Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Γερμανία: Αύξηση πληθυσμού μόνο χάρη στην εισερχόμενη μετανάστευση

H εφημερίδα DIE WELT αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Πληθυσμιακή Έρευνα (Bundesinstitut für Bevölkerungsforschung, BiB), σύμφωνα με τα οποία παρόλο που ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά, σε 24 χώρες πεθαίνουν ετησίως περισσότεροι άνθρωποι από όσοι γεννιούνται -μεταξύ αυτών και στη Γερμανία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντικός αριθμός πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα: σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2005 έως το 2020 είχαν μεταναστεύσει από τη Γερμανία 728.312 πολίτες περισσότεροι από όσους είχαν μεταναστεύσει προς αυτή. Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο, δε, παρατηρείται ήδη από τη δεκαετία του 1980, ενώ την ίδια ώρα, από το 1972 καταγράφεται μείωση του αριθμού των γεννήσεων.

Παρά τους δύο αυτούς παράγοντες, ο πληθυσμός της Γερμανίας δεν συρρικνώνεται και αυτό οφείλεται στις ισχυρές μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα: η Γερμανία από τη δεκαετία του ’60 έχει υποδεχτεί περισσότερους μετανάστες ακόμα και από τις ΗΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ενώ το ρεπορτάζ προσθέτει ότι και η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτίθεται, όπως έχει διαφανεί από τα προβλεπόμενα στην προγραμματική της συμφωνία, να ασκήσει μια πολιτική που θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους μετανάστες.

Στήριξη σε αυτή την πολιτική λαμβάνει, εξάλλου, από σημαντικούς συνδέσμους εργοδοτών, αλλά και το Ερευνητικό Κέντρο της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας τακτικά επισημαίνει ότι η Γερμανία έχει ανάγκη από έναν «καθαρό» αριθμό 400.000 μεταναστών (ο αριθμός που προκύπτει όταν από τον αριθμό όσων μεταναστεύουν προς τη χώρα αφαιρεθούν όσοι την εγκαταλείπουν), προκειμένου να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων. Χωρίς τις ισχυρές μεταναστευτικές ροές ο πληθυσμός της Γερμανίας θα μειωνόταν εδώ και δεκαετίες, καθώς, όπως παρατηρεί το BiB, «καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν είχε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο χαμηλό αριθμό γεννήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.