Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Οι δηλώσεις Σολτς μετά τη σύνοδο για "όμικρον"

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND: Scholz μετά τη σύνοδο κορυφής για τον κορωνοϊό: "Το θέμα τώρα είναι να μειωθούν περαιτέρω οι προσωπικές επαφές"»

Καγκελάριος Γερμανίας,

«Ήταν η πρώτη Διάσκεψη των Πρωθυπουργών για το 2022 - Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Καγκελάριος Olaf Scholz και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων συναντήθηκαν για να διαβουλευτούν για το πώς θα διαχειριστούν από εδώ και πέρα την πανδημία του κορωνοϊού - Ο Scholz δήλωσε μετά τη συνάντηση: "Η μετάλλαξη Όμικρον θα μας απασχολεί για πολύ καιρό, δεν είμαστε σε θέση να σημάνουμε λήξη συναγερμού για το σύστημα Υγείας μας"»

Υπό το βάρος της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης του κορωνοϊού «Όμικρον», οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων διαβουλεύτηκαν το απόγευμα της Παρασκευής με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Olaf Scholz (SPD). Ο Καγκελάριος δήλωσε μετά τη Διάσκεψη των Πρωθυπουργών: «Το ζητούμενο πλέον είναι να μειωθούν περαιτέρω οι προσωπικές επαφές». Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τους περιορισμούς στις επαφές θα διατηρηθούν.

«Η μετάλλαξη "Όμικρον" θα μας απασχολεί για πολύ καιρό, δεν είμαστε σε θέση να σημάνουμε λήξη συναγερμού για το σύστημα Υγείας μας», δήλωσε ο Scholz κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Εκτός από τους περιορισμούς στις επαφές, το ζητούμενο κυρίως είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. «Η καλύτερη προστασία εναντίον του "Όμικρον" παραμένει ο αναμνηστικός εμβολιασμός». Η χρήση μάσκας FFP2 αποτελεί επίσης χρήσιμο μέσο προστασίας.

Για ακόμα μια φορά ο Olaf Scholz ευχαρίστησε τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων που αποφασίστηκαν τις γιορτές. Αν και η κατάσταση με τη μετάλλαξη «Όμικρον» στη Γερμανία δεν είναι ακόμη τόσο δραματική όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει η επίγνωση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σύντομα θα αυξηθεί και πάλι στη χώρα. Είναι πλέον απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα.

Στα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ θα ισχύει σε εθνικό επίπεδο στο μέλλον ο κανόνας της πρόσβασης με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης σε συνδυασμό με αρνητικό τεστ, ανεξάρτητα από τον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Από την υποχρέωση εξαιρούνται όσοι μπορούν να αποδείξουν αναμνηστικό εμβολιασμό.

Ο Scholz υπερασπίστηκε τη συμφωνημένη εφαρμογή του κανόνα «2G plus» σε ολόκληρο τον τομέα της Γαστρονομίας. «Είναι ένας αυστηρός κανόνας, αλλά απαραίτητος και θα συμβάλει να προχωρήσουμε καλύτερα και να καταφέρουμε να ελέγξουμε τα κρούσματα πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι μέχρι τώρα».

Παράλληλα, η απομόνωση όσων έχουν μολυνθεί συντομεύεται και απλοποιείται. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα εξαιρούνται από την καραντίνα εάν έχουν κάνει αναμνηστικό εμβολιασμό, έχουν εμβολιαστεί πρόσφατα δύο φορές, έχουν εμβολιαστεί και έχουν αναρρώσει ή έχουν πρόσφατα αναρρώσει. Για όλους τους άλλους, η απομόνωση ή η καραντίνα θα λήγει σε γενικές γραμμές μετά από δέκα ημέρες, εάν δεν την συντμήσουν στις 7 ημέρες με την κατάθεση αρνητικού τεστ. Το προσωπικό σε νοσοκομεία, γηροκομεία και εγκαταστάσεις παροχής φροντίδας μπορεί να αποδεσμευτεί από την καραντίνα ή την απομόνωση μετά από πέντε ημέρες με υποχρεωτική εξέταση PCR, εάν το ενδιαφερόμενο άτομο δεν παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον επί 48 ώρες.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να μην χαλαρώσουν οι περιορισμοί που είχαν αυστηροποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Έκτοτε, δεν επιτρέπεται πλέον να συναντώνται χωρίς περιορισμό ακόμα και οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει, αλλά το πολύ μέχρι δέκα άτομα, χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά. Για συναντήσεις στις οποίες συμμετέχει έστω και ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί ή που δεν έχει αναρρώσει, ισχύει ήδη εδώ και καιρό πως μόνο το πολύ δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό μπορούν να είναι παρόντα κατά τις ιδιωτικές συναντήσεις, χωρίς να υπολογίζονται τα παιδιά.

Η Ομοσπονδία και οι τοπικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ευρέως έναν γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη Γερμανία. «Και οι 16 αρχηγοί κυβερνήσεων των κρατιδίων δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός γενικού υποχρεωτικού εμβολιασμού», δήλωσε ο Καγκελάριος Scholz. «Αισθάνομαι ότι έχω τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη», πρόσθεσε. Το Bundestag θα συζητήσει το ζήτημα πολύ σύντομα. Καλό θα ήταν στο τέλος της συζήτησης να προκύψει ο υποχρεωτικός γενικός εμβολιασμός. Ο Scholz δήλωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού έχει σημειώσει πρόοδο. Αλλά επίσης εξακολουθεί να ισχύει και το ότι «το ποσοστό εμβολιασμού στη Γερμανία δεν είναι ακόμη πολύ υψηλό». Ο Πρόεδρος της Διάσκεψης των Πρωθυπουργών και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst (CDU) δήλωσε: «Τα κρατίδια θεωρούν δεδομένο ότι σύντομα θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.