Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

DIE ZEIT: H συμφωνία του κυβερνηιτκού συνασπισμού

 SPD, Πράσινοι και FDP προτίθενται να σχηματίσουν έναν «κυβερνητικό συνασπισμό επί ίσοις όροις», όπως δήλωσε ο μελλοντικός Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD). «Μας ενώνει η θέληση να κάνουμε τη χώρα καλύτερη», είπε ο Scholz κατά την παρουσίαση της συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού από τα τρία κόμματα στο Βερολίνο .

Νέα κυβέρνηση στην Γερμανία

«Θέλουμε να τολμήσουμε περισσότερη πρόοδο», τόνισε ο Scholz και διαβεβαίωσε ότι στόχος των τριών κομμάτων δεν είναι ο χαμηλότερος κοινός παρονομαστής, αλλά μια «πολιτική με μεγάλα αποτελέσματα».

Ο Scholz ανακοίνωσε τη σύσταση στην Καγκελαρία ενός έκτακτου διαρκούς επιτελείου Ομοσπονδίας και κρατιδίων στη μάχη κατά των δραματικών εξελίξεων στην κρίση του κορωνοϊού. Παράλληλα, το νοσηλευτικό προσωπικό θα λάβει και νέο μπόνους λόγω των ιδιαίτερων επιβαρύνσεων που υπέστη κατά την κρίση του κορωνοϊού. Οι μελλοντικοί εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν να παράσχουν 1 δις Ευρώ για το σκοπό αυτό, δήλωσε ο Scholz.

Ο μελλοντικός Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού σε ορισμένες μονάδες παροχής φροντίδας με ομάδες κινδύνου. «Ο εμβολιασμός είναι η διέξοδος από την πανδημία», είπε. «Σε μονάδες παροχής φροντίδας, στις οποίες φροντίζονται ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Απομένει να εξεταστεί η επέκταση αυτής της ρύθμισης».

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP προτίθενται να ανακουφίσουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 καταργείται η χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων Ευρώ για την προώθηση της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εισφοράς υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τιμή του ρεύματος.

Ο θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 12 Ευρώ την ώρα. Μετά την εφάπαξ προσαρμογή, η ανεξάρτητη Επιτροπή Κατώτατου Μισθού θα αποφασίζει για τυχόν περαιτέρω αυξήσεις, αναφέρεται στη συμφωνία.

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση θέλει να παρατείνει και να αυστηροποιήσει το φρένο στις τιμές των ενοικίων. Σε περιοχές με προβληματική αγορά ακινήτων, τα ενοίκια θα επιτρέπεται να αυξάνονται μόνο έως και 11% εντός τριών ετών αντί για 15%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Επιπλέον, θα εισαχθεί η «ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες για κατανάλωση σε αδειοδοτημένα καταστήματα». Με αυτόν τον τρόπο «θα ελέγχεται η ποιότητα, θα αποτρέπεται η διανομή μολυσμένων ουσιών και θα διασφαλίζεται η προστασία των νέων».

Στο πλαίσιο της νέας Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα διευκολύνουν τον εξοπλισμό των drones της Bundeswehr. Αυτά θα συμβάλλουν στην προστασία των Γερμανών στρατιωτών που θα αναπτύσσονται στο εξωτερικό.

Τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε ένα νέο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικοδομών. Προβλέπεται επίσης η επέκταση του Υπουργείου Οικονομίας, ώστε να συμπεριλάβει την Προστασία του Κλίματος.

Η κρατική χρηματοδότηση για τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα θα μεταρρυθμιστεί αρχικά και θα λήξει μέχρι το τέλος του 2025. Η τρέχουσα πριμοδότηση για την αγορά ενός ηλεκτρονικού αυτοκινήτου θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2022.

Όσοι εργάζονται από το σπίτι θα μπορούν και το επόμενο έτος να διεκδικήσουν τον ειδικό ενιαίο συντελεστή στη φορολογική τους δήλωση. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2022 την επί του παρόντος ισχύουσα κατ’ αποκοπή χρηματική ενίσχυση όσων βρίσκονται σε Home Οffice.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει όσο το δυνατόν μικρότερη επιτήρηση και αποθήκευση των δεδομένων επικοινωνίας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εκφοβισμός και η ανάπτυξη ακραίων τάσεων στις δυνάμεις Ασφαλείας, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα νέο Γραφείο Καταγγελιών, ο Ανεξάρτητος Εντεταλμένος του Bundestag για την Αστυνομία. Υπάρχει ήδη μια τέτοια θέση για την Bundeswehr.

Ο Συμπρόεδρος των Πρασίνων Robert Habeck περιέγραψε τη συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του FDP ως ένα έγγραφο θάρρους και εμπιστοσύνης. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού, ορισμένες κρίσεις κλιμακώθηκαν δραματικά, είπε ο Habeck αναφερόμενος στην κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη και στην κρίση του κορωνοϊού.

Την ώρα που το SPD, οι Πράσινοι και το FDP πάλευαν για τις λέξεις, αυξανόταν η ανησυχία στη Γερμανία, πρόσθεσε. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει ελεγχόμενο το τέταρτο κύμα. Σε μια εποχή μεγάλης ανησυχίας και αβεβαιότητας, απαιτείται ένα έγγραφο θάρρους και εμπιστοσύνης - «και ένα τέτοιο σας καταθέτουμε σήμερα». Το υπόδειγμα είναι μια ενεργή κοινωνία, ένα κράτος που επενδύει και μια Γερμανία που απλά λειτουργεί, τόνισε ο Habeck.

Πηγή: DIE ZEIT


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.