Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Αποφάσεις Μέρκελ και Πρωθυπουργών κρατιδίων

Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της κοινής σύσκεψης Μέρκελ με Πρωθυπουργούς των κρατιδίων στην οποία συμμετείχε και ο υποψήφιος Καγκελάριος της νέας κυβέρνησης Ολαφ Σολτς

Οι σημαντικότερες αποφάσεις :

-Ως προς τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τους χώρους ψυχαγωγίας, δηλαδή κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια κτλ, προβλέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (κανόνας 2G), ενώ προαιρετικά δίνεται η δυνατότητα να ζητείται εκτός από το εκάστοτε πιστοποιητικό και επιπλέον τεστ (κανόνας 2G-plus)


-Ο ίδιος κανόνας του 2G θα ισχύει και στο λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.


-Ως προς τον περιορισμό των επαφών: οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να συναναστρέφονται το ανώτερο με δύο άτομα από ένα άλλο νοικοκυριό, με εξαίρεση τα παιδιά έως 14 ετών. Οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό δεν υπόκεινται σε περιορισμό των επαφών.


-Οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε 50 άτομα και σε εξωτερικούς χώρους σε 200, ενώ και στις δύο περιπτώσεις ισχύει ο κανόνας 2G και η υποχρέωση να φορούν όλοι μάσκα. Όταν ο δείκτης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους μέσα σε επτά ημέρες ξεπερνά το 350, τα παραπάνω ισχύουν και σε ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως γάμους.


-Σε μεγάλες εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες σε ανοιχτούς χώρους επιβάλλεται πληρότητα της τάξης 30-50%, και ο ανώτερος επιτρεπτός αριθμός συμμετεχόντων είναι 15.000, πάντα με την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή και αρνητικού τεστ, εκτός από το πιστοποιητικό. Στα κρατίδια με πολύ υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να ακυρώνονται ή οι αθλητικές δραστηριότητες να διεξάγονται χωρίς την παρουσία θεατών. Όταν διεξάγονται αντίστοιχες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, και πάλι επιτρέπεται πληρότητα 30 έως 50% και το ανώτερο 5000 θεατές.


-Σε περιφέρειες που θεωρούνται ‘hotspot’ για τον κορωνοϊό, δηλαδή όπου ο δείκτης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ξεπερνά το 350, πρέπει να κλείνουν τα κλαμπ και οι ντισκοτέκ.


-Στα σχολεία όλης της χώρας επιβάλλεται πλέον η υποχρέωση οι μαθητές να φορούν μάσκα.


-Το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, υπέρ της οποίας τάχθηκε ο μελλοντικός Καγκελάριος, Olaf Scholz.


-Η υπηρεσιακή Καγκελάριος Merkel δεν θέλησε να διευκρινίσει για πόσο διάστημα θα έχει ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε πάντως ότι η Ε.Ε. εξετάζει τη λήξη των πιστοποιητικών μετά από εννέα μήνες, ενώ το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι μένει να διευκρινιστεί έως το τέλος του έτους ποια θα είναι η διάρκεια των πιστοποιητικών στη Γερμανία.


-Ο νομοθέτης θα αποφασίσει για την παράταση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό πέραν της 15ης Δεκεμβρίου, όπως και για τη δυνατότητα διαφοροποίησης των μέτρων σε τοπικό επίπεδο ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.


-Ενόψει της εορταστικής περιόδου απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών.


Πηγή: RND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.