Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Frankfurter Allgemeine: «Ο Putin αυξάνει την πίεση»

Το πρωτοσέλιδο σχόλιο του υπευθύνου θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της ε/φ Nikolas Busse αναφέρει:

Στο τέλος μιας εβδομάδας, κατά την οποία ο Καγκελάριος εντόπισε σημάδια θετικών εξελίξεων, είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς αποκλιμάκωση της μεγάλης γεωπολιτικής κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Υπάρχουν δικαιολογημένες αμφιβολίες για το κατά πόσον η Μόσχα αποσύρει όντως στρατεύματα σε σημαντική κλίμακα. Ο Putin διευρύνει μάλιστα τις απειλητικές του χειρονομίες: Σήμερα σχεδιάζει να δώσει προσωπικά τις εντολές στο πλαίσιο άσκησης των στρατηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, πράξη που αποτελεί άμεσο στρατιωτικό μήνυμα προς τη Δύση. Και στην Ανατολική Ουκρανία η σύγκρουση για τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, η οποία θεωρείται από καιρό ως πιθανό πρόσχημα για επέμβαση της Ρωσίας στη γείτονα χώρα, κλιμακώνεται και πάλι.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock έκανε λόγο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου για μια από τις πιο επικίνδυνες στιγμές. Πράγματι, ο Putin αυξάνει την πίεση στο τολμηρό του στοίχημα για την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων, κάτι που υποδηλώνει πως παρά το πλήθος των υψηλών επισκεπτών του στη Μόσχα, δεν έχει ακόμη κερδίσει κάτι που να του αρκούσε ως τρόπαιο. Στο Μόναχο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken εκτίμησε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είχε υποτιμήσει την ενότητα της Δύσης. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι ο Putin έχει στα χέρια του τη δυνατότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης. Η Δύση τον απειλεί μόνο με υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος. Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν τώρα επίσης να του στερήσουν επιλογές δράσης δημοσιεύοντας πληροφορίες από τις Μυστικές Υπηρεσίες θέτει σε κίνδυνο τη δική τους αξιοπιστία και δεν καθιστά αδύνατη μια εισβολή.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου ήταν ένα φόρουμ όπου η Ρωσία και η Δύση μπορούσαν να μιλήσουν για τις διαφορές τους, ακόμη κι αν ως επί το πλείστον παρέμεναν αγεφύρωτες. Δυστυχώς, η Διπλωματία στην οποία βασίζεται η Δύση δεν θα αξιοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς οι Ρώσοι δεν προσήλθαν. Και αυτό επίσης δεν είναι καλό σημάδι.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.