Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Steinmeier: «Είμαστε συνυπεύθυνοι για την τραγωδία»

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier, η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα έχει μακροπρόθεσμες πολιτικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

"Bundesregierung/Steffen Kugler"

«Βιώνουμε αυτές τις ημέρες μια ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία είμαστε συνυπεύθυνοι, και μια καμπή σε πολιτικό επίπεδο που θα μας ταρακουνήσει και θα αλλάξει τον κόσμο», δήλωσε ο αρχηγός του γερμανικού κράτους στο Βερολίνο.

Η Γερμανία θα πρέπει πλέον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μεταφέρει στην ασφάλεια τους πολίτες της και τους Αφγανούς, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό της επί χρόνια. «Επιπλέον, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε όσους απειλούνται τώρα στο Αφγανιστάν με θάνατο ή με άσκηση βίας, μεταξύ των οποίων και πολλές θαρραλέες γυναίκες».

Ο Steinmeier τόνισε: «Οι εικόνες της απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ντροπιαστικές για το πολιτικό κόσμο στην Δύση. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα να σταθούμε ακόμα περισσότερο δίπλα σε αυτούς, στους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι λόγω της δουλειάς τους και της υποστήριξης τους».

Η ταχεία κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεών της, καθώς και το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, «ρίχνουν την μεγάλη σκιά τους», δήλωσε ο Steinmeier.

«Η αποτυχία των πολυετών προσπαθειών μας στο Αφγανιστάν για την δημιουργία ενός σταθερού και βιώσιμου κράτους εγείρει θεμελιώδη ερωτηματικά για το παρελθόν και το μέλλον της Εξωτερικής Πολιτικής και της στρατιωτικής μας εμπλοκής», δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Υπάρχουν «πικρά ερωτηματικά» που πρέπει να απαντηθούν ειλικρινά και διεξοδικά. Οι απαντήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν από κοινού και στο πλαίσιο της δυτικής Συμμαχίας. «Γιατί χωρίς αυτήν την Συμμαχία και την αλληλεγγύη στην Συμμαχία δεν θα είχαμε πάει στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια».

Πηγή:  DPA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.