Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ετήσιο συνέδριο του DRV στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 450 ταξιδιωτικοί πράκτορες της γερμανικής αγοράς, με την στήριξη του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Aegean Airlines και του HATTA και της FedHATTA συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο του  Deutscher Reiseverband (DRV) στο  συνεδριακό κέντρο της Costa Navarino.

Νικολέτα Λεκανίδη

Η προστασία του Περιβάλλοντος και του κλίματος, η εξασφάλιση ειδικευμένων εργαζομένων και ο κορωνοϊός, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο ετήσιο συνέδριο του DRV υπό την προεδρία του  Norbert Fiebig.

Ο πρόεδρος του DRV επισήμανε ότι  “Η ταξιδιωτική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα – με ολοένα και πιο βιώσιμες, φιλικές προς το κλίμα προσφορές να κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Εμείς ως ταξιδιωτική βιομηχανία είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά είμαστε και μέρος της λύσης. Θα δημιουργήσουμε διαφάνεια και θα παρέχουμε ταξίδια με ανιχνεύσιμο αποτύπωμα CO2. Και θέλουμε να συμβουλεύσουμε τους ταξιδιώτες για την μείωση του CO 2 στα ταξίδια”. “Η προστασία του κλίματος δεν είναι δωρεάν – και πρέπει να πείσουμε και τους ταξιδιώτες για αυτό”.

Πανδημία κορωνοϊού – καμία σημαντική ανάκαμψη ακόμη

Εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων του τουριστικού έτους 2020/21, που ολοκληρώνεται (1 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2021), προς το παρόν δεν διαφαίνεται ανάκαμψη λέει το DRV. «Βλέπουμε πτώση των πωλήσεων σχεδόν 70 τοις εκατό σε σύγκριση με πριν από τον κορωνοϊό», λέει ο πρόεδρος Fiebig και με το βλέμμα στο μέλλον, τονίζει:«Ακόμα κι αν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η αγάπη των Γερμανών για τα ταξίδια επέστρεψε, χρειαζόμαστε σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις μας. Η πολιτική αξιοπιστία είναι βασική απαίτηση», απευθυνόμενος στην νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση που ετοιμάζεται.

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον κορωνοϊό

Ως αποτέλεσμα της σύντομης εργασίας μηνών, των φόβων για τη δουλειά και των ασαφών προοπτικών για το μέλλον, πολλοί καλοί επαγγελματίες του Τουρισμού έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο. Σε μια πρόσφατη έρευνα της DRV, τα δύο τρίτα των τουριστικών πρακτορείων και το 50 τοις εκατό των ταξιδιωτικών γραφείων επιβεβαίωσαν ότι έχασαν υπαλλήλους στην πανδημία επειδή είχαν αποφασίσει να φύγουν.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπνεύσουμε νέους ανθρώπους για τον κλάδο μας», είπε ο πρόεδρος του DRV. Σύμφωνα με την έρευνα DRV, το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κάλυψη κενών θέσεων. «Αυτή είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και το ερώτημα είναι: Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη, πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;» τι ελκυστικότητα μπορεί να φέρει η ταξιδιωτική βιομηχανία στον ανταγωνισμό.

«Η κερδοφορία των επιχειρηματικών μας μοντέλων δεν το καθιστά ευκολότερο. Τουλάχιστον όσον αφορά τις πληρωμές, δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε με βιομηχανίες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους», εξηγεί ο Fiebig.

Το μέλλον, θα αφορά θέματα οργάνωσης της εργασίας, μοντέλων ηγεσίας και αμοιβών, αλλά και την εικόνα και τις εκτιμώμενες μελλοντικές προοπτικές του κλάδου – και την εκτίμηση. «Θέλουμε και θα είμαστε πιο σίγουροι για να φέρουμε τη γοητεία της πιο όμορφης βιομηχανίας στον κόσμο στον έξω κόσμο. Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε και να λάβουμε υπόψη τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων που εργάζονται για εμάς. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις βιομηχανίες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους», εξηγεί ο Fiebig».
Η προϊσταμένη του ΕΟΤ Γερμανίας Νικολέτα Λεκανίδη
σε εργαστήρι στο πλαίσιο του συνεδρίου

Ο Ελληνας Υπουργός Τουρισμό είπε ότι ο ελληνικός Τουρισμός επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κατάφερε φέτος να ξεπεράσει το 50% του 2019 που είχε τεθεί ως στόχος.

Ο Κικίλιας δήλωσε πως η τουριστική περίοδος του 2022 θα ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και παρότρυνε τους Γερμανούς να ανακαλύψουν νέους προορισμούς σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, που μπορεί να μην ήταν έως σήμερα ιδιαίτερα γνωστοί, αλλά προσφέρουν μια αυθεντική τουριστική εμπειρία.

Ξεκαθάρισε πως στρατηγική της Ελλάδας είναι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αειφόρου τουρισμού και να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και τόνισε στους Γερμανούς επαγγελματίες του τουρισμού πως η χώρα μας είναι έτοιμη να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα της φετινής τουριστικής περιόδου και προετοιμάζει ήδη το έδαφος για την ανοδική πορεία της Ελλάδας το 2022 στη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων έλαβε το λόγο και η Αρετή Πρίνου, η οποία παρουσίασε το έργο του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Γερμανία ενώ ανέλυσε στους συνέδρους το πολυδιάστατο ελληνικό τουριστικό προϊόν, προχωρώντας  ακόμη και σε παρουσίαση προορισμών.

Στο κέντρο η διευθύντρια ΕΟΤ Γερμανίας Νικολέτα Λεκανίδη,
δεξιά η εισηγήτρια στο συνέδριο και αν.προισταμένη Γερμανίας Αρετή Πρίνου

Πηγή: https://money-tourism.gr/

Φωτο: ΝΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.