Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Γερμανία/δημοσκόπηση: Όχι σε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κυλιόμενης δημοσκόπησης του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD «DeutschlandTrend», η πλειοψηφία των Γερμανών απορρίπτει την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων (53%) είναι υπέρ του αποκλεισμού νέων μελών για τα επόμενα χρόνια (31%) ή ακόμη και σε μόνιμη βάση (22%). Το 28% είναι στην παρούσα φάση υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το 19% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση ή δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι αποφάσεις Ομοσπονδίας και κρατιδίων για εκτεταμένη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό επιδοκιμάζεται από τους Γερμανούς πολίτες: Το 67% θεωρεί αυτό το βήμα σωστό, το 27% λάθος. Ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν να άρουν σε μεγάλο βαθμό τα τρέχοντα μέτρα για τον κορωνοϊό έως τα τέλη Μαρτίου.

Η κατανόηση για την εξαγγελθείσα άρση των μέτρων κυριαρχεί σε όλες τις ομάδες πληθυσμού και στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Οι περισσότεροι υποστηρικτές βρίσκονται στις τάξεις του FDP (72%) και του AfD (83%). Κυρίως οι Γερμανοί άνω των 65 ετών είναι πιο επιφυλακτικοί, αλλά και αυτοί καταλήγουν σε μια κατά κύριο λόγο θετική αξιολόγηση (57 έναντι 34%).

Όσον αφορά το τί θα ψήφιζαν οι Γερμανοί σε περίπτωση που διεξάγονταν εκλογές την Κυριακή, παρατηρείται ελαφρά κινητικότητα υπέρ του SPD, το οποίο κατόρθωσε να ενισχύσει τος δυνάμεις του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το CDU/CSU, οι Πράσινοι και το FDP υφίστανται μικρές απώλειες, με τους Φιλελευθέρους να επανέρχονται σε μονοψήφια ποσοστά για πρώτη φορά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Το AfD και το Die Linke διατηρούν τις δυνάμεις τους σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του «DeutschlandTrend» στις αρχές Φεβρουαρίου. Έτσι, το SPD συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων, δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες. Οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν η ισχυρότερη δύναμη με 26%, αλλά εμφανίζονται να χάνουν μία μονάδα. Οι Πράσινοι και το FDP χάνουν επίσης μία ποσοστιαία μονάδα και έτσι φτάνουν στο 15 και το 9% αντίστοιχα. Το AfD παραμένει αμετάβλητο στο 12% και το Die Linke στο 5%. Συνολικά ο κυβερνητικός συνασπισμός SPD, Πρασίνων και FDP λαμβάνει την υποστήριξη του 48% των ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.