Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Επιδημιολόγος Χέντρικ Στρίκ: «Δεν θα έχουμε ανοσία αγέλης»

Ο Γερμανός επιδημιολόγος Χέντρικ Στρίκ σε συνέντευξή του στο δίκτυο n-tv. κατέθεσε την άποψη ότι «Αν ρίξετε μια ματιά σε άλλες χώρες, θα δείτε  ότι ο αριθμός των κρουσμάτων  αυξάνεται περισσότερο από ό, τι είχαμε μέχρι τώρα. Έχουμε όμως ένα εργαλείο, τον εμβολιασμό. Και ο εμβολιασμός πρέπει πάνω από όλα να νοηθεί ως αυτοπροστασία από μια δύσκολη κατάσταση. Δεδομένου ότι θα έχουμε μολύνσεις κατά καιρούς σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό δίνει ανοσία στην αγέλη ή τουλάχιστον ισχυρές επιπτώσεις στην αγέλη»

Ο Γερμανός επιδημιολόγος λέει ότι «έτσι κι αλλιώς δεν θα έχουμε ανοσία αγέλης επειδή το εμβόλιο απλά δεν προστατεύει πλήρως από τον ιό. Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει πολύ καλά είναι να μας προστατεύσει από τη νοσηλεία ή ακόμη και τον θάνατο. Το βλέπουμε σε όλες τις χώρες και το βλέπουμε και στη Γερμανία. Είναι σημαντικό να πείσουμε τους ανθρώπους ώστε να θέλουν να εμβολιαστούν οι ίδιοι. Δεν το επιτυγχάνουμε απλά ζητώντας ή ασκώντας πίεση και λέγοντας ότι πρέπει να εμβολιαστείτε τώρα, αλλά εξηγώντας τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο και επικοινωνώντας με ειλικρίνεια. Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι η επίτευξη ανοσίας αγέλης, αλλά  ότι τελικά δεν θα κατακλυστούν και πάλι τα νοσοκομεία από ασθενείς με κορωνοϊό».

Στο ερώτημα αν το άνοιγμα των σχολείων προκαλέσουν κίνδυνο για τους μαθητές, ο Χέντρικ Στρικ  αναφέρει: «Γνωρίζουμε από πολλές μελέτες ότι τα παιδιά ,συγκεκριμένα, είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορονοϊό και ότι έχουν επίσης ήπια συμπτώματα όταν μολυνθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εμβολιαστούν ιδιαίτερα, επειδή κινδυνεύουν περισσότερο .Το εμβόλιο για παιδιά και εφήβους, δηλαδή έως 12 ετών, είναι προ των πυλών. Είναι πάντως πολύ νωρίς για να πούμε τώρα ότι τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν. Απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δυστυχώς να περιμένουμε λοιμώξεις στα σχολεία και αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.