Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Δημοσίευμα SPIEGEL για «βιαιότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων»

Νέο τεύχος του περιοδικού DER SPIEGEL

Τίτλος: «Μετά από δημοσίευμα του SPIEGEL: Πολιτικοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία επικρίνουν τη βιαιότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων»

«"Αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας": Πολιτικοί των Πρασίνων και το SPD δηλώνουν άναυδοι μετά από τις κατηγορίες για βασανιστήρια σε βάρος μίας Ιρανής αιτούσας Άσυλο. Η ελληνική κυβέρνηση απειλείται και με προβλήματα νομικής φύσεως»

//Η αγανάκτηση στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο είναι μεγάλη: Μετά από τις κατηγορίες σε βάρος Ελλήνων συνοριοφυλάκων για βασανιστήρια, πολιτικοί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία διαμαρτύρονται για τη βία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. «Αυτό δεν έχει να κάνει με την προστασία των συνόρων, πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Erik Marquardt. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν κοιτάζει από την άλλη πλευρά».

Ούτε το SPD είναι διατεθειμένο να αποδεχτεί τις καταστάσεις αυτές. «Οι συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα είναι επαίσχυντες για μια Ένωση βασισμένη στο Δίκαιο», λέει ο Lars Castellucci, εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο ίδιος προτίθεται να εργαστεί, ώστε να υπάρξει εξωτερική «παρακολούθηση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, παρόμοια με τις με τις Αποστολές Παρατηρητών του ΟΑΣΕ, προκειμένου να ελέγχονται οι συνοριοφύλακες. Η Νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε να καταδικαστεί η μεταχείριση που επιφυλάσσει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους αναζητούν προστασία.

Την Τετάρτη, το SPIEGEL αναφέρθηκε στη μοίρα της Ιρανής αιτούσας άσυλο Parvin A., η οποίος κατηγορεί Έλληνες συνοριοφύλακες ότι τη συνέλαβαν, την ξυλοκόπησαν και την απέλασαν παράνομα στην Τουρκία. Παρόμοιες αναφορές υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά η Parvin A. μπορεί να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της με δεδομένα τοποθεσίας που καταγράφηκαν στο κινητό της τηλέφωνο και με βιντεοσκοπημένο υλικό.

Οι εικόνες δείχνουν για πρώτη φορά τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι αιτούντες άσυλο στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Χειμωνίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η Α. χτυπήθηκε εκεί από αστυνομικούς με ραβδιά και την έδεσαν με χειροπέδες σε καρέκλα. Επίσης, δεν της επετράπη να καταθέσει αίτηση για Άσυλο.

Η ελληνική κυβέρνηση απειλείται τώρα και με προβλήματα νομικής φύσεως: Η Parvin A. προσέφυγε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Επικαλείται το άρθρο 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο μεταξύ άλλων απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση. «Η βία που βίωσε η Parvin εμπίπτει ξεκάθαρα σε αυτήν την κατηγορία», δηλώνει η δικηγόρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), Hanaa Hakiki.//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.