Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

SPD / Πράσινοι «Κριτική στη συμφωνία της νέας κυβέρνησης»

FAZ: «Κριτική από SPD και Πρασίνους στη συμφωνία συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού»

«Οι οργανώσεις Νεολαίας των κομμάτων επικρίνουν τη συμφωνία »

«Οι οργανώσεις Νεολαίας των κομμάτων επικρίνουν τη συμφωνία »

Ο υποψήφιος Καγκελάριος του SPD Olaf Scholz ζήτησε μιλώντας στη Νεολαία του κόμματος την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πρασίνους και το FDP και κάλεσε τους εσωτερικούς επικριτές να είναι συγκρατημένοι. Θα πρέπει όλοι πλέον να ασχολούνται περισσότερο με το CDU παρά με εκείνους, με τους οποίους το SPD θα τολμήσει την αλλαγή, προειδοποίησε το Σάββατο κατά το ομοσπονδιακό Συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος στη Φρανκφούρτη. Προηγουμένως είχε ασκηθεί κριτική από στελέχη της Νεολαίας για τον ορισμό του επικεφαλής του FDP Christian Lindner ως νέου Υπουργού Οικονομικών. «Δεν έχει σημασία ποιος έχει ποιο Υπουργείο», είπε ο Scholz. «Το ζητούμενο είναι η απόδοση που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση συνολικά και φυσικά οι πολιτικοί στόχοι που συμφωνήσαμε μεταξύ μας. Τα πράγματα που θέλουμε να καταφέρουμε από κοινού θα πρέπει να γίνουν κατά τρόπο που θα πετύχουν γιατί όλοι θα έχουν κάνει το σωστό - η Annalena, ο Robert, ο Christian και όλοι οι άλλοι, με τους οποίους τώρα σχηματίζουμε από κοινού την κυβέρνηση».

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του SPD Kevin Kühnert, ωστόσο, άσκησε το Σάββατο κριτική στο FDP. Εξαιτίας των Φιλελευθέρων δεν κατέστη δυνατό στους Σοσιαλδημοκράτες να επιτύχουν περισσότερα σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο για τα ενοίκια στη Γερμανία, ισχυρίστηκε ο Kühnert. «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλάμε γι’ αυτό χωρίς κανείς να πιστεύει ότι αύριο θα καταρρεύσει ο συνασπισμός».

Αλλά και οι δηλώσεις του ορισθέντος ομοσπονδιακού Υπουργού Μεταφορών Volker Wissing (FDP) προκάλεσαν οργή μεταξύ των νέων εταίρων. Ο Wissing δήλωσε στη BILD ότι οι για επαγγελματικούς λόγους οδηγοί οχημάτων ντίζελ δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται υπερβολικά από την αύξηση των τιμών των καυσίμων. «Το FDP θα διασφαλίσει ότι οι υψηλότεροι ενεργειακοί φόροι στα καύσιμα ντίζελ θα αντισταθμίζονται από χαμηλότερους φόρους στα οχήματα», δήλωσε ο Wissing. Αυτή η προφανώς χωρίς προηγούμενο συντονισμό κίνηση προκάλεσε την κριτική των Πρασίνων. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Κάτω Σαξονία Julia Willie Hamburg χαρακτήρισε την κίνηση του Wissing «πλήγμα για τον τρόπο λειτουργίας της νέας κυβέρνησης».

Ο Cem Özdemir, ο ορισθείς ομοσπονδιακός Υπουργός Γεωργίας των Πρασίνων, κάλεσε το κόμμα του να επικεντρωθεί στα μελλοντικά κυβερνητικά καθήκοντα, μετά τη δυσαρέσκεια της αριστερής πτέρυγας για τη στελέχωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τώρα «όλοι θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες», είπε μιλώντας στη FAZ. Αυτό που κάνουν, σκέφτονται και αισθάνονται τα κόμματα είναι μεν σημαντικό, «αλλά από τη στιγμή που ασκεί κανείς τη διακυβέρνηση της χώρας, άλλα πράγματα έρχονται στο προσκήνιο. Έχουμε πλέον ευθύνη για ολόκληρη τη χώρα, όχι μόνο για τους ψηφοφόρους μας ή το κόμμα». Η Νεολαία των Πρασίνων συζήτησε επίσης τη συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού το Σάββατο. Παρά τις επιφυλάξεις, ιδίως στην Κοινωνική και Κλιματική Πολιτική, συνέστησε στα μέλη της να την εγκρίνουν. «Η νέα κυβέρνηση όμως δεν μας έχει προκαλέσει ευφορία».

Πηγή: Frankfurter Allgemeine Zeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.