Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Markus Söder: Ο κερδισμένος των εθνικών εκλογών ;

Σχόλιο ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας διεκδικούσε μέχρι τελευταία στιγμή την υποψηφιότητα για την Καγκελαρία. Το μεγάλο αδελφό κόμμα CDU επέμενε στον Πρόεδρό του τον Άρμιν Λάσετ και ανάγκασε τον Söder σε υποχώρηση.

Από τότε μέχρι σήμερα, ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, το CDU φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να χάνει έδαφος και ξαφνικά το SPD να διεκδικεί την πρωτιά των εκλογών κάτι με το οποίο θα διεκδικήσει δικαιωματικά την Καγκελαρία.

Αν και 4 εβδομάδες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να στηριχτεί κανείς στις δημοσκοπήσεις δυο γεγονότα έχουν ιδιαίτερη σημασία αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα.

α) Το γεγονός ότι ήδη ξεκίνησε η ψηφοφορία μέσω επιστολικών φήφων και ότι αυτό πραγματοποιείται σε ένα πολιτικό κλίμα που είναι αρνητικό για το CDU και θετικό για το SPD. 

β)  Οι ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών δεν φαίνεται πλέον να στηρίζουν τον Λάστε .

Σύμφωνα με έρευνα, το 70% των υποστηρικτών του CDU και του CSU τάσσονται υπέρ της αντικατάστασης του Laschet ως υποψηφίου Καγκελαρίου από τον επικεφαλής του CSU Markus Söder.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων για λογαριασμό της  Augsburger Allgemeine, μόνο το 23 % των υποστηρικτών των Χριστιανοδημοκρατών τάσσονται υπέρ της επιμονής στην υποψηφιότητα του Laschet. Το 7% δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση αν πρέπει ο επικεφαλής του CSU Markus Söder να αντικαταστήσει τον επικεφαλής του CDU Armin Laschet ως υποψήφιο Καγκελάριο των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο επικεφαλής του CSU Söder μπορεί να δηλώνει ότι δεν έχει άλλες φιλοδοξίες για την Καγκελαρία -ούτε τώρα ούτε σε τέσσερα χρόνια. «Προσφέρθηκα μία φορά, το να το κάνω και δεύτερη φορά δεν θα προσφέρει τίποτα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας στον münchen.tv, όμως αν τελικά χάσει ο Λάσετ, είναι σίγουρο ότι αρκετά μέλη και ψηφοφόροι των χριστιανοδημοκρατών θα θεωρήσουν ότι ήταν λάθος η επιλογή του Λάσετ. Επιπλέον θα θεωρήσουν ότι αδικήθηκε η "αυτοπρόταση" του Markus Söder.

Και πολλές φορές στην πολιτική ισχύει ότι η κάθε δήλωση έχει βάση μέχρι να ανατραπεί από την επόμενη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.