείται συνωστισμός απελπισμένων ανθρώπων που θέλουν να φύγουν από την χώρα, δήλωσε ο ταξίαρχος Jens Arlt. Αρκετές εκατοντάδες Γερμανοί ενδεχομένως βρίσκονται ακόμα στο Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ, «ένας μεσαίος τριψήφιος αριθμός» Γερμανών έχει εγγραφεί στην λίστα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA. Αρχικά ήταν λίγο λιγότεροι από 100. Λόγω της δραματικής κατάστασης στο Αφγανιστάν μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, πολλοί δηλώθηκαν με καθυστέρηση. Οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι η Καγκελάριος Angela Merkel θα προβεί την Τετάρτη σε κυβερνητική δήλωση για το Αφγανιστάν στο Bundestag.

Το Υπουργείο Άμυνας ακύρωσε καταρχήν την παρασημοφόρηση των στρατιωτών που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν και την διεξαγωγή μίας εκδήλωσης για τον απολογισμό της αποστολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.