Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

SPIEGEL: Η απόρρητη έκθεση της Πρεσβείας για Αφγανιστάν

«Καταστροφική εκκένωση στο Αφγανιστάν: Η απόρρητη έκθεση της Πρεσβείας προκαλεί συναγερμό στην αντιπολίτευση»

«Το δημοσίευμα του SPIEGEL για μια απόρρητη ανακοίνωση για το Αφγανιστάν από την Ουάσινγκτον βάζει τον Υπουργό Εξωτερικών Maas σε θέση να πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Η αντιπολίτευση θέτει εκρηκτικά ερωτήματα: Ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις της Πρέσβεως;»

Ήταν σαφές ότι η χθεσινή εμφάνιση του Heiko Maas στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Bundestag δεν θα του ήταν ευχάριστη. Από την βιαστική εγκατάλειψη της γερμανικής Πρεσβείας στην Καμπούλ και την καθυστερημένη εκκένωση του επιτόπιου προσωπικού στο Αφγανιστάν και μετά η αντιπολίτευση βομβαρδίζει τον Υπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών με δεκάδες ερωτήσεις. Οι Πράσινοι και το FDP ζητούν την σύσταση κατά την επόμενη νομοθετική περίοδο κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής για τα γεγονότα που σχετίζονται με την απόσυρση. Η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων έδωσε μια πρόγευση για το τι θα πρέπει να αναμένει ο Maas από μια τέτοια Εξεταστική Επιτροπή.

Ο λόγος ήταν ένα απόρρητο τηλεγράφημα από την γερμανική Πρεσβεία στις ΗΠΑ, το περιεχόμενο του οποίου δημοσίευσε το SPIEGEL λίγο πριν από την συνάντηση. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Γερμανίδα Πρέσβης στην Ουάσινγκτον Emily Haber προειδοποιούσε στις 6 Αυγούστου, μιάμιση εβδομάδα πριν από την πτώση της αφγανικής πρωτεύουσας, ακόμη και για ένα σενάριο που θα θύμιζε Σαϊγκόν. Οι εικόνες ενός ελικοπτέρου που περισυνέλλεγε ανθρώπους που ήθελαν να διασωθούν κατά τη χαοτική εκκένωση της αμερικανικής Πρεσβείας εκεί το 1975 εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως εφιάλτης στις ΗΠΑ.

Η αφγανική κυβέρνηση ενδεχομένως να καταρρεύσει ταχύτερα του αναμενομένου, προειδοποιούσε η Haber στο τηλεγράφημά της προς το Υπουργείο Εξωτερικών και τόνιζε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη γερμανική Πρεσβεία στην Καμπούλ. Το Βερολίνο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης οι Αμερικανοί θα ενεργούσαν μόνοι και χωρίς διαβούλευση με τους Συμμάχους, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε απόρρητο λόγω των υψηλόβαθμων πηγών που επικαλείται. Ένας από τους συνομιλητές της Haber στις ΗΠΑ ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής της CIA.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην χθεσινή συνάντηση, ο Maas δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με το γεγονός ότι το εκρηκτικό περιεχόμενο του τηλεγραφήματος δημοσιοποιήθηκε. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε απορρίψει το αίτημα της βουλευτή του FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann να μελετήσει το τηλεγράφημα στο γραφείο εμπιστευτικών εγγράφων του Bundestag. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Alexander Graf Lambsdorff, ρώτησε χθες τον Υπουργό Εξωτερικών για το πώς κατέληξε η έκθεση στα χέρια του SPIEGEL.

Η δημοσίευσή της δεν ήταν προς το συμφέρον της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, αντέταξε ο Maas, και θα προκαλέσει «ανήκεστο βλάβη». Συμφωνήθηκε με την Καγκελαρία ότι η έκθεση δεν θα τεθεί στην διάθεση των βουλευτών στο γραφείο εμπιστευτικών εγγράφων του Bundestag. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ο Υπουργός επεχείρησε να υποβαθμίσει τον εκρηκτικό χαρακτήρα του τηλεγραφήματος. Ήταν μία από τις πολλές εκθέσεις, με την διαφορά ότι πραγματευόταν μία ιδιαίτερα ζοφερή εκδοχή των πραγμάτων, φέρεται να είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Gregor Gysi από το Die Linke θέλησε να πληροφορηθεί το πότε έλαβε γνώση του τηλεγραφήματος. Δεν θυμάται, απάντησε ο Maas. Ωστόσο, το Υπουργείο του δεν άφησε το προσωπικό της Πρεσβείας στην «πράσινη ζώνη» της Καμπούλ για ανεύθυνα μεγάλη χρονική περίοδο. Τα σχέδια της εκκένωσης υπήρχαν εδώ και καιρό, πορόσθεσε. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε αποφασιστικά στις 13 Αυγούστου, όταν η Πρεσβεία έλαβε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εκκενώνουν την αντιπροσωπεία τους.

Πρόσθετο εκνευρισμό κατά την συνάντηση προκάλεσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής και Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Άμυνας, Στρατηγός Andreas Hoppe. Ο στρατιωτικός ανέφερε ότι το τηλεγράφημα από τις ΗΠΑ ελήφθη και αναλύθηκε έγκαιρα. Ωστόσο υπήρξε «διαφορετική εκτίμηση» της κατάστασης σε σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Hoppe δεν εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε. Πιθανότατα θα τον ρωτήσουν και πάλι επ’ αυτού την Τετάρτη, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο Στρατηγός αναφέρθηκε μόνο στην συνεδρίαση του Επιτελείου Αντιμετώπισης της Κρίσης στο Αφγανιστάν την Παρασκευή πριν από την πτώση της Καμπούλ. Μόλις τότε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική Πρεσβεία θα πρέπει να εκκενωθεί. Αρκετοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Επιτροπής Norbert Röttgen (CDU), αντέδρασαν στις δηλώσεις του Hoppe, αναφέρουν οι πληροφορίες. «Μας είπαν το απόγευμα της 13ης Αυγούστου κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων ότι η Καμπούλ δεν θα πέσει γρήγορα», επέκρινε ο ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του FDP, Bijan Djir-Sarai. «Τώρα λένε ότι το Επιτελείο Αντιμετώπισης της Κρίσης είχε ήδη αποφασίσει από το πρωί την εκκένωση. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνδυαστούν. Η σημερινή συνάντηση προκάλεσε περισσότερα ερωτηματικά παρά έδωσε απαντήσεις».

Ρεπορτάζ του επικεφαλής συντάκτη του DER SPIEGEL Matthias Gebauer και του συντάκτη θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής Christoph Schult 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.