Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Έντονη πτώση των τιμών των μετοχών τον Ιανουάριο

Bild (Julius Böhm και Philip Fabian) : «Έντονη πτώση των τιμών των μετοχών τον Ιανουάριο: Σε ποια χρηματιστήρια παρατηρήθηκαν έντονα ανοδικές τάσεις»

Αβεβαιότητα επικρατεί στις κεφαλαιαγορές. Οι πολεμικές απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές της Ενέργειας προκάλεσαν την πτώση της αξίας των χαρτοφυλακίων πολλών επενδυτών κατά τον Ιανουάριο.

Όμως, όσοι επένδυσαν στις σωστές χώρες κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν ένα πλεονέκτημα έως και 14%, αντίθετα από τις παγκόσμιες τάσεις. Ο διαχειριστής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων growney εντόπισε για λογαριασμό της BILD 15 χώρες, των οποίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν τον Ιανουάριο.

Ο γερμανικός δείκτης Dax υποχώρησε σχεδόν 3%, ο αμερικανικός Dow Jones έπεσε 3,3%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 υποχώρησε μάλιστα κατά 8,9%. Έτσι, για πολλούς επενδυτές ο Ιανουάριος ήταν ένας κακός μήνας στο Χρηματιστήριο.

Κι αυτό παρ’ όλο που σε κάποια Χρηματιστήρια παρατηρήθηκαν έντονα ανοδικές τάσεις. Ο βραζιλιάνικος χρηματιστηριακός δείκτης Bovespa, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά περίπου 14%, ο δείκτης Merval στην Αργεντινή κατά 8,9% -μέσα σε ένα μόνον μήνα!

«Πολλοί επενδυτές επικεντρώνουν τις επενδύσεις τους σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές των ΗΠΑ ή στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, χάνουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τα μεγάλα περιθώρια κέρδους σε εκείνες τις χώρες που δεν βρίσκονται και τόσο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», δηλώνει το διευθυντικό στέλεχος της growney, Thimm Blickensdorf.

Η τάση απεικονίζεται και στον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI World, περισσότερα από τα 2/3 (περίπου το 68%) του οποίου αποτελείται από μετοχές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταγράψει σημαντική απώλεια της τάξης του 5,6% τον Ιανουάριο.

Blickensdorf: «Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να εξετάσει κανείς με κριτική διάθεση το κατά πόσον το χαρτοφυλάκιο που διαθέτει περιέχει ποσοστό άνω του μέσου όρου από αμερικανικές ή δυτικοευρωπαϊκές μετοχές -αυτό πιθανότατα ισχύει για τους περισσότερους επενδυτές στη Γερμανία».

Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν επενδύσεις όσο το δυνατόν σε περισσότερα Χρηματιστήρια.

Και ορισμένα Χρηματιστήρια στην Ευρώπη αντιστάθηκαν τον Ιανουάριο στην πτωτική τάση, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα (+ 4,6%) και η Κροατία (+ 3,2%). Και οι δύο χώρες είναι πιθανό να επωφελήθηκαν σημαντικά από την αναβίωση του Τουρισμού –η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε επίσης πρόσφατα υψηλή ανάπτυξη της Οικονομίας στην Ελλάδα.


Παρεμπιπτόντως, οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των επιμέρους χρηματιστηρίων δεν είναι ασυνήθιστες, τονίζει ο ειδικός. Ακριβώς επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί με βεβαιότητα η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των δεικτών μεμονωμένων χωρών, οι επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων παγκοσμίως. Με αυτόν τον τρόπο επωφελούνται και από δείκτες χωρών που αποδίδουν εξαιρετικά καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.